Barion Pixel
Connect with us

Sorok között Jakupcsek Gabriellával

Hírek

Sorok között Jakupcsek Gabriellával

Színész akart lenni, de rájött, hogy képtelen szerepet játszani. Párizsban tanult, de Budapesten talált otthonra. Hozzá ment Máté Gáborhoz és Kosztolányi Dezső lett a férje. Egy műsorvezető, akit a képernyőn keresztül a Jakupcsek Plusz című műsorból mindenki ismer, de milyen az, amikor őt faggatják a kulisszák mögött, a Hajnali részegség mámorában? Jakupcsek Gabriella szombaton este új szerepkörben látható a Sorok között – Lutter Imrével című műsorban az ATV-n, majd vasárnaptól a YouTube-on is.


Jakupcsek Gabriellát ma az ATV egyik emblematikus arcaként ismerjük, miközben az elmúlt évtizedekben szinte minden jelentős tévében és rádióban otthagyta a kézjegyét. 1990-től közel tíz éven át a Magyar Televízió szerkesztő-műsorvezetője és kulturális rovatvezetője volt. 1991-1992 között Párizsban tanult a Nemzetközi Újságíró Iskolán. 2000-ben szerződött a TV2-höz, és rádiósként is ekkor beszélgetett sokat és mélyen: a Danubius Rádiónál esténként, miközben a reggeli műsort is vezette. Belekóstolt a vendéglátásba is, de csak kritikusi minőségben: A nagy étteremalakítás televíziós műsorába főzte őt össze a tévé Giannival és Rákóczi Ferivel, még a Viasat3-on, ekkor ismerkedett meg a mostani műsort is készítő Lutter Imrével, aki akkor a Viasat3 kreatív vezetője volt. 2011-től aztán Jakupcsek Gabi ismét a köztévé munkatársa lett, majd 2018 őszétől az ATV műsorvezetője.

Jakupcsek Plusz című népszerű közérzeti talkshowjában ezernyi történet válik ismertté, fény derül titkokra és pont kerül pletykákra, tragédiák, különös életutak kerülnek felszínre, amiket immár nemcsak a képernyőről ismerhetünk meg, de Jakupcsek Gabriella könyvei révén is. A Sorok között Lutter Imrével arról is beszél, hogy mennyire tudja, vagy nem tudja engedni ezeket a történeteket és vendégeket, mennyiben lesz az ő élete része egyik vagy másik elmondott sztori, és hogyan dolgozza fel mások életének tanulságait.

A kiindulópont azonban a karrierje elején álló, még alig ismert újságírónő, aki Máté Gáborhoz – na nem a Katona József Színház igazgatójához, hanem akkor még – a szintén pályakezdő, fiatal színészhez ment férjhez. Otthon, távol a rivaldától pedig Máté Gábor Kosztolányi Dezső bőrébe bújva próbálta új előadását, amelyben a szenvedő és szerelmes, sokszor rémült és gyenge költő a humor, a játék és az olthatatlan életigenlés megtestesült alkotójaként hasonul meg, épp a szeretet és a megbecsülés vágya miatt, a politikai megfelelés kényszerében. Ezt a folyamatos lelki és alkotói küzdelmet élte meg Máté Gábor évekig tartó próbafolyamata alatt testközelből Jakupcsek Gabriella, s ekkor esett a Hajnali részegség mámorába.

Kosztolányi Dezsőnél a 30-as években jelent meg súlyos betegsége: a gégerák. Többször is megműtötték, s a félelemben még humánusabb lett. A Hajnali részegség című versében a halálfélelem és a földön túli világ csodája egyszerre van jelen. Ez a vers a magyar költészet egyik legmonumentálisabb és legcsodálatosabb darabja, ahol a kiábrándító hétköznapi léttel szembekerül a létezés gyönyörű, földön túli dimenziója. Folyamatosan tágul a tér az ágytól az ablakig, majd a szomszédtól az égboltig. Miközben a sanyarú emberi sorsot látjuk, ahol az emberek fekszenek holtan és bután, a házuk is csak alvásra szolgál, és nem is sejtik, hogy az égbolt minden éjjel egy hatalmas bált rejt, tündéri lényekkel és dolgokkal. S ahogy a nap szépen lassan felkel, úgy mennek haza az égi vendégek, akiket eddig, a folyamatos mindennapi őrületben az ember észre sem vett. A csoda persze véget ér, de másnap újra indul! Kosztolányi, a gyógyíthatatlan beteg saját számvetését készíti el, a halál felé közeledve. Mindezt úgy, hogy nekünk, a barátjának meséli el önmagát, az életét és a földi lét feletti csodát. S akire a vers rátalál, az Kosztolányi barátja lesz, és maga is túllát a hétköznapokon. Mint Jakupcsek Gabriella, aki ma egészen másképp gondol vissza az akkori versélményére, mint ma. Miközben sokat olvas, regényt és verseket, ír is, de nem újságot: sorra jelennek meg a könyvei, aközben otthon anyaként is helyt áll, s az emberek történetei úgy épülnek be a saját világába, mintha a sajátjai volnának.

A nézők Kosztolányi Dezső filmszerű versét Lutter Imrével láthatják. A versmondó művész, műsorvezető a Sorok között ismert barátaival beszélget arról, hogyan változtatta meg az életüket egy vers, és hogy mit gondolnak a világról. Az ATV-n szombat esténként debütáló sorozat egyes epizódjainak online premierje vasárnaponként van, Lutter Imre YouTube csatornáján. A műsorban láthattuk már Molnár Ferenc Caramel énekes, dalszerzőt, Kovács András Péter stand-up comedys humoristát, Al Ghaoui Hesna külpolitikai újságírót, Puskás Peti színész énekest, Várkonyi Attila lemezlovast, vagyis DJ Dominique-ot, Nagy-Kálózy Eszter színművészt, Bánki Beni slam poetry előadót és Pindroch Csaba színművészt. Ugyancsak más oldaláról mutatkozik be Jakupcsek Gabriella műsorvezető, Szirmai Gergely YouTuber, filmkritikus, Törőcsik Franciska színművész, valamint Katus Attila és Szentgyörgyi Romeo, a Pécsi Sasok aerobic világbajnokai, akikről Lutter Imre YouTube videócsatornáján exkluzív, a műsorban nem közölt tartalmakat is közzé tesz.

A Jakupcsek Gabrellával készült adás ajánlója itt nézhető meg: 

Pindroch Csaba adása pedig itt látható: 

 

 

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

 • Hírek

  Elhunyt Czakó Gábor, a nemzet művésze

  By

  Családja jelentette be, hogy szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg Czakó Gábor. 82 éves volt.

 • Hírek

  Átadták az idei Balassi Bálint-emlékkardot

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve huszonnyolcadik alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot, melyet idén Fekete Vince költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed...

To Top