Barion Pixel
Connect with us

A Győri Nemzeti Színház új igazgatója

Hírek

A Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.

A teátrum igazgatói posztjára a jelenlegi direktor, Forgács Péter mellett még hárman pályáztak, a döntésnél pedig fontos szempont volt a város kulturális életének beható ismerete és a nemzetközi kapcsolatrendszer, illetve menedzsmentszemlélet.

A hírre Sándor Jánoson kívül a többi jelölt is reagált. Markó Róbert eredményes munkát kívánt, hozzátéve, hogy bár nem állítja, hogy nem csalódott, amiért nem ő nyert, a reális kilátásokkal a kezdetektől fogva tisztában volt, a pályázat megírása pedig számos emberi és szakmai tapasztalatot hozott számára.

Forgács Péter viszont a Győri Nemzeti Színház Facebook-oldalán tudatta: méltatlannak tartja azt az eljárásmódot, hogy tizenkét év után egy közösségi oldalról kell megtudnia, hogy leváltották, hiszen őt a döntésről senki nem tájékoztatta hivatalosan.

Bár a pályázatokat mind ez idáig nem hozták nyilvánosságra, Bakos-Kiss Gáboré péntek este óta elérhető. A pályázat alapgondolata