Barion Pixel
Connect with us

Felavattuk Bella István sírját

Hírek

Felavattuk Bella István sírját

A Farkasréti temetőben költők, írók, színészek és előadóművészek társaságában avattuk fel Bella István síremlékét a Kossuth-díjas költő halálának ötödik évfordulóján. A szív alakot idéző alkotást Kő Pál szobrászművész álmodta meg, és Kontur András faragta ki mészkőből.

A Farkasréti temetőben költők, írók, színészek és előadóművészek társaságában avattuk fel Bella István síremlékét a Kossuth-díjas költő halálának ötödik évfordulóján. A szív alakot idéző alkotást Kő Pál szobrászművész álmodta meg, és Kontur András faragta ki mészkőből.

A síremlék megtervezésére a költő özvegye, Zayzon Márta kérte fel Kő Pált, aki az MTI-nek elmondta: az alkotást egyrészt balatonudvari, másrészt isztambuli temetők sírkövei ihlették. Szándékai szerint megjelenik benne az a zeneszeretet, amely életében annyira jellemezte a
költőt. A síremlék hátoldalára Bella István Virágvers című költeményének négy sorát vésték.

Az avatáson Bella István Áni Máni szomorú című versét Ószabó István mondta el, majd Szebeni András fotóművész emlékezett a költőre. Mint fogalmazott, Bella azon lírikusok sorába tartozott, ahová Jeszenyin és Juhász Gyula. Szebeni és Bella 2003-ban és 2004-ben két közös városalbumot jelentetett meg Székesfehérvárról és Szegedről – a debreceni már nem valósulhatott meg.

Tari István költő saját versét mondta el a sírnál, amellyel egyúttal azt a kiállást is megköszönte, amit Bella István tanúsított a délszláv háború elől menekülő írótársak segítése során. Aczél Géza Sakkgyász című versét – utalva Bella sakkszenvedélyére – Ószabó István tolmácsolta.

A Magyar Versmondók Egyesülete részéről Kiss László elnök és Lutter Imre ügyvezető elnök helyezett el virágot a költő sírján, aki a Kaleidoszkóp VersFesztivál fővédnöke volt haláláig. Az egyesület vezetői Bella Istvánt barátjuknak tudhatták, temetésén Buda Ferenc költő búcsúztatása mellett Lutter Imre adta elő a költő kedvenc versét, Babits Mihály Jónás imáját.

Az avatásról készült képek hamarosan megtekinthetők a versmondo.hu galériájában.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top