Connect with us

Rákay Philip a Munkácsy élén?

Hírek

Rákay Philip a Munkácsy élén?

A Munkácsy Alapítvány elnöke, L. Simon László lemondott a kuratórium elnöki pozíciójáról tavaly decemberben, az új elnök pedig Rákay Philip, az m1 intendánsa lett – számolt be a Népszava. A lap szerint ugyanakkor, bár Rákay neve szerepel a honlapon, még nem választotta meg az alapítvány kuratóriuma és nem jegyezte be a bíróság.

Alig mondott le L. Simon az alapítvány éléről, a Magyar Nemzeti Galéria az általa vezetett Nemzeti Kulturális Alap meghívásos pályázatán 15 millió forintot kapott, mely a Munkácsy Alapítvány által is szervezett, a bécsi Künstlerhausban megvalósuló Munkácsy kiállításra a Trilógia, illetve a Galériából kiutazó művek szállítását és biztosítását fedezné. A Galériának közbeszerzési pályázatot kell majd kiírnia a szállításra. Érdemes lesz figyelni az eredményt. Ugyanis a Munkácsy Art kft – melynek vezetője ugyanaz a Marschelek Ákos, aki a Munkácsy Alapítványnak is az ügyvezetője – részben megvenné a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának (PMMI) a tulajdonában lévő Museum Complex (MC) műtárgyszállító céget.

A tervet a lap januárban megírta, ám most Marschalek arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a Pest Megyei Kormányhivataltól egyelőre nem érkezett meg a kontraktus engedélyezése. A Museum Complex kft-t 2010 áprilisában alapította a Kálnoki-Gyöngyössy Márton vezette Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága. Kálnoki-Gyöngyössy Márton egyébként a 15 milliós támogatásról döntő NKA kuratóriumnak is tagja. Ám érintettség miatt nem szavazott az ügyben.

Különös, hiszen a pénzt a Nemzeti Galéria kapja, az előbb emlegetett közbeszerzésen dől el, melyik műtárgyszállítóhoz kerül majd a megbízás.
A bécsi kiállításnak Marschalek szerint 200 ezer eurós a költségvetése.

Bár Marschalek azt hangsúlyozza, ez a tárlat a Debreceni Déri Múzeummal, a békéscsabai Munkácsy Múzeum és Nemzeti Galériával közös kiállítás, az operatív irányítást mégis az alapítvány végzi, s ami a legfontosabb, a jegybevételből is csak ők és a bécsi intézmény részesülnek. A Nemzeti Galéria csupán kölcsönadó félként szerepel a kiállításon, így a szokásjog szerint a szállítást nem neki, hanem annak, vagy azoknak a feleknek kellene állnia, akinek esetleg anyagai haszna származik a tárlatból. Az állami támogatás tehát bár formálisan a Galériához érkezik, a jegybevételben osztozók költségeit csökkenti vele a magyar állam.

A Munkácsy Alapítvány kuratóriumnak nemcsak az elnöke távozott, kuratóriumi tagságáról lemondott Baán László a Szépművészeti Múzeum igazgatója és Alföldi Róbert színész, rendező, a Nemzeti Színház igazgatója is. Marschalek szerint utóbbi egy hónappal ezelőtt, tehát az alapítványról szóló korábbi cikkünk megjelenése után mondott le, arra hivatkozva, hogy korábban sem vett részt a kuratórium munkájában.

Igaz, Alföldi, ha akarta volna sem tehette volna, hiszen a kuratórium egyetlen egyszer, 2010-es alakulásakor ülésezett csupán. Marschalek szerint a tagok mandátumának lejártakor, azaz idén ülnek össze ismét a kuratórium tagjai, melyek között prominens személyiségek, művészek, püspökök és a köztársasági elnök felesége is megtalálható. Marschalek arra a kérdésre, hogyan hoz döntéseket az alapítvány a kuratórium jóváhagyása nélkül, azt mondta: “az operatív kérdésekben én diszponálok, ezekhez nem szükséges a kuratórium jóváhagyása”.

Az alapítvány alapító okirata azonban máshogy rendelkezik. A dokumentum szerint a kuratóriumnak évente legalább egyszer üléseznie kell. Ez a tavalyi évben elmaradt, mellyel saját működési szabályait sértette az alapítvány. Bár a kuratóriumi ülések között valóban az ügyvezető elnök képviseli az alapítványt, tehet önálló jognyilatkozatot, ám az alapító okirat szerint nem dönthet a kuratórium hatáskörébe tartozó ügyekben. A kuratóriumnak kell elfogadni az éves beszámolót és közhasznúsági jelentést, ő fogadja el az éves üzleti tervet, dönt az alapítványi vagyon felhasználásáról. Erre azonban 2010 nyara óta ezek szerint nem került sor.

Pedig az alapítvány, és a Munkácsy Art kft. nagyon aktív. 2010-ben Veszprémben, a következő évben Keszthelyen rendezett profittal zárult kiállítást Pákh Imre gyűjteményéből. Korábbi cikkünkben már írtuk, hogy a Munkácsy Alapítvány a Nemzeti Galériával is számos közös tárlatot szervez. Első projektjük a Munkácsy Trilógia budapesti bemutatás volt, mely nyereséggel zárult számukra. Közösen állták az installáció 17 milliós költségét, ám a 3 milliós a szállítás, 6 millió a biztosítás, és az 5,5 milliós lámpapark bérlése az alapítványt terhelte, ahogy a 22,5 millió forintos két marketing kampány is, melyet részben a Publimont néven bejegyzett cégen keresztül bonyolítottak.

(A Publimont jelenlegi tulajdonosai Nyerges Zsolt és közös cégükön keresztül Simicska Lajos, illetve felesége, Pusztai Zsuzsanna, valamint Pro Aurum nevű cégén keresztül egy harmadik Fidesz közeliként ismert üzletember, Töröcskei István.) Arra kérdésre, hogy a teljesítésekről tételesen, számlákkal számoltak-e el, azt a választ kaptuk, “a szerződés csak azt írta elő, hogy a 17 milliós közös projekt kapcsán mellékeljék a számlákat, a többi költséggel nem számoltak el számlákkal.” A Ferency kiállítás esetében 15 milliót adott az alapítvány, ám a jegy árbevétel 60 százaléka üti a Galéria markát.

A Hősök királyok, szentek című kiállítás Marschalek állítása szerint 40 millió forintba került az alapítványnak, itt 60 százalék illeti meg őket jegybevételből. Az újonnan kiépített, Marschalek szerint 20 millió forintba került világítás és a 18 milliót kóstáló installáció is Galériát gazdagítja hosszú távon. A kiállítást eddig 25 ezren látták.

A következő tárlat a művészet és sport lett volna, ám Marschalek szerint ez a tárlat úgy tűnik nem valósul meg, mert a kurátor, Szűcs György, a Galéria megbízott főigazgatója visszalépett a kiállítás kurátori tisztségétől.
Az üzleti modell úgy működik, hogy az alapítvány a támogatói összegeket átutalja a Munkácsy Art kft-nek, mely pedig a Galériától megkapott jegybevételeket utalja vissza az alapítványnak támogatásként, az alapítványi célok megvalósítására. Ám az ügyvezető szerint tavaly augusztus óta késve, vagy nem egyenlítette ki a tartozásait a Galéria, melynek mintegy 30 millió forint lejárt tartozása van az alapítvány felé.

(Hamvay Péter / Népszava)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top