Connect with us

Színháztörténeti konferencia és nagyelőadás

Hírek

Színháztörténeti konferencia és nagyelőadás

Színháztörténeti konferencia zárta – kiemelt érdeklődés mellett – az idén 80. jubileumát ünneplő Szegedi Szabadtéri Játékok nyitó előadásához, Az ember tragédiájához kapcsolódó, hetek óta tartó szakmai programsorozatot Szegeden. Neves elméleti szakemberek, színháztörténészek idézték fel a szegedi előadások történetét és vetítették előre a nyáron színpadra kerülő Vidnyánszky-rendezést.

Kitüntetett szerepe van az idei, 80. jubileumi évadban Az ember tragédiájának a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Az ünnepi nyitóelőadás Vidnyánszky Attila „szélesvásznú” rendezésében kerül színpadra július 1-jén és 2-án. Bátyai Edina, a szabadtéri igazgatója úgy fogalmazott: a magyar színházi élet ünnepévé kívánják tenni az előadást, mely fontos hagyományt képvisel, „csúcstartó” a szabadtérin: az elmúlt évtizedekben 16 évad során 61 előadásban láthatták a nézők.

A fesztivál menedzsmentje éppen ezért számos kísérőprogrammal – beszélgetésekkel, kiállításokkal, pályázatokkal – igyekszik kiemelni a 2011-es szegedi Tragédia, valamint az elmúlt korok dóm téri Madách-értelmezéseinek jelentőségét. Heteken keresztül színháztörténészekkel, rendezőkkel, elméleti szakemberekkel emlékeztek tudományos igénnyel a Tragédia bőséges szegedi történetére.

A múltidéző háttérbeszélgetéseket ma színháztörténeti konferencia zárta, olyan neves előadókkal mint Koltai Tamás színikritikus, Bene Kálmán, a Madách Irodalmi Társaság Dél-alföldi Régiójának elnöke, Nikolényi István, a Szegedi Szabadtéri Játékok egykori igazgatója vagy éppen Sándor János színházi rendező és szakíró. A kiemelt érdeklődés és a programon megjelentek elismerő figyelme is egyértelművé tette azt, hogy a közönség izgatottan és méltó ünnepi hangulatban várja a nyári előadást.

Az ember tragédiájához kapcsolódó további programok részleteiről és a készülő Vidnyánszky-előadás érdekességeiről a szegediszabadteri.hu és reok.hu oldalakon olvashatnak az érdeklődők. A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top