Connect with us

Költészeti fesztivál a Ráday utcában

Hírek

Költészeti fesztivál a Ráday utcában

Vizuális költészet, magyarországi ősbemutató, Radnóti Miklós Razglednicák című utolsó verseire komponált szerb zenemű a Bakáts téri templomban és a szomszédos országok irodalmi folyóiratainak műhelytalálkozója is lesz a 8. Europoetica Nemzetközi Költészeti Fesztiválon hétfőtől péntekig a budapesti Ráday utcában.

A fő téma idén is a tágabban értelmezett Duna-táj, a határ közelében és távolabb, ezúttal Moszkvában élő költők, művészek találkozója, és a műfaji határokat is szélesítjük, mert a vizuális költészet is bemutatkozik a Ráday Képesházban és versre írt szerb zenemű szólal meg a Bakáts téri templomban – sorolta Orbán György, a fesztivál főszervezője az MTI kérdésére.

Milica Paranosicot, a New York-i Juilliard zeneakadémián tanító szerb zeneszerzőt komponálásra ihlették Radnóti Miklós utolsó versei, a Razglednicák – Danilo Kis szerb fordításában -, amelyet tavaly május 5-én Borban, Radnóti születésének 100. évfordulóján a költő szobránál adott elő a belgrádi zeneakadémia kórusa és tanárai ütőhangszeren, fagotton és csellón, a verseket pedig Mészáros Gábor fiatal szabadkai színművész mondta el.

Orbán György beszámolt arról, hogy a zeneszerző is eljön a budapesti ősbemutatóra, és ő is most fogja először hallani saját művét pódiumról a belgrádi zeneakadémia vegyeskarával pénteken este hét órakor.

A fesztivál hétfőn este a Ráday Képesházban vizuális költészeti kiállítással és Koppány Márton költő előadásával kezdődött. Koppány az Egyesült Államokban a nyárra elkészülő nemzetközi vizuális költészeti antológiából mutatott be válogatást; a költő egyedüli magyarként szerepel a kötetben.

A keddi második napon a Betű Társaság tartott nyilvános estet a Ráday Könyvesházban. Ott volt köztük Nádai Ferenc neves tipográfus és azt vitatták meg, hogy digitális változatban szabad-e változtatni a Misztótfalusi Kis Miklós XVII. századi betűvéső, nyomdászról elnevezett Janson betűn. A beszélgetést Kravjanszki Róbert betűtervező vezette.

A HÍD című, 75 éves újvidéki irodalmi folyóirat fiatal szerkesztői, szerzői szerdán Faragó Kornélia főszerkesztő vezetésével beszámolnak hídszerepükről a magyar és a szerb irodalmi életben.

Csütörtökön délután négykor a Képesházban irodalmi műhelyek találkozója lesz: a HÍD, a kolozsvári Korunk és a román nyelvű Echinox, a Magyar Lettre, a balatonfüredi Fordítóház, a moszkvai Stella-art és a Dokk.hu, Jónás Tamás költőhöz köthető kortárs irodalmi portál képviselői a kölcsönös publikációs lehetőségekről, az egymás közti kommunikáció javításáról beszélgetnek. Este a kolozsvári Korunk és a román nyelvű Echinox szerzői, szerkesztői tartanak irodalmi szalont.

A záró napon, pénteken négykor a moszkvai Stella-art Művészeti Alapítvány igazgatója, Alekszander Ritov költő és Anasztázia Dokucseva művészeti igazgató mutatja be a nemzetközi kitekintésű irodalmi, művészeti alapítvány munkáját. A vezetők elmennek a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, a Petőfi Irodalmi Múzeumba, a Holokauszt Dokumentációs és Emlékközpontba, valamint felkeresik a Szűcs Miklós-Vojnich Erzsébet festőművész házaspár műtermét.

Pénteken délután fél hatkor a Képesházban Zoran Djeric és Vesna Korac újvidéki szerb költő versei hangzanak el a HÍD folyóirat munkatársai, Orovec Krisztina és Vékás Éva fordításában. Mint Orbán György elmondta, az újvidéki és a Ráday utcai költészeti fesztivál két évvel ezelőtt szerződést kötött arról, hogy egymás rendezvényeire elküldik szerzőiket.

Az Europoetica fesztivál pénteken este koncerttel zárul a Bakáts téri templomban.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top