Barion Pixel
Connect with us

Már nyílnak a völgyben az élő művészetek

Hírek

Már nyílnak a völgyben az élő művészetek

HelloWood után Csigamenet következett, utána pedig megnyílt a Művészetek Völgye, ahol a zenei, színházi és más kulturális programok mellett a három faluban összesen 50 helyszínen láthatók majd különböző kiállítások is. Már nyílnak a Völgyben a lelkivilágok, már pöffena a katlan a Tóni előtt. Az első Völgy-nap tapasztalai.

Hé, kamerád! Feltöltötted a kamerád? Mert akkor hadd forogjon! Pásztázzunk csak körbe! Azt a pászta!
Tibor, a hős, kilép a ház elé, és összecsap két hatalmas cintányért. 
Akkorát csendül a Művészetek Vologya, hogy szinte belésüketülünk, és mindenkiben megáll az ütő. Az utó. Már akiben van ütő. (Utó.) Dobosok előnyben. 
Tibor igazából a házigazdánk, és roppant békés természetű, számon tartja a tetőléceit, kiegyenesíti a lábtörlő felkunkorodott csücskeit. 
És igazából cintányérosi hajlamai sincsenek, két lábtörlőt csapott össze a küszöbön állva, mert rend a lelke mindennek. És két lábtörlő puhán, nemezesen puffan csupán, porfelhőt szusszant, fel a magas égig, ahol felhőpamatok felelnek rá ragyogón.

És a napra lehet nézni, mert most már van NAAAP, jól kisütötte nekünk az égi sparhelt.
A faluhídon dübörögnek a lóerők, küzdenek egymással a hajóvonták, akiknek találkozása hiába tilos. Ki a hibás, ha két bumburnyák teherautó közé, mint két hatalmas zápfog közé, beszorul egy kis személyautó, mint egy húscafat? Röpdösnek a lágy bezzegek, bezzeg anyád, bezzeg, te kócsag, bezeng a környék.
A tető körül már nem röpködnek a tegnap esti miniatűr Batmanek (magyarosan ,,batmány”), tisztulata lett az időnek.
Felsöpörve a döngölt padlójú IRODALOM-TÁR, valójában Tibor fészere, ahol rakásban áll a deszka, a tűzifa, a tégla, a viseltes ajtók-ablakok. Itt minden darab anyagnak sorsa van, minden jön valahonnan, alig várom, hogy versben derítsük ki, merről is érkezett.
Jöhet ezerrel a Kaláka, jöhet a vers, a ringató, a megnyitó, a dünnyögő, a kerekítgető, a pengető, a zengető, jöhet a versműhely, jöhetnek a pomogácsok!

1. NAP
Végre-végre elkezdődött! A helyszínről jó hírekkel tudok szolgálni. Szerdán, csütörtökön egész nap esett az eső, de ez immár a múlté. (Update: kettő óra, elkezdett csöpögni, de nem tűnik komolynak) A Völgyben jelenleg ragyogó napsütés várja a vendégeket, reméljük így is marad. (Update2: néha zápor zavarta meg a verőfényes napsütést, gyanítjuk, hogy a szivárvány miatt)
Tegnap ígértem egy szubjektív programajánlót, aminek most jött el az ideje.Kezdjük a mai nappal, majd kicsit kitekintünk.
A pénteki nap egyik legizgalmasabb eseménye volt a Csigamenet a Malomszigetre, mely a Hello Wood Fesztivál csúcspontja. Mint talán már hallottatok róla, a Művészetek Völgye előfesztiváljaként fiatal építészek Csórompusztán egy alkotóhét keretében feldolgoztak, mintegy 15 kilométernyi fenyőlécet. A koncepció annyi volt, hogy az elkészült műalkotások hangulatában, tematikájában kapcsolódjanak a Völgyhöz. Huszár András és Nagy Nándor csapata a fesztivál megnyitójához készítettek például egy hatalmas csigát, melyet az alkotók, és a megjelentek Csórompusztán vitték egy kört. A csiga szeme Galkó Balázs és Márta Pista volt.

