Barion Pixel
Connect with us

Színháztörténeti konferencia és nagyelőadás

Hírek

Színháztörténeti konferencia és nagyelőadás

Színháztörténeti konferencia zárta – kiemelt érdeklődés mellett – az idén 80. jubileumát ünneplő Szegedi Szabadtéri Játékok nyitó előadásához, Az ember tragédiájához kapcsolódó, hetek óta tartó szakmai programsorozatot Szegeden. Neves elméleti szakemberek, színháztörténészek idézték fel a szegedi előadások történetét és vetítették előre a nyáron színpadra kerülő Vidnyánszky-rendezést.

Kitüntetett szerepe van az idei, 80. jubileumi évadban Az ember tragédiájának a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Az ünnepi nyitóelőadás Vidnyánszky Attila „szélesvásznú” rendezésében kerül színpadra július 1-jén és 2-án. Bátyai Edina, a szabadtéri igazgatója úgy fogalmazott: a magyar színházi élet ünnepévé kívánják tenni az előadást, mely fontos hagyományt képvisel, „csúcstartó” a szabadtérin: az elmúlt évtizedekben 16 évad során 61 előadásban láthatták a nézők.

A fesztivál menedzsmentje éppen ezért számos kísérőprogrammal – beszélgetésekkel, kiállításokkal, pályázatokkal – igyekszik kiemelni a 2011-es szegedi Tragédia, valamint az elmúlt korok dóm téri Madách-értelmezéseinek jelentőségét. Heteken keresztül színháztörténészekkel, rendezőkkel, elméleti szakemberekkel emlékeztek tudományos igénnyel a Tragédia bőséges szegedi történetére.

A múltidéző háttérbeszélgetéseket ma színháztörténeti konferencia zárta, olyan neves előadókkal mint Koltai Tamás színikritikus, Bene Kálmán, a Madách Irodalmi Társaság Dél-alföldi Régiójának elnöke, Nikolényi István, a Szegedi Szabadtéri Játékok egykori igazgatója vagy éppen Sándor János színházi rendező és szakíró. A kiemelt érdeklődés és a programon megjelentek elismerő figyelme is egyértelművé tette azt, hogy a közönség izgatottan és méltó ünnepi hangulatban várja a nyári előadást.

Az ember tragédiájához kapcsolódó további programok részleteiről és a készülő Vidnyánszky-előadás érdekességeiről a szegediszabadteri.hu és reok.hu oldalakon olvashatnak az érdeklődők. A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top