Barion Pixel
Connect with us

Mi lesz veled, Magyar Színház?

Hírek

Mi lesz veled, Magyar Színház?

A Színház Online úgy tudja, érdekes helyzet alakult ki a Pesti Magyar Színház igazgatói pályázata körül: a teátrumot 2015 januárjától vezető Dr. Zalán János és az igazgatói aspiráns Halasi Dániel színházi és bábszínházi rendező a társulattól és a teátrum dolgozóitól azonos arányú szavazatot kapott.

A titkos szavazáson mindketten 51-51 voksot tudhatnak magukénak. Emellett mégis Halasi Dániel nyerte a szavazást azzal, hogy a színház dolgozói a változás mellett voksoltak, mert Zalán János ellen 67 szavazat érkezett, mellette csak 51.

 

A négy induló közül Komáromi Györgyre mindössze 3, de az Eperjes Károllyal tandemben induló Nagy Viktorra is csak 13 szavazat érkezett a Pesti Magyar Színház dolgozói részéről.

Mindez korántsem végeredmény. Az előadóművészeti törvény rendelkezéseinek megfelelően 5 tagú bizottság tesz majd javaslatot arra, hogy ki legyen az igazgatói a pályázók maghallgatása után. A szakmai bizottság tagjai közül négy főt a minisztérium jelöl ki, egy ember pedig a Pesti Magyar Színház dolgozói közül kerül ki, a társulat és a dolgozók fent ismertetett véleményét képviselve. Minden pályázóra adhatnak szavazatot, támogatást, ám a végső szót, akárcsak az Operaház esetében, a kulturális és innovációs miniszter, Csák János mondja ki.

Mint ismert, a Magyar Állami Operaház főigazgatójának személyére javaslatot tevő szakmai bizottság 11 pályázót hallgatott meg, majd Kesselyák Gergely karmestert, Miklósa Erika operaénekest és Vadász Dániel kulturális menedzsert választották. A döntés után Csák Jánosnak harminc napja volt a döntés meghozatalára, aki a szűkített lista helyett a bizottság által nem támogatott korábbi igazgatót, Ókovács Szilvesztert nevezte ki.

A Pesti Magyar Színház esetében Halasi Dániel kifejezetten a gyermek- és ifjúsági színház felől érkezik. Korábban is rendezett már a Pesti Magyar Színházban, jelenleg is fut két előadása, a Tündér Lala és a Kincses sziget. Pályázatát Szabó Attila és Veres András rendezőkkel karöltve dolgozta ki és valósítaná meg, Pest ifjúsági színházának célcsoportját öt különböző korcsoportra osztotta pályázatában.

A fiatalokat a passzív nézői rétegből az aktív színházcsinálás folyamatába is bevonná, helyet biztosítva a diákszínjátszóknak, versmondóknak, műhelyeknek, a színészképzésnek, újra szorosabb együttműködésre lépve a Pesti Magyar Színiakadémiával és a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel.

Több játszóhelyet alakítana ki, jobban kihasználva a színház adottságait, és a XXI. század vizualitás felé támasztott igényét előtérbe helyezve a költészet és a színház szoros együttélését tenné lehetővé, modern előadói műfajokkal bővítve a jelenlegi repertoárt.

Gyerekként – saját bevallása szerint –  a színház világában szocializálódott, s azt szeretné, ha az ifjúság azt érezné, ha színházban van, amit ő maga érzett és tapasztalt gyerekként. Vagyis nem kényszerből, hanem önszántukból menjenek színházba, mert jó érzés ott lenni, mert otthonuknak tekintik, mert egy igazi közösséghez tartozhatnak, s mert értik, mi történik a színházban, amelynek részesei szeretnének lenni. Erre Lutter Imre hívta fel a figyelmet Facebook oldalán, akit a költészeti, versszínházi szakmai alapok képviseletére és segítésére kért fel Halasi Dániel. A videós bejegyzést pár nap alatt több ezren megnézték, itt érhető el: https://fb.watch/nlaeO8dxuaU/

Halasi Dániel a pályázatát a Színház Online-hoz eljuttatva tette nyilvánossá. Megkérdezték, mit szól a színházi dolgozók szavazásának eredményéhez.

Elmondta, hogy nagyon megtisztelő a számára, mert a színházban a bizalom az elsődleges, és reméli, hogy a szakmai bizottság és a végső döntést meghozó miniszter úr is lát majd perspektívát az alkotócsapatban, akivel érkezne és értékeli a pályázatban megfogalmazottakat. Halasi azt is hozzátette, “egyelőre teszi a dolgát, nem ringatja magát különösebb illúziókba, csak bízik a szakmai hozzáállásban”. Tudja, mennyire komoly versenytársak között érte el ezt a társulati eredményt és készen áll arra, hogy a benyújtott részletes szakmai koncepció mentén elkezdjen dolgozni.

Halasi Dániel pályázatát többek között Harmath Artemisz, a Petőfi Kulturális Ügynökség Gyermekirodalmi Centrumának vezetője, Kis Domonkos Márk, a Déryné Program vezetője, Benkő Nóra, a Pesti Magyar Színiakadémia vezetője, Tóth Zoltán, az Országos Diákszínjátszó Egyesület egyik vezetője és Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója is támogatta.

Nemrég Zalán János is közzétette a Magyar Színház oldalán pályaművét, amelyet ekképp harangozott be:

“Nagy megtiszteltetés és öröm lenne számomra, ha tovább folytathatnám azt a munkát és építkezést, amit elkezdtünk és immár nyolc éve töretlenül végzünk. Az elmúlt években hatalmas lelkesedéssel és odaadással építettem az ifjúsági és családi vonalat, valamint kiemelten koncentráltam az akadálymentesítésre. Büszkén mondhatom, hogy ez az intézmény nemcsak Magyarországon, de Európában is élen jár ezen a területen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy színházunk az elmúlt években megkapta és meg is tartotta az aranyfokozatú besorolást. Ahogy a 340 oldalas pályázatomban több fejezetben olvasható továbbra is kiemelt figyelmet szeretnék fordítani az említett területekre. A gyermek és ifjúsági nézők, illetve a hátrányos helyzetű kultúrakedvelő közönség számára egyaránt színvonalas szórakozást kívánok nyújtani.”

Az ő pályázatát támogatja Oberfrank Pál, Kálomista Gábor, Vidnyánszky Attila, Seregi Zoltán, dr. Bsenczi Árpád, dr. Fülöp Péter, Lipics Zsolt és Cseke Péter igazgatók, a Teátrumi Társaság tagjai.

A pályázat az alábbi linken elérhető:

Dr_Zalan_Janos_PhD_DLA_igazgatoi_palyazata_2024-2029-ig

Forrás: szinhaz.online

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

To Top