Connect with us

Színháztörténeti konferencia és nagyelőadás

Hírek

Színháztörténeti konferencia és nagyelőadás

Színháztörténeti konferencia zárta – kiemelt érdeklődés mellett – az idén 80. jubileumát ünneplő Szegedi Szabadtéri Játékok nyitó előadásához, Az ember tragédiájához kapcsolódó, hetek óta tartó szakmai programsorozatot Szegeden. Neves elméleti szakemberek, színháztörténészek idézték fel a szegedi előadások történetét és vetítették előre a nyáron színpadra kerülő Vidnyánszky-rendezést.

Kitüntetett szerepe van az idei, 80. jubileumi évadban Az ember tragédiájának a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Az ünnepi nyitóelőadás Vidnyánszky Attila „szélesvásznú” rendezésében kerül színpadra július 1-jén és 2-án. Bátyai Edina, a szabadtéri igazgatója úgy fogalmazott: a magyar színházi élet ünnepévé kívánják tenni az előadást, mely fontos hagyományt képvisel, „csúcstartó” a szabadtérin: az elmúlt évtizedekben 16 évad során 61 előadásban láthatták a nézők.

A fesztivál menedzsmentje éppen ezért számos kísérőprogrammal – beszélgetésekkel, kiállításokkal, pályázatokkal – igyekszik kiemelni a 2011-es szegedi Tragédia, valamint az elmúlt korok dóm téri Madách-értelmezéseinek jelentőségét. Heteken keresztül színháztörténészekkel, rendezőkkel, elméleti szakemberekkel emlékeztek tudományos igénnyel a Tragédia bőséges szegedi történetére.

A múltidéző háttérbeszélgetéseket ma színháztörténeti konferencia zárta, olyan neves előadókkal mint Koltai Tamás színikritikus, Bene Kálmán, a Madách Irodalmi Társaság Dél-alföldi Régiójának elnöke, Nikolényi István, a Szegedi Szabadtéri Játékok egykori igazgatója vagy éppen Sándor János színházi rendező és szakíró. A kiemelt érdeklődés és a programon megjelentek elismerő figyelme is egyértelművé tette azt, hogy a közönség izgatottan és méltó ünnepi hangulatban várja a nyári előadást.

Az ember tragédiájához kapcsolódó további programok részleteiről és a készülő Vidnyánszky-előadás érdekességeiről a szegediszabadteri.hu és reok.hu oldalakon olvashatnak az érdeklődők. A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top