Barion Pixel
Connect with us

Kétezer néző, négy fődíjas film

Hírek

Kétezer néző, négy fődíjas film

Több mint kétezren látogattak el a IX. Bujtor István Filmfesztiválra Balatonszemesen, ahol a 25 versenyfilm mellett a közönség beszélgethetett az alkotókkal, megkoszorúzták Bujtor és Latinovits sírját, retro filmzenei koncert és Ötvös Csöpi filmjei várták a rajongókat. A Lutter Imre fesztiváligazgató vezette zsűri négy kategória fődíjat és 12 különdíjat osztott ki.

Igazi közönségfesztivállá alakult a Bujtor István Filmfesztivál, ahol a filmvetítéseken túl számos programmal kapcsolódtak a szervezők Bujtor István – Balázs Béla-díjas producer, rendező színművészhez és munkásságához.

A nézők újra láthatták a legismertebb Ötvös Csöpi filmeket, Bujtor és Latinovits közös alkotásait, fellépett Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház művésze, Molnár Ferenc Caramel, filmes workshopot tartottak fiatal tehetségeknek és az alkotókkal közönségtalálkozót tartottak.

Újra nézhette a publikum Sokolowski András Váróterem című, tavaly előtti, és Aracsi Norbert: Remember me/Emlékezz rám című, angol nyelven forgatott tavalyi győztes kisjátékfilmjét.

Minden eddiginél több nevezés érkezett a versenyprogramba, s a zsűri hatvankét film közül 25 alkotást válogatott be végül a legnagyobb balatoni filmes seregszemle nyilvános vetítéseibe. Az augusztus 18-án indult három napos fesztiválon a vidámság, a könnyedség és a humor, valamint a rejtély és a titokzatosság jegyében készült alkotásokat mutattak be. Számos film debütált, itt láthatták először a nézők az Engedj el! című magyar-francia koprodukciót, a Központi ügyelet című Rejtő Jenő filmadaptációt, a Bagázs című dokumentumfilmet, a Tolvaj, a Láng és a Meg kell dögleni című animációs alkotásokat, agy az Olvadáskor című versklipet.

A fesztivál versenyprogramjának zsűritagjai voltak:

Lutter Imre zsűrielnök, fesztiváligazgató, Wlassics- és Radnóti-díjas előadóművész, producer, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke

Kiss László Csokonai- és Bessenyei-díjas rendező, a fesztivál alapítója, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke

Kútvölgyi Erzsébet színművész, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Prima-díjas, Érdemes Művész

Kalász József rendező, a Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) dunántúli küldötte

Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas rendező, filmes és televíziós szakember, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője

A fődíjak:

A kisjátékfilm kategóriában fődíjat nyert a Les recherches continuent – Engedj el! című játékfilm (rendezte: Clayton Burkhart, stúdió: Jona Films Paris), Goztola Krisztina főszereplésével, aki első ízben mutatkozott be producerként. A film egy gyermekrablás történetét és annak lélektani hátterét dolgozza fel.

A kísérleti fikciós és animációs kategóriában egy Bartók zenére megálmodott, képzeletbeli valóságot feldolgozó alkotás lett a nyertes, a Lélekszakadva (Hotfoot) című film, Körtési András rendezésében.

A dokumentum- és ismeretterjesztő filmek mezőnyében Jurkovics Milán és Poroszka Magyar Zsolt filmje, a Méhek között végzett az élen, amely a világszerte megcsappan a méhállomány körüli ok-okozati rejtélynek eredet a nyomába, és mutatott be lehetséges jövőbeni következményeket.

Míg versfilm/versklip kategóriában Zámbori Soma filmje, a Híd-avatás győzött, Molnár Gyöngyi főszereplésével (operatőr, vágó: Pető Illés). Itt a 140 éve megírt sztori horroros thrilleri magaslatokba emelt, 21. századi megközelítésével találkozhattak a nézők, Arany János egyik legtitokzatosabb balladájának feldolgozásával. A film néhány hónapja a Kaleidoszkóp VersFesztivál filmes fődíját is elnyerte.

