Barion Pixel
Connect with us

Elhunyt Ószabó István

Hírek

Elhunyt Ószabó István

A Magyar Írószövetség szomorúan tudatja, hogy Ószabó István költő, író, képzőművész 2023. július 11-én elhunyt.

Ószabó István 1952. április 23-án született Balmazújvároson. Középiskolába Balmazújvároson járt, majd az Unitárius Egyház keretein belül teológiai tanulmányokat folytatott. Irodalmi folyóiratban Ratkó József előszavával jelentek meg első versei 1972-ben. „Ószabó István, mint a népmese harmata lángol és fénylik ifjúsága gyönyörében. Az édes, édes hazát keresi mindig, hogy ott énekeljen zengő tisztasággal az anyanyelv és az anyaföld szívének magzathordozó húsában, a Kivágyódás Magzataként.” – írta róla Juhász Ferenc. Első verseskötete Toronykalapos fiú címmel jelent meg 1982-ben. A Partium irodalmi, művészeti folyóirat alapító főszerkesztője volt, Debrecen város művészeti ösztöndíjasa. Kétszer kapott Móricz Zsigmond-ösztöndíjat. 1989-ben elsőként kapta meg a Kelet-magyarországi unitárius szórvány alkotói által alapított Balázs Ferenc-díjat. Fél évszázados lírai munkássága, feszes kompozíciójú, letisztult világértelmező és versalkotó szemlélete tette egyedivé az irodalomban. Fontosabb művei: Anyagyász(kiadatlan első kötet); Sirató kardom gyásza vagy (1973); Egy hív magyarnak (1976); A toronykalapos fiú (1982); A vak géniusz (1985); Résztvevők (1990); Pusztavég (1996); Mentem alkonyégtájt (1997); Kegyes monarcha (1997); Állok szülőföldemen (2003); Déva felé (2004); Jászolnak, bölcsőnek(2008); A hold koporsóját viszem; Megsiratott versek; Istenem, Istenem kél a nap (2016); Üröm és ánizs (2017).

Temetéséről később intézkednek.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

 

Forrás: Szépirodalmi Figyelő és a Magyar Írószövetség

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

To Top