Barion Pixel
Connect with us

Költészeti ereklyetár

Hírek

Költészeti ereklyetár

A Tunyogmatolcsi Helyismereti Kör prominens személyisége hosszú esztendők gyűjtőmunkásságát mutatta be az érdeklődőknek. Értékes kutatása a magyar irodalom egyik leghíresebb versének mindazon információját tartalmazza, amit ezen idő alatt sikerült elérnie.

A „Falu végén kurta kocsma ereklyetár” című gyűjtemény bemutatóján Szabó Menyhért helytörténeti kutató méltatta az összeállítást. A lelkes vasúttörténész részeredményekről beszélt, a gyűjtemény jelen szakaszában körülbelül 1000 tételes adatbázisnál tart.

– Van még kutatnivaló bőven, de teljes természetesen sohasem lesz – nem is lehet ez a cél – mondta Szabó Menyhért. – Az a lényeg, hogy Tunyogmatolcson legyen a legteljesebb anyag a versről, ami folyamatosan bővül. Az ereklyék beszerzése folyamatos, ebben Soltész Bertalan polgármester is ígért segítséget. Amikor a zöme kész, akkor a községi könyvtárban helyezzük el.

Szabó Menyhért éppen Petőfi Sándor 1847-es szatmári útját mutatja be a népes hallgatóságnak Fotó: Széles Szabolcs

Szabó Menyhért éppen Petőfi Sándor 1847-es szatmári útját
mutatja be a népes hallgatóságnak. Fotó: Széles Szabolcs

Az ominózus előadáson a vers megírásának körülményeiről is szó esett: a helyszín legendája, a kiadások sokfélesége és a vers szereplőinek (Szamos, kocsma, kocsmárosné, komp, legények, uraság) rejtélye, sorsa. Az egyedülálló gyűjtemény azok tiszteletéről is szól, akik az idő folyamán bármilyen formában foglalkoztak Petőfi Sándor versével, törődtek a néphagyománnyal és az emlékek ápolásával. A bemutatón a hallgatóság között jelen volt a matolcsi szájhagyomány első (1929) leírójának fia, dr. Kerekes Imre, valamint a 2005-ben átadott Holt-Szamos melletti Petőfi emlékmű készíttetője, Nyitrai Gábor, a Carmo Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója is.

(forrás: KM-LTL)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top