A kiemelt különdíjak:

Kiemelt különdíjat kapott Gál Sándor rendezésében az I’m Film és a Werk Film Akadémia kisjátékfilmje, a Messze az otthon, amely egy fiatal katona látomását mutatja be, akit a háború messze sodort az otthonától. Ugyancsak kiemelt különdíjban részesült Ledő Barnabás versklipje, az Itt feledtek, Dsida Jenő versének feldolgozásával. A dokumentumfilmek között a Chilton Flóra Bagázs című alkotása lett kiemelt különdíjas. A klipben szereplő dal szövegét a Bárka Kőbányai Családsegítő Szolgálat Otthonában élő fiatalok, Horváth Kristóf (Színész Bob) mentor segítségével írták meg és énekelték fel, a klip az Életrevaló Egyesület és az Északit Támpont Egyesület filmkészítő műhelyének alkotása. Az animáció és fikciós kísérleti filmek között pedig Helstáb Martin tavalyi kategóriagyőztes Meg Kell Dögleni alkotását emelte ki a zsűri. A film egy absztrakt világot ábrázol, amelyben dögevő lények viaskodnak a túlélésért, s e világ titokzatos működésébe, s a kapcsolatok létrejöttébe és változásaiba enged bepillantást.

A különdíjak:

Különdíjban részesült az Északi Támpont Egyesület Reziliencia és a Hiába is hisztizel című alkotása (rendezte: Chilton Flóra), az Arany János költeményére készített A Bujdosó című klip (Katáng zenekar), Petőfi Sándor versének filmes feldolgozása, a Handcuffs/A Bilincs (alkotók: Farkas Bianka, Szűcs Sándor, gyártó: Auróra Film). Különdíjas lett az Olvadáskor (Csepregi János versfilmje, rendező, operatőr: Markó Dániel, utómunka, zene: Tanka Balázs) és az Illés Gábor költeményét megfilmesítő klip, a Töredék (alkotó: Bókkon Tímea). A kisjátékfilmek között az Ádám Fullad (rendezte: Füzes Dániel), az animációs filmek között A Tolvaj (rendezte: Mészáros T. László), a kísérleti fikciós alkotások között Az Elveszett (rendezte: Szántó Bálint) kapott különdíjat.

A Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány, a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Ház és a Magyar Versmondók Egyesülete, valamint a Balatonszemesi Önkormányzat szervezte, fesztiváligazgatója Lutter Imre, házigazdája Farkas Zsuzsanna, a Latinovits Művelődési Ház igazgatója, támogatója a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Király Viktor 15 – jubileumi koncert-show

  By

  November 25-én, szombaton este 7-kor különleges találkozásra invitálja Király Viktor a zene szerelmeseit, s azokat, akik kíváncsiak az amerikai és a hazai zenei élet izgalmas kulisszáira. Pályafutásának fontos állomása a 15 éves...

 • Hírek

  Lemondott Vidnyánszky Attila

  By

  Sokkolta a Nemzeti Színház társulatát az a súlyos baleset, ami a kollégáikat érte péntek este a Rómeó és Júlia előadásán.

 • Hírek

  A 22. Győri Könyvszalon Alkotói Díj átadása

  By

  A 22. Győri Könyvszalon Alkotói Díját november 10-én, pénteken délelőtt dr. Dézsi Csaba András polgármester és Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke nyújtotta át Zalán Tibornak a Győri...

 • Hírek

  Meghalt Reményi József Tamás

  By

  2023. november 10-én, ma hajnalban váratlanul elhunyt Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus, többek között a Mozgó Világ, a Filmvilág, a Magyar Rádió, a Holnap és a Palatinus Kiadó egykori szerkesztője, a Litera...

 • Hírek

  Kilőtték Shakespeare-t az űrbe

  By

  A William Shakespeare drámáit egy kötetbe foglaló Első fólió (First Folio) megjelenésének 400. évfordulója alkalmából egy rövidfilm-sorozat részeként meteorológiai léggömbbel küldték fel az űr határához az angol bárd portréját és Szentivánéji álom...

To Top