Connect with us

Felavattuk Bella István sírját

Hírek

Felavattuk Bella István sírját

A Farkasréti temetőben költők, írók, színészek és előadóművészek társaságában avattuk fel Bella István síremlékét a Kossuth-díjas költő halálának ötödik évfordulóján. A szív alakot idéző alkotást Kő Pál szobrászművész álmodta meg, és Kontur András faragta ki mészkőből.

A Farkasréti temetőben költők, írók, színészek és előadóművészek társaságában avattuk fel Bella István síremlékét a Kossuth-díjas költő halálának ötödik évfordulóján. A szív alakot idéző alkotást Kő Pál szobrászművész álmodta meg, és Kontur András faragta ki mészkőből.

A síremlék megtervezésére a költő özvegye, Zayzon Márta kérte fel Kő Pált, aki az MTI-nek elmondta: az alkotást egyrészt balatonudvari, másrészt isztambuli temetők sírkövei ihlették. Szándékai szerint megjelenik benne az a zeneszeretet, amely életében annyira jellemezte a
költőt. A síremlék hátoldalára Bella István Virágvers című költeményének négy sorát vésték.

Az avatáson Bella István Áni Máni szomorú című versét Ószabó István mondta el, majd Szebeni András fotóművész emlékezett a költőre. Mint fogalmazott, Bella azon lírikusok sorába tartozott, ahová Jeszenyin és Juhász Gyula. Szebeni és Bella 2003-ban és 2004-ben két közös városalbumot jelentetett meg Székesfehérvárról és Szegedről – a debreceni már nem valósulhatott meg.

Tari István költő saját versét mondta el a sírnál, amellyel egyúttal azt a kiállást is megköszönte, amit Bella István tanúsított a délszláv háború elől menekülő írótársak segítése során. Aczél Géza Sakkgyász című versét – utalva Bella sakkszenvedélyére – Ószabó István tolmácsolta.

A Magyar Versmondók Egyesülete részéről Kiss László elnök és Lutter Imre ügyvezető elnök helyezett el virágot a költő sírján, aki a Kaleidoszkóp VersFesztivál fővédnöke volt haláláig. Az egyesület vezetői Bella Istvánt barátjuknak tudhatták, temetésén Buda Ferenc költő búcsúztatása mellett Lutter Imre adta elő a költő kedvenc versét, Babits Mihály Jónás imáját.

Az avatásról készült képek hamarosan megtekinthetők a versmondo.hu galériájában.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top