Barion Pixel
Connect with us

Rákay Philip a Munkácsy élén?

Hírek

Rákay Philip a Munkácsy élén?

A Munkácsy Alapítvány elnöke, L. Simon László lemondott a kuratórium elnöki pozíciójáról tavaly decemberben, az új elnök pedig Rákay Philip, az m1 intendánsa lett – számolt be a Népszava. A lap szerint ugyanakkor, bár Rákay neve szerepel a honlapon, még nem választotta meg az alapítvány kuratóriuma és nem jegyezte be a bíróság.

Alig mondott le L. Simon az alapítvány éléről, a Magyar Nemzeti Galéria az általa vezetett Nemzeti Kulturális Alap meghívásos pályázatán 15 millió forintot kapott, mely a Munkácsy Alapítvány által is szervezett, a bécsi Künstlerhausban megvalósuló Munkácsy kiállításra a Trilógia, illetve a Galériából kiutazó művek szállítását és biztosítását fedezné. A Galériának közbeszerzési pályázatot kell majd kiírnia a szállításra. Érdemes lesz figyelni az eredményt. Ugyanis a Munkácsy Art kft – melynek vezetője ugyanaz a Marschelek Ákos, aki a Munkácsy Alapítványnak is az ügyvezetője – részben megvenné a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának (PMMI) a tulajdonában lévő Museum Complex (MC) műtárgyszállító céget.

A tervet a lap januárban megírta, ám most Marschalek arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a Pest Megyei Kormányhivataltól egyelőre nem érkezett meg a kontraktus engedélyezése. A Museum Complex kft-t 2010 áprilisában alapította a Kálnoki-Gyöngyössy Márton vezette Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága. Kálnoki-Gyöngyössy Márton egyébként a 15 milliós támogatásról döntő NKA kuratóriumnak is tagja. Ám érintettség miatt nem szavazott az ügyben.

Különös, hiszen a pénzt a Nemzeti Galéria kapja, az előbb emlegetett közbeszerzésen dől el, melyik műtárgyszállítóhoz kerül majd a megbízás.
A bécsi kiállításnak Marschalek szerint 200 ezer eurós a költségvetése.

Bár Marschalek azt hangsúlyozza, ez a tárlat a Debreceni Déri Múzeummal, a békéscsabai Munkácsy Múzeum és Nemzeti Galériával közös kiállítás, az operatív irányítást mégis az alapítvány végzi, s ami a legfontosabb, a jegybevételből is csak ők és a bécsi intézmény részesülnek. A Nemzeti Galéria csupán kölcsönadó félként szerepel a kiállításon, így a szokásjog szerint a szállítást nem neki, hanem annak, vagy azoknak a feleknek kellene állnia, akinek esetleg anyagai haszna származik a tárlatból. Az állami támogatás tehát bár formálisan a Galériához érkezik, a jegybevételben osztozók költségeit csökkenti vele a magyar állam.

A Munkácsy Alapítvány kuratóriumnak nemcsak az elnöke távozott, kuratóriumi tagságáról lemondott Baán László a Szépművészeti Múzeum igazgatója és Alföldi Róbert színész, rendező, a Nemzeti Színház igazgatója is. Marschalek szerint utóbbi egy hónappal ezelőtt, tehát az alapítványról szóló korábbi cikkünk megjelenése után mondott le, arra hivatkozva, hogy korábban sem vett részt a kuratórium munkájában.

Igaz, Alföldi, ha akarta volna sem tehette volna, hiszen a kuratórium egyetlen egyszer, 2010-es alakulásakor ülésezett csupán. Marschalek szerint a tagok mandátumának lejártakor, azaz idén ülnek össze ismét a kuratórium tagjai, melyek között prominens személyiségek, művészek, püspökök és a köztársasági elnök felesége is megtalálható. Marschalek arra a kérdésre, hogyan hoz döntéseket az alapítvány a kuratórium jóváhagyása nélkül, azt mondta: „az operatív kérdésekben én diszponálok, ezekhez nem szükséges a kuratórium jóváhagyása”.

