Barion Pixel
Connect with us

Már nyílnak a völgyben az élő művészetek

Hírek

Már nyílnak a völgyben az élő művészetek

HelloWood után Csigamenet következett, utána pedig megnyílt a Művészetek Völgye, ahol a zenei, színházi és más kulturális programok mellett a három faluban összesen 50 helyszínen láthatók majd különböző kiállítások is. Már nyílnak a Völgyben a lelkivilágok, már pöffena a katlan a Tóni előtt. Az első Völgy-nap tapasztalai.

Hé, kamerád! Feltöltötted a kamerád? Mert akkor hadd forogjon! Pásztázzunk csak körbe! Azt a pászta!
Tibor, a hős, kilép a ház elé, és összecsap két hatalmas cintányért. 
Akkorát csendül a Művészetek Vologya, hogy szinte belésüketülünk, és mindenkiben megáll az ütő. Az utó. Már akiben van ütő. (Utó.) Dobosok előnyben. 
Tibor igazából a házigazdánk, és roppant békés természetű, számon tartja a tetőléceit, kiegyenesíti a lábtörlő felkunkorodott csücskeit. 
És igazából cintányérosi hajlamai sincsenek, két lábtörlőt csapott össze a küszöbön állva, mert rend a lelke mindennek. És két lábtörlő puhán, nemezesen puffan csupán, porfelhőt szusszant, fel a magas égig, ahol felhőpamatok felelnek rá ragyogón.

És a napra lehet nézni, mert most már van NAAAP, jól kisütötte nekünk az égi sparhelt.
A faluhídon dübörögnek a lóerők, küzdenek egymással a hajóvonták, akiknek találkozása hiába tilos. Ki a hibás, ha két bumburnyák teherautó közé, mint két hatalmas zápfog közé, beszorul egy kis személyautó, mint egy húscafat? Röpdösnek a lágy bezzegek, bezzeg anyád, bezzeg, te kócsag, bezeng a környék.
A tető körül már nem röpködnek a tegnap esti miniatűr Batmanek (magyarosan ,,batmány”), tisztulata lett az időnek.
Felsöpörve a döngölt padlójú IRODALOM-TÁR, valójában Tibor fészere, ahol rakásban áll a deszka, a tűzifa, a tégla, a viseltes ajtók-ablakok. Itt minden darab anyagnak sorsa van, minden jön valahonnan, alig várom, hogy versben derítsük ki, merről is érkezett.
Jöhet ezerrel a Kaláka, jöhet a vers, a ringató, a megnyitó, a dünnyögő, a kerekítgető, a pengető, a zengető, jöhet a versműhely, jöhetnek a pomogácsok!

1. NAP
Végre-végre elkezdődött! A helyszínről jó hírekkel tudok szolgálni. Szerdán, csütörtökön egész nap esett az eső, de ez immár a múlté. (Update: kettő óra, elkezdett csöpögni, de nem tűnik komolynak) A Völgyben jelenleg ragyogó napsütés várja a vendégeket, reméljük így is marad. (Update2: néha zápor zavarta meg a verőfényes napsütést, gyanítjuk, hogy a szivárvány miatt)
Tegnap ígértem egy szubjektív programajánlót, aminek most jött el az ideje.Kezdjük a mai nappal, majd kicsit kitekintünk.
A pénteki nap egyik legizgalmasabb eseménye volt a Csigamenet a Malomszigetre, mely a Hello Wood Fesztivál csúcspontja. Mint talán már hallottatok róla, a Művészetek Völgye előfesztiváljaként fiatal építészek Csórompusztán egy alkotóhét keretében feldolgoztak, mintegy 15 kilométernyi fenyőlécet. A koncepció annyi volt, hogy az elkészült műalkotások hangulatában, tematikájában kapcsolódjanak a Völgyhöz. Huszár András és Nagy Nándor csapata a fesztivál megnyitójához készítettek például egy hatalmas csigát, melyet az alkotók, és a megjelentek Csórompusztán vitték egy kört. A csiga szeme Galkó Balázs és Márta Pista volt.

Az előttünk álló 10 napról pedig következzék egy rövid vegyes anzix, teljesen szubjektív merítéssel:
Izgalmakban nem lesz hiány, kezdjük talán az Alexandra Könyvudvar kínálatával, ahol az előadásokon, koncerteken kívül jeles íróink beszélgetnek saját könyveikről, Konrád Györgytől egészen DrMáriásig. Itt tartja Ferenczi György és a rackajam is workshopját, ahol alkotóműhelyszerűen alakítják a közönséggel a megszülető dalokat. A színpadon olyan minőségi zenekarok is fellépnek, mint a Parno Graszt, Balogh Kálmán és zenekara, vagy az Amorf Lovagok.

Szívből ajánljuk a Néprajzi Múzeum programjait is, mely idén a malmok köré fonódnak. A kapolcsi kastélyban és a molnár-házban kiállítással, a Szaller-malomnál pedig konkrétan egy közösségi felújítással ünneplik a malmot. Szakemberekkel, önkéntesekkel újjávarázsolják a patinás épületet. A Bokréta és biciklilánc dokfilmfesztivál Petenden lesz, mely olyan néprajzhoz kapcsolódó filmeket vetítenek és mérettetnek meg, melyek az utóbbi években születtek. A szervezők meghagyták a szabadságot a versenyre nevezőknek, hogy saját értelmezésükben gondolják újra a néprajz fogalmát. Jó ez az irány, hogy eljöttek a Völgybe, hiszen ezzel a vállalással közelebb hozzák az „emberekhez” ezt a műfajt. Nyitni akarnak. Ha betévedtek, akár egy-egy filmre is, egyből rá lehet jönni, hogy ezek a művek szerethetők, rólunk szólnak, csak nehezen jutnak el hozzánk.

Aztán sorolhatnánk a Palya-udvar programjait, a Kaláka Versudvar interaktív foglalkozásait, Dörögdön az Ősök házának felhozatalát, a Zöld Udvar geotúráit, vagy környezettudatos beszélgetéseit, előadásait. Akinek arra van érkezése jeles dzsessz-zenészeinktől kaphat egy koncertnyi feltöltődést a Malompart vendéglőnél. A három település templomaiban pedig ki lehet szakadni a nyüzsgő kavalkádból és legalább egy kicsit befelé, vagy felfelé figyelni. A Sárrét Udvarházban a kistérség értékeit hozzá magával otthonról, a gasztronómiától a kézművességig, és a lokális kultúráig.

Galkó Balázs felülmúlhatatlan környezetben, a Klastromnál fogja reggelente felolvasni József Attila összes versét, Hobo hat komplex előadással készül életművéből, a Borudvar a Sörházban színhelyen Csernus doktor tart fogadóórákat, minden reggel pedig Szőke András Dörögdön osztályfőnökit. Hú, de sok dolgunk lesz. Jó szórakozást kívánok mindenkinek!

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

To Top