Barion Pixel
Connect with us

Krúdy és a brit gitárzene

Hírek

Krúdy és a brit gitárzene

Krúdy Gyula világát és a brit gitárzenét hozza egy platformra most megjelent bemutatkozó albumán a magyar könnyűzene ígéretes supergroupja, a The Twist. A Live Through The Cool című anyag hátteréről a frontember, Szűcs Krisztián beszélt az MTI-nek.

A The Twist-et tavaly alakította a Heaven Street Seven két gitárosa, Szűcs Krisztián és Ábrahám Zsolt, az Amber Smith-ből érkezett Ács Oszkár basszusgitáros, valamint a korábban a Mystery Gang-ben, a Jazzékielben és a Realistic Crew-ban is megfordult Szőcs Gergő dobos, perkás.

A lemezborító fotóján is érződő retrós, nosztalgiás koncepciót, a Krúdy novelláit belengő meseszerű atmoszférát a zenekar találta ki, és Veszéjes Áron stylist és csapata valósította meg.

„Ez a hangulat sok mindenben jelentkezik. Vannak utalások a szövegben is, hiszen a The Good King Sigmund című dalban például A podolini kísértet című Krúdy-regény mondatai szerepelnek angolra fordítva. A XX. század elejének világa mindenkihez közel áll a zenekarban, Ács Oszkár basszusgitáros például úgy néz ki, mintha egy 1905-ben készült fotóból lépett volna ki, de ő vámpírt is szokott játszani különböző filmekben” – fejtette ki Szűcs Krisztián az MTI-nek.

Mint elmondta, azért énekel angolul, mert régóta tervezte, hogy egy zenekar dalaihoz újra angol nyelvű szövegeket ír (annak idején „anyazenekara”, a Heaven Street Seven is angol dalokkal kezdte), és ezek illeszkednek is a The Twist alapvetően brit gitárzenés stílusához.

Az album dalai között szerepel a The Original című kompozíció, amelynek klipje a YouTube-on korábban Szűcs Krisztián és az Unbending Trees közös dalaként volt látható. Mint a zenész felidézte, számos dalt írt még a The Twist megalakulása előtt, ezek egyike volt a The Original, amelyet most újra rögzítettek, külső közreműködők nélkül.

Az egyik legnépszerűbb hazai díva, Dagadu Sena viszont énekel az Amateurs című dalban, a Naprából ismert Both Miklós (hegedű), valamint a számos formációban is játszó Márkos Albert (cselló) pedig három számban is közreműködik. A gitárzene a lemez néhány pontján (Slow Party, Mayday) átcsap némi pszichedéliába, olyasmibe, ami a Beatles utolsó korszakára volt jellemző.

„Ilyenkor lehet tetten érni, mennyi minden hatott ránk az elmúlt évtizedekben. Időnként megpróbálom rekonstruálni első zenei élményeimet, és nekem ezek közé tartozott, hogy 12 éves koromban anyukámtól megkaptam egy Beatles dupla válogatáslemezt” – fejtette ki a frontember.

A The Twist egy évvel ezelőtt a Message Come című klippel mutatkozott be; a dalt azóta átírták, csak a szöveg maradt meg, és végül I Was a Teenage Werewolf címmel került fel az albumra. „Így már nekünk is tetszik” – tette hozzá félig komolyan Szűcs Krisztián. A Message Come klipjét az Amerikában élő, színészként is ismert Csaba Lucas rendezte, az operatőr pedig Aaron Phillips volt, aki korábban a világ egyik legkeresettebb kliprendezőjével, a kanadai Floria Sigismondival is dolgozott együtt.

A csapat a nemzetközi porondon is megmutatná magát, ennek része lehet, hogy közös új dalon dolgoznak a hiphopot, reggae-t, dzsesszt, dubot és elektrót vegyítő francia Fanfare en Pétard-ral, amely az elmúlt években többször is fellépett Magyarországon (Pécsi Egyetemi Napok, A38). A tervek szerint a közös felvételre 2011. márciusában, a francia banda legközelebbi budapesti koncertje kapcsán kerítenek sort.

A The Twist először december 29-én a Nyugati téri Alexandra Könyvesház pódiumán mutatja be albumát a közönségnek, nagyobb koncertek jövő februártól, márciustól várhatóak.
Forrás: MTI

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

To Top