Az előttünk álló 10 napról pedig következzék egy rövid vegyes anzix, teljesen szubjektív merítéssel:
Izgalmakban nem lesz hiány, kezdjük talán az Alexandra Könyvudvar kínálatával, ahol az előadásokon, koncerteken kívül jeles íróink beszélgetnek saját könyveikről, Konrád Györgytől egészen DrMáriásig. Itt tartja Ferenczi György és a rackajam is workshopját, ahol alkotóműhelyszerűen alakítják a közönséggel a megszülető dalokat. A színpadon olyan minőségi zenekarok is fellépnek, mint a Parno Graszt, Balogh Kálmán és zenekara, vagy az Amorf Lovagok.

Szívből ajánljuk a Néprajzi Múzeum programjait is, mely idén a malmok köré fonódnak. A kapolcsi kastélyban és a molnár-házban kiállítással, a Szaller-malomnál pedig konkrétan egy közösségi felújítással ünneplik a malmot. Szakemberekkel, önkéntesekkel újjávarázsolják a patinás épületet. A Bokréta és biciklilánc dokfilmfesztivál Petenden lesz, mely olyan néprajzhoz kapcsolódó filmeket vetítenek és mérettetnek meg, melyek az utóbbi években születtek. A szervezők meghagyták a szabadságot a versenyre nevezőknek, hogy saját értelmezésükben gondolják újra a néprajz fogalmát. Jó ez az irány, hogy eljöttek a Völgybe, hiszen ezzel a vállalással közelebb hozzák az „emberekhez” ezt a műfajt. Nyitni akarnak. Ha betévedtek, akár egy-egy filmre is, egyből rá lehet jönni, hogy ezek a művek szerethetők, rólunk szólnak, csak nehezen jutnak el hozzánk.

Aztán sorolhatnánk a Palya-udvar programjait, a Kaláka Versudvar interaktív foglalkozásait, Dörögdön az Ősök házának felhozatalát, a Zöld Udvar geotúráit, vagy környezettudatos beszélgetéseit, előadásait. Akinek arra van érkezése jeles dzsessz-zenészeinktől kaphat egy koncertnyi feltöltődést a Malompart vendéglőnél. A három település templomaiban pedig ki lehet szakadni a nyüzsgő kavalkádból és legalább egy kicsit befelé, vagy felfelé figyelni. A Sárrét Udvarházban a kistérség értékeit hozzá magával otthonról, a gasztronómiától a kézművességig, és a lokális kultúráig.

Galkó Balázs felülmúlhatatlan környezetben, a Klastromnál fogja reggelente felolvasni József Attila összes versét, Hobo hat komplex előadással készül életművéből, a Borudvar a Sörházban színhelyen Csernus doktor tart fogadóórákat, minden reggel pedig Szőke András Dörögdön osztályfőnökit. Hú, de sok dolgunk lesz. Jó szórakozást kívánok mindenkinek!

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Balassi-emlékkardot kapott Zalán Tibor

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve 27. alkalommal adták át Bálint napján a Balassi Bálint-emlékkardot Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd termében. Az emlékkarddal a magyar...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete

  By

  Mi a közös Geszti Péter, Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Balázs Klári, Szabó Győző és Miklósa Erika életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete …

  By

  Mi a közös Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Geszti Péter, Balázs Klári, Sváby András és Szabó Győző életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Ismeretlen Kölcsey-verset tett közzé az OSZK

  By

  A költő a szöveget igyekezett olvashatatlanná tenni, de ez nem sikerült. Eddig ismeretlen vers is szerepel Kölcsey Ferenc azon digitalizált kéziratai között, amelyeket a Hymnus című költemény bicentenáriuma alkalmából tett közzé az Országos...

 • Hírek

  Közös évzáró, díjátadó gála

  By

  Közös évzáró díjátadó gálát tartott a hazai színház- és pódiumművészet, valamint a drámapedagógia alapjait gondozó négy országos szakmai szervezet, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Versmondók Egyesülete és...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top