Barion Pixel
Connect with us

Elhunyt Vajda Mihály filozófus

Egyéb kategória

Elhunyt Vajda Mihály filozófus

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Vajda Mihály Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Kutatási területei közé elsősorban a fenomenológia, a huszadik századi német filozófia, Edmund Husserl és Max Scheler munkássága tartozott, később a társadalomtudományok felé fordult – adta hírül a Szombat.

Vajda 1935 februárjában született Budapesten, 1953-ban érettségizett, majd a a Lenin Intézetben kezdte meg felsőfokú tanulmányait. 1957-től 1960-ig az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsésztudományi Karának filozófia-német szakára járt, ott szerzett diplomát. Lukács György tanítványa volt, a Budapesti Iskola köréhez tartozott. Az egyetemet követően általános iskolai tanárként dolgozott, 1961-ben pedig a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének tudományos munkatársa lett. 1967-ben védte meg a filozófiai tudományok kandidátusi értekezését. 1973-ban a Budapesti iskolában betöltött szerepe miatt politikai alkalmatlanság címén elbocsátották, majd szabadúszóvá vált: nyelvtanárként és fordítóként is dolgozott, külföldön tanított, 1977 és 1980 között Brémában, a nyolcvanas években New Yorkban volt vendégprofesszor. A kilencvenes években a németországi Siegenben és Kasselban is tanított.

1989-ben rehabilitálták, 1990-ben Kossuth Lajos Tudományegyetem (a mai Debreceni Egyetem) filozófia tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárává nevezték ki. Akadémiai doktori értekezését 1992-ben védte meg. 2001-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2007-ben pedig annak rendes tagjává. 2005-ben emeritálták, még ugyanebben az évben kinevezték az MTA Filozófiai Filozófiai Kutatóintézet igazgatójává, amelyet 2009-ig vezetett.

Pályája során közel nyolcvan publikációja jelent meg. Élete utolsó két évtizedében érdeklődésének fókuszába került a zsidóság, az antiszemitizmus, a vészkorszak, illetve a zsidó mint az előítéletek újra és újra megtalált célpontja. Esszéíróként és publicistaként is gyakran írt erről.

Vajda Mihállyal 2017-ben készült portréinterjúnkat ide kattintva olvashatja el.

Forrás: hvg.hu

Continue Reading
You may also like...

További Egyéb kategória

 • Egyéb kategória

  Új tagok a Digitális Irodalmi Akadémián

  By

  A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által működtetett Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) több új tag felvételéről döntött ma Budapesten. A múzeum épületében megtartott szavazással Garaczi László József Attila-díjas író és Kornis Mihály József...

 • Egyéb kategória

  Csendes megemlékezés Kiss Lászlóra

  By

  Csendes megemlékezést tart a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Emlékmű Alapítvány 2022. december 29-én, délután 5 órától Kiss László, a két szervezet egykori alapító elnöke halálának évfordulóján Budapesten, a Rózsák terén...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Egyéb kategória

  Bertók László Versmondó Emlékverseny

  By

  Március ötödikén, szombaton impozáns környezetben, a Nagyatádi Turisztikai Központban találkoztak a versmondók az V. Bertók László Versmondó Emlékversenyen, Nagyatádon. A rendezvényt a Nagyatádi Kulturális és Sport Központ, a Magyar Versmondók Egyesülete és...

 • Egyéb kategória

  Megújult a vers oldala

  By

  Örömmel tudatjuk minden kedves verskedvelővel, hogy a vers.hu oldala hosszú idő után végre megújult és egy modern, elegáns, folyamatosan frissülő felülettel várja az idelátogatókat. Az oldalon számtalan hasznos funkció segíti azokat, akik szeretnének naprakész...

To Top