Barion Pixel
Connect with us

Már húszra nőtt a kultúráért küzdő szervezetek száma

Hírek

Már húszra nőtt a kultúráért küzdő szervezetek száma

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) után újabb 14 kulturális egyesület, alapítvány, érdekvédelmi szervezet és szövetség csatlakozott a kultúra ellehetetlenítése ellen tiltakozókhoz. Így már 20-ra nőtt azon szervezetek száma, amelyek a kormány által bejelentett újabb zárolások, és a kultúrát érő pótolhatatlan veszteségek miatt a zárolások újragondolását, visszavonását kérik. Köztük színházi, közművelődési, cirkuszművészeti, költészeti, versmondó-előadóművészi és civilszervező szövetségek, közösségek és társulatok.

A miniszterelnöknek, a nemzetgazdasági és a nemzeti erőforrás miniszternek, valamint a kulturális államtitkárnak címzett nyílt leveleket a Magyar Bábjátékosok Egyesülete, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, az MSZ-JSZ Egyetemi Színjátszók Szekciója és a Magyar Versmondók Egyesülete kezdeményezte, amelyhez a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete is társult. Most az újabb művészeti szervezetekkel már húszra nőtt a kulturális összefogás tagjainak száma:

Baka István Alapítvány
Befogadó Színházak Társulása
Civil Kollégium Alapítvány
Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület
Fészek Színház
Független Színházak Szövetsége
Holdvilág Kamaraszínház Kulturális Egyesület
Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete
Közösségfejlesztők Egyesülete
Magyar Bábjátékosok Egyesülete
Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft.
Magyar Drámapedagógiai Társaság
Magyar Szín-Játékos Szövetség
Magyar Versmondók Egyesülete
MVE Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete
MSZ-JSZ Egyetemi Színjátszók Szekciója
Radikális Szabadidő Színház
Soltis Lajos Színház
Színházat Alkotó Fiatalok Társulása
Tűzraktér Független Kulturális Központ

A pénzügyi megszorítások ellen tiltakozó szervezetek hangsúlyozzák: a pályáztatható kerethez képest 14%-os, a kollégiumi kerethez képest 18,5%-os a Nemzeti Kulturális Alap keretéből kieső támogatás mértéke. Az új számok tekintetében Magyarország felelős kormánya még 400 millió forintot sem hajlandó fordítani 2011-ben a kultúra gerincét jelentő közművelődésre, az alkotó munkára és művészetoktatásra. Eközben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális keretének csökkentése – a Jankovics Marcell NKA-elnök egyik rádióinterjújában elhangzottak szerint – 6 és fél milliárd forintos nagyságrendű (összesen 39 milliárdot zárolnak a NEFMI 2011-es költségvetéséből), tehát a kulturális tevékenységeket szervező, összehangoló civil szervezetek munkájára is aligha lesz pénz az idén. Ráadásul újabb jelentős megszorítások érik az állami/önkormányzati intézményeket is, amelyek a művészeti és közművelődési értékek létrehozásában és terjesztésében a civilek szakmai együttműködő partnereik.

Jelen esetben pedig mindegy, hogy hívják a pénzügyi manővert, zárolás vagy elvonás, mert ha valamennyi meg is maradna a zárolt állami pénzekből, azokat jó esetben is csak jövőre tudnák rendelkezésre bocsátani, tehát az idei művészeti és közművelődési programok jelentős része (fesztiválok, alkotások, versenyek, táborok, előadások, folyóiratok, könyvkiadás vagy közgyűjtemények gondozása) nem valósul meg!

„Mindaz a kulturális érték, mely ezen intézkedések miatt nem jöhetett létre, már soha nem jön létre.” – írják levelükben. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete kétségeinek adott hangot a közcélú feladatok ellátásával kapcsolatosan is, mert a közgyűjteményi és közművelődési területen dolgozók a közalkalmazottak között is mára már a legalacsonyabb jövedelműek közé tartoznak. A béreknek ez a szintje az e területek munkavállalói körének még erősebb kontraszelekciójához vezet. A szakmai elkötelezettségből ma még kitartók pályaelhagyása után nem lesz elegendő munkavállaló, aki folytatni fogja ezeket a sokoldalú kompetenciát követelő foglalkozásokat. Ezt a súlyos gondot alapvető
nemzeti és művelődési érdek lenne megoldani. „Fel kellene ismerni, hogy a kevés számú tudományos intézmény és művészi alkotóműhely mellett a könyvtárak, levéltárak, múzeumok, művelődési házak, állat- és növénykertek az őrzői, fejlesztői és közvetítői a kulturális értékeknek.” – fogalmaznak. „A magyarság számára sokféle és tragikus következménye lesz annak, ha ezeknek az értékeknek a gondozása és közösségi éltetése nem megfelelő módon történik.”

Egyelőre sem a miniszterelnök, sem az érintett kormánytagok nem válaszoltak a nyílt levelekre. A tiltakozók “Összefogás a magyar kultúráért” néven saját csoportot hoztak létre a facebook közösségi portálon, ahol minden kultúrabarát műkedvelő, szervezet és társulat csatlakozhat:

Összefogás a magyar kultúráért

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

 • Hírek

  Elhunyt Czakó Gábor, a nemzet művésze

  By

  Családja jelentette be, hogy szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg Czakó Gábor. 82 éves volt.

 • Hírek

  Átadták az idei Balassi Bálint-emlékkardot

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve huszonnyolcadik alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot, melyet idén Fekete Vince költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed...

 • Hírek

  Meghalt Szurdi Miklós

  By

  73 éves korában meghalt Szurdi Miklós, a magyar művészvilág egyik meghatározó alakja. Halálhírét Pásztor László erdőkertesi polgármester jelentette be.

 • Hírek

  Meghalt Grétsy László

  By

  Az ország legismertebb és legkedveltebb nyelvésze 91 éves volt. Grétsyt országon ismertté és népszerűvé a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra című nyelvművelő műsor tette híressé.

To Top