Az alapítvány alapító okirata azonban máshogy rendelkezik. A dokumentum szerint a kuratóriumnak évente legalább egyszer üléseznie kell. Ez a tavalyi évben elmaradt, mellyel saját működési szabályait sértette az alapítvány. Bár a kuratóriumi ülések között valóban az ügyvezető elnök képviseli az alapítványt, tehet önálló jognyilatkozatot, ám az alapító okirat szerint nem dönthet a kuratórium hatáskörébe tartozó ügyekben. A kuratóriumnak kell elfogadni az éves beszámolót és közhasznúsági jelentést, ő fogadja el az éves üzleti tervet, dönt az alapítványi vagyon felhasználásáról. Erre azonban 2010 nyara óta ezek szerint nem került sor.

Pedig az alapítvány, és a Munkácsy Art kft. nagyon aktív. 2010-ben Veszprémben, a következő évben Keszthelyen rendezett profittal zárult kiállítást Pákh Imre gyűjteményéből. Korábbi cikkünkben már írtuk, hogy a Munkácsy Alapítvány a Nemzeti Galériával is számos közös tárlatot szervez. Első projektjük a Munkácsy Trilógia budapesti bemutatás volt, mely nyereséggel zárult számukra. Közösen állták az installáció 17 milliós költségét, ám a 3 milliós a szállítás, 6 millió a biztosítás, és az 5,5 milliós lámpapark bérlése az alapítványt terhelte, ahogy a 22,5 millió forintos két marketing kampány is, melyet részben a Publimont néven bejegyzett cégen keresztül bonyolítottak.

(A Publimont jelenlegi tulajdonosai Nyerges Zsolt és közös cégükön keresztül Simicska Lajos, illetve felesége, Pusztai Zsuzsanna, valamint Pro Aurum nevű cégén keresztül egy harmadik Fidesz közeliként ismert üzletember, Töröcskei István.) Arra kérdésre, hogy a teljesítésekről tételesen, számlákkal számoltak-e el, azt a választ kaptuk, „a szerződés csak azt írta elő, hogy a 17 milliós közös projekt kapcsán mellékeljék a számlákat, a többi költséggel nem számoltak el számlákkal.” A Ferency kiállítás esetében 15 milliót adott az alapítvány, ám a jegy árbevétel 60 százaléka üti a Galéria markát.

A Hősök királyok, szentek című kiállítás Marschalek állítása szerint 40 millió forintba került az alapítványnak, itt 60 százalék illeti meg őket jegybevételből. Az újonnan kiépített, Marschalek szerint 20 millió forintba került világítás és a 18 milliót kóstáló installáció is Galériát gazdagítja hosszú távon. A kiállítást eddig 25 ezren látták.

A következő tárlat a művészet és sport lett volna, ám Marschalek szerint ez a tárlat úgy tűnik nem valósul meg, mert a kurátor, Szűcs György, a Galéria megbízott főigazgatója visszalépett a kiállítás kurátori tisztségétől.
Az üzleti modell úgy működik, hogy az alapítvány a támogatói összegeket átutalja a Munkácsy Art kft-nek, mely pedig a Galériától megkapott jegybevételeket utalja vissza az alapítványnak támogatásként, az alapítványi célok megvalósítására. Ám az ügyvezető szerint tavaly augusztus óta késve, vagy nem egyenlítette ki a tartozásait a Galéria, melynek mintegy 30 millió forint lejárt tartozása van az alapítvány felé.

(Hamvay Péter / Népszava)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Mi lesz veled, Magyar Színház?

  By

  A Színház Online úgy tudja, érdekes helyzet alakult ki a Pesti Magyar Színház igazgatói pályázata körül: a teátrumot 2015 januárjától vezető Dr. Zalán János és az igazgatói aspiráns Halasi Dániel színházi és...

 • Hírek

  Hollandia, képregények, Petőfi – tíz program

  By

  A szeptember 28-án kezdődő 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szerteágazó irodalmi, zenei, színházi programokkal találkozhatnak a látogatók. A négynapos rendezvényen a sokszínűség jegyében az idei kiemelt vendégország Hollandia lesz, de szó esik képregényekről...

 • Hírek

  Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

  By

  A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben, de Jon Fosse, Gerald Murnane, Anne Carson vagy Murakami Haruki győzelmére is jó esélyt látnak. Nádas Péter idén nem szerepel az...

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

To Top