Barion Pixel
Connect with us

Meghalt 97 éves korában Peter Brook

Hírek

Meghalt 97 éves korában Peter Brook

Meghalt a XX. század egyik legnagyobb rendezője, színházelméleti és gyakorlati mestere, Peter Brook. 97 éves volt. Neve azonos síkban szerepel a színházi szakmában Sztanyiszlavszkij, Grotowski, Johnstone, Mejerhold vagy Brecht nevével, többen mesterei is voltak.

Brook 1946 és 1971 között dolgozott rendszeresen Angliában, emellett több ízben vendégeskedett Párizsban és New Yorkban: majd félszáz drámát, hét operát és hét filmet rendezett.
Peter Brook 1925-ben született Angliában. Másodéves oxfordi egyetemista korában, 1942-ben egy amatőr társulattal színre vitte Marlowe Doktor Faustus című tragédiáját. Ezt követően több kisebb társulattal dolgozott együtt.
A világháború utáni években Shakespeare-rendezésekkel tett szert világhírre, később a Royal Shakespeare Companynál dolgozott. Fontosabb filmjei közé tartozik A legyek ura 1963-as megfilmesítése, több Shakespeare-műből is filmet készített. De nem csak Európa és Amerika érdekelte, legnagyobb munkáinak egyike az indiai hőseposzból, a Mahábháratából készített kilencórás színpadi darab és hatórás film. 1974 óta Franciaországban élt.
Pályája elején Sir Barry Jackson, neves színházigazgató meghívta birminghami társulatához G. B. Shaw Ember és felsőbbrendű ember című vígjátékának rendezésére, majd a stratfordi Shakespeare Színház igazgatójaként megbízta a Felsült szerelmesek (Lóvátett lovagok) színpadra állításával. A rendező ekkor huszonnégy éves volt.
Brook 1946 és 1971 között dolgozott rendszeresen Angliában, emellett több ízben vendégeskedett Párizsban és New Yorkban: majd félszáz drámát, hét operát és hét filmet rendezett. Shakespeare művei közül színre vitte a Hamletet Paul Scofield, a Szeget szeggelt és a Vihart John Gielgud, a Titus Andronicust Laurence Olivier és Vivien Leigh, a Lear királyt Paul Scofield főszereplésével, a Szentivánéji álmot és az Athéni Timont.
(Borítókép: Peter Brook.
Fotó: Douglas H Jeffery. © Victoria and Albert Museum, London (Sidney Morning Herald)
(Forrás: HVG, Index, literatura.hu, vers.hu)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

To Top