Barion Pixel
Connect with us

Nemzeti VERSeny eredmények

Hírek

Nemzeti VERSeny eredmények

Teltházas közönség, élő közvetítés és a sajtó intenzív érdeklődése mellett zajlott le a II. Nemzeti VERSeny döntője a Nemzeti Színházban, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Színház közös szervezésében. Az elmúlt kilenc hónap alatt, három fordulóban, több mint 200 versenyző mérettette meg magát a rendhagyó versenysorozaton.

A tehetséges alkotók és előadók versben és filmes alkotásokban is megmutatták, számukra mit jelent a magyar költészet. A legfiatalabb versenyző 5, a legidősebb 94 éves volt, az utóbbi hölgy, Jobák Márta másodjára jutott be a Nemzeti VERSeny döntőjébe versmondása és versklipje révén.

A hónapokon át tartó VERSeny során a zsűri munkájában részt vett Bakos-Kiss Gábor színművész, Kiss László rendező, Lutter Imre előadóművész, producer, Nagy-Kálózy Eszter színművész és Szabó László médiaszakember, hozzájuk csatlakozott a döntőben Fehér Ildikó és Olt Tamás színművész. A művészek, szintén rendhagyó módon, a filmeket és a versmondást is rögtön a produkciókat követően értékelték.

A díjkiosztó gálaesten, amit Dunai Csenge színész celebrált, Lutter Imre, a Nemzeti VERSeny főszervezője mellett a rendezvény védnöke, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója és Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke köszöntötte a versenyzőket és a közönséget, és a tavalyi győztessel, Pál Péter színészhallgatóval közösen adták át VERSeny díjazottjainak a több százezer forint értékű jutalmakat: díszkiadású köteteket, könyvkülönlegességeket, médiapadokat, tableteket, szakmai továbbképzéseket, koncertjegyeket és színházbérleteket.

Míg tavaly három férfi, idén három hölgy végzett a dobogó első három fokán, ők a november végi Kaleidoszkóp VersFesztiválon, a Váci Dunakanyar Színházban is fellépnek:

1. helyezett: Péter Lea

21 éves, Óbecse, Szerbia – Vajdaság

versklip: Simon Márton: Háromnegyed négy

1. vers: Terék Anna: Kunigunda útja

2. vers: Arany János: A walesi bárdok

2. helyezett: Csiha Marianna

32 éves, Halásztelek
versklip: Székely Csaba : Petőfi-Székely Sándor Édesanyám jércikéje

1. vers: Weöres Sándor: Összekevert újságcikkek

2. vers: Arany János: A hamis tanú

3. helyezett: Gál Réka Ágota

17 éves, Hetény, Szlovákia

versklip: Francois Villon/Faludy György: Nyári ballada szegény Louise-ról
1. vers: Szívhangok – összeállítás Juhász Gyula és Bella István verseiből    
2. vers: Arany János: Ráhel siralmai

Arany János művének feldolgozásáért különdíjat kapott Sinágel József, Jobák Márta 94 éves versenyző – aki másodjára jutott be a Nemzeti VERSeny döntőjébe – életműdíjat kapott, versklipjéért különdíjat vehetett át Dupák Fanni és Török Luca Kata.

Lutter Imre a gálán kiemelte: a versenyzők nem pusztán versmondásban, balladamondásban léptek a közönség elé, hanem versklipekkel, versfilmes alkotásaikkal. Újszerű a Nemzeti VERSeny a hagyományos versmondó versenyekhez képest abban is, hogy a két virtuális elődöntő során a szakavatott zsűri mellett a nézők is szavazhattak kedvenc előadóikra. Így a Nemzeti Színházban zajló élő döntőben végül a zsűri és a nézők által közösen bejuttatott 23 versenyző filmes alkotását, versmondását és balladamondását láthatta a közönség.

Vidnyánszky Attila védnök, főigazgató kiemelte a Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház együttműködését, aminek az egyik csúcspontja a Nemzeti VERSeny. Azt is elmondta, hogy a nemzet összetartozásának, felemelkedésének egyik kiemelkedő pontja az, amikor a költészet, a színház, a pódiumművészet anyaországi és határon túli képviselői a magyar kultúra révén közösen tudnak gondolkodni, érezni, célokat találni.

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai zsűrije a döntő résztvevőit, videoklipjeik és bemutatott versmondásuk alapján arany, ezüst és bronz minősítésben részesítette.

Arany minősítésű oklevelet kapott:

Jobák Márta, Bókkon Tímea, Csiha Marianna, Dupák Fanni, Gál Réka Ágota, Gulyás Erika, Kiss Boglárka Emma, Péter Lea, Sinágel József, Tóth Flóra

Ezüst minősítésű oklevélben részesült:

Angyal Virág, Nagy Zsófia Gitta, Tverdota Hanna Zsófia, Török Luca Kata, Horváth Péter, Atlasz Barnabás

Bronz oklevelet szerzett:

Bauer Gergő, Csizmazia Dóra, Rafai Mandula, Lehoczky-Lénárd Valentina, Nagy Fruzsina, Farkas Bianka, Ördög Rita Rebeka

“Új műfaj születik a versklipekkel, ami teret ad annak, hogy mindenki szabadon megmutathassa a versekhez fűződő egyéni viszonyát, érzelmeit és gondolatait. Ez ma legalább olyan fontos, mint Arany János költészetének vizuális megjelenítésében egykoron Zichy Mihály illusztrációs segítsége, hiszen ennek révén a versek megszerettetésében új utakat nyithatunk meg.” – mondta el a rendezvényt záró beszédében Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és a zsűri tagja.

A magyar költészet világszerte páratlan gazdagságát vonultatták fel a Nemzet színpadán: Arany János, Petőfi Sándor, József Attila, Reményik Sándor, Vas István, Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula, Szabó Lőrinc, Szép Ernő és a klasszikusok mellett Faludy György, Bella István, Kányádi Sándor, Lackfi János, Terék Anna, Szabó T. Anna, Kiss Judit Ágnes, Illés Gábor és más kortársak művei voltak jelen.

A 200 éve született Arany János, illetve a magyar nyelv napja apropóján a Zichy Szín-Műhely Dolmány Attila rendezésében mutatta be “Arany balladák – másképp” című versszínházi előadását, a Kávészünet zenekar pedig Arany-part címen adott koncertet Arany János barátai és követői farvizén, a magyar költészet gyöngyszemeivel. A kétnapos döntő minden mozzanatát, benne az Arany János Emlékév kiemelkedő programjaival, élőben közvetítették a Nemzeti VERSeny facebook oldalán.

A VERSeny támogatója az NKA, az MMA és az Arany János Emlékbizottság volt. Aki többet szeretne tudni, a www.vers.hu/nemzeti-verseny oldalon és a Nemzeti VERSeny facebook oldalán tájékozódhat, utóbbi helyen az élő közvetítések minden videója megtalálható. A VERSenyt 2018-ban harmadik alkalommal fogja meghirdetni a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete.

(fotók: Eöri-Szabó Zsolt)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top