Barion Pixel
Connect with us

Faludy emlékezés

Hírek

Faludy emlékezés

„így megyek, fütyülve egymagamban / megáldva és leköpve mindenütt”. Gyurka bácsi nem hordott zoknit, 65 évvel fiatalabb nőt vett feleségül, és aktképeik egy férfimagazinban bejárták az egész országot… 100 éve született Faludy György, akit Recsken dolgoztattak, akin az AVO is csak kereste a fogást – az író, a költő, a műfordító, akit Nobel-díjra jelöltek, s akit mégis sokan csak a bulvárhírekből ismernek. A Múzeumok Őszi Éjszakáján egy különleges színházi esttel a világutazó rímfaragó előtt hajtunk fejet.
Turek Miklós színművész 2004-ben mutatta be Faludy Györgyről szóló előadását, amivel a Fringe Fesztivál legjobb férfi előadója lett, és elnyerte a Kaleidoszkóp Fesztivál különdíját is. A Németországot, Kanadát és az Egyesült Államokat is megjárt produkció saját szavaival kelti életre a költőfejedelmet. A varázslatos életút minden fájdalmát, minden örömét, a költő örökifjú lelkét és igaz emberségét ismerhetjük meg a versszínházi estből, amit Gyurka bácsi mellett a színházi szakma értékelése is a legnagyobbak közé emel.
„A két alkotó – a szerző és a színész – termékenyen hat egymásra” – összegez Mácsai Pál, az Örkény Színház művészeti igazgatója. „Faludy garabonciás természete és életútja annak minden rögös és simább szakaszával egy mai fiatal férfi optikáján át nem csak megismerhetővé, hanem átélhetővé válik, minőségileg mássá: személyes színházi benyomássá változtatva az irodalmi élményt. Az előadás végén ott a fontos estéket jelző katarzis.”
Az immár hetedik éve futó nagy sikerű szerzői est nem pusztán Faludy-esszenciát kínál a nézőknek, hanem mindazokat az ízeket, színeket, illatokat is, amik a világutazó költő művészetét és szerelmeit érlelték.
„Gyurka bácsiban testet öltött az őszintéség, az optimizmus és a kitartás, miközben életét többnyire olyan körülmények között élte, ahol csak hírből ismerték e fogalmakat” – kezdi Turek Miklós felidézve az est születését. „Nagy tisztesség számomra, hogy ismerhettem Őt – az őszinte, az optimista és a kitartó művészt, aki az egész világnak adott, s adni szeretett volna még többet. Ismernünk és becsülnünk kell Őt, mert Faludy Györgyre és az általa képviselt értékekre szükség van.”
Ennek szellemében szervezte meg Turek Miklós a kétnapos FALUDY 100 FESZTIVÁL-t, melynek során művészek sora hajtott fejet a Gödör Klubban a Nyugat negyedik költő-generációjának legnagyobbja előtt. A fellépők között volt, a szervező-ötletgazdán túl, Hobo (Földes László) és Gerendás Péter is. A közelmúltban Turek és Gerendás a Művészetek Palotájában közös produkcióval lépett a közönség elé a zenész Faludy albumának koncertjén, mely a Hangzó Helikon-sorozatban jelent meg.
Turek versszínháza időközben egy négyrészes előadássorozattá bővült: Faludy György mellett József Attila, Radnóti Miklós és Petőfi Sándor szerepel a repertoárban. Az előadások közel 100 alkalommal kerültek már színpadra – meghívásokat kaptak Németországba, Kanadába és az Egyesült Államokba is, az ismeretterjesztő produkció szemléletformáló erejét pedig már a közoktatás is felfedezte. A tengerentúli körút mentora Krencsey Marianne New Yorkban élő egykori színésznő volt, aki jelenlétével és közreműködésével is megtisztelte valamennyi észak-amerikai előadást.
A PIM egy kiállítással adózik a kétszer emigrált és kétszer hazatért életművész emléke előtt. A múzeumi belépővel (a tárgyi emlékeken túl) részesei lehetünk Turek Miklós lebilincselő színházi műsorának is: október 20-án, szerdán 18 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
– * –
Turek Miklós: Turek Miklós a Színház- és Filmművészeti Egyetemen töltött évek után egyszerre dolgozott színi társulatokban és filmforgatásokon. A színészélet már fiatalon legendás szerepekkel kínálta meg: Agárdi Péter lovag (Heltai Jenő: Néma levente), Tusenbach báró (Csehov: Három nővér), John Buchanan (Tennessee Williams: Nyár és füst), Jerry (Harold Pinter: Árulás), Algernon (Oscar Wilde: Bumbury). A Madách és a Vígszínházban, valamint a Győri és a Tatabányai Színházban is népszerű művész együtt forgatott Szabó Istvánnal, Jancsó Miklóssal, Ragályi Elemérrel, Bujtor Istvánnal, Herendi Gáborral és Goda Krisztával is.
Turek Miklós 2004-ben mutatta be Faludy Györgyről szóló első önálló előadását, amivel a Fringe Fesztivál legjobb férfi előadója lett, és elnyerte a Kaleidoszkóp Fesztivál különdíját is. Programja időközben egy négyrészes versszínházi előadássorozattá bővült (Faludy György, József Attila, Radnóti Miklós, Petőfi Sándor), melyekből a költők versein keresztül az életük is a közönség elé tárul.
Versszínház: A versszínház a költészet és a színművészet határvidékén született különleges kompozíció, amely nem egyenlő a hagyományos pódiumelőadással. A dramaturgiát az élet, a szövegkönyvet pedig maga a költő írta. Amiként egy vers a pillanatok impressziója, úgy a versszínház láncra fűzi a költő életének valamennyi fontos és jelképes állomását, hogy a néző teljes képet kapjon a történelmi korról, a személyes drámákról és magáról a sorok írójáról is.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

To Top