Barion Pixel
Connect with us

Krúdy és a brit gitárzene

Hírek

Krúdy és a brit gitárzene

Krúdy Gyula világát és a brit gitárzenét hozza egy platformra most megjelent bemutatkozó albumán a magyar könnyűzene ígéretes supergroupja, a The Twist. A Live Through The Cool című anyag hátteréről a frontember, Szűcs Krisztián beszélt az MTI-nek.

A The Twist-et tavaly alakította a Heaven Street Seven két gitárosa, Szűcs Krisztián és Ábrahám Zsolt, az Amber Smith-ből érkezett Ács Oszkár basszusgitáros, valamint a korábban a Mystery Gang-ben, a Jazzékielben és a Realistic Crew-ban is megfordult Szőcs Gergő dobos, perkás.

A lemezborító fotóján is érződő retrós, nosztalgiás koncepciót, a Krúdy novelláit belengő meseszerű atmoszférát a zenekar találta ki, és Veszéjes Áron stylist és csapata valósította meg.

“Ez a hangulat sok mindenben jelentkezik. Vannak utalások a szövegben is, hiszen a The Good King Sigmund című dalban például A podolini kísértet című Krúdy-regény mondatai szerepelnek angolra fordítva. A XX. század elejének világa mindenkihez közel áll a zenekarban, Ács Oszkár basszusgitáros például úgy néz ki, mintha egy 1905-ben készült fotóból lépett volna ki, de ő vámpírt is szokott játszani különböző filmekben” – fejtette ki Szűcs Krisztián az MTI-nek.

Mint elmondta, azért énekel angolul, mert régóta tervezte, hogy egy zenekar dalaihoz újra angol nyelvű szövegeket ír (annak idején “anyazenekara”, a Heaven Street Seven is angol dalokkal kezdte), és ezek illeszkednek is a The Twist alapvetően brit gitárzenés stílusához.

Az album dalai között szerepel a The Original című kompozíció, amelynek klipje a YouTube-on korábban Szűcs Krisztián és az Unbending Trees közös dalaként volt látható. Mint a zenész felidézte, számos dalt írt még a The Twist megalakulása előtt, ezek egyike volt a The Original, amelyet most újra rögzítettek, külső közreműködők nélkül.

Az egyik legnépszerűbb hazai díva, Dagadu Sena viszont énekel az Amateurs című dalban, a Naprából ismert Both Miklós (hegedű), valamint a számos formációban is játszó Márkos Albert (cselló) pedig három számban is közreműködik. A gitárzene a lemez néhány pontján (Slow Party, Mayday) átcsap némi pszichedéliába, olyasmibe, ami a Beatles utolsó korszakára volt jellemző.

“Ilyenkor lehet tetten érni, mennyi minden hatott ránk az elmúlt évtizedekben. Időnként megpróbálom rekonstruálni első zenei élményeimet, és nekem ezek közé tartozott, hogy 12 éves koromban anyukámtól megkaptam egy Beatles dupla válogatáslemezt” – fejtette ki a frontember.

A The Twist egy évvel ezelőtt a Message Come című klippel mutatkozott be; a dalt azóta átírták, csak a szöveg maradt meg, és végül I Was a Teenage Werewolf címmel került fel az albumra. “Így már nekünk is tetszik” – tette hozzá félig komolyan Szűcs Krisztián. A Message Come klipjét az Amerikában élő, színészként is ismert Csaba Lucas rendezte, az operatőr pedig Aaron Phillips volt, aki korábban a világ egyik legkeresettebb kliprendezőjével, a kanadai Floria Sigismondival is dolgozott együtt.

A csapat a nemzetközi porondon is megmutatná magát, ennek része lehet, hogy közös új dalon dolgoznak a hiphopot, reggae-t, dzsesszt, dubot és elektrót vegyítő francia Fanfare en Pétard-ral, amely az elmúlt években többször is fellépett Magyarországon (Pécsi Egyetemi Napok, A38). A tervek szerint a közös felvételre 2011. márciusában, a francia banda legközelebbi budapesti koncertje kapcsán kerítenek sort.

A The Twist először december 29-én a Nyugati téri Alexandra Könyvesház pódiumán mutatja be albumát a közönségnek, nagyobb koncertek jövő februártól, márciustól várhatóak.
Forrás: MTI

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Balassi-emlékkardot kapott Zalán Tibor

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve 27. alkalommal adták át Bálint napján a Balassi Bálint-emlékkardot Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd termében. Az emlékkarddal a magyar...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete

  By

  Mi a közös Geszti Péter, Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Balázs Klári, Szabó Győző és Miklósa Erika életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete …

  By

  Mi a közös Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Geszti Péter, Balázs Klári, Sváby András és Szabó Győző életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Ismeretlen Kölcsey-verset tett közzé az OSZK

  By

  A költő a szöveget igyekezett olvashatatlanná tenni, de ez nem sikerült. Eddig ismeretlen vers is szerepel Kölcsey Ferenc azon digitalizált kéziratai között, amelyeket a Hymnus című költemény bicentenáriuma alkalmából tett közzé az Országos...

 • Hírek

  Közös évzáró, díjátadó gála

  By

  Közös évzáró díjátadó gálát tartott a hazai színház- és pódiumművészet, valamint a drámapedagógia alapjait gondozó négy országos szakmai szervezet, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Versmondók Egyesülete és...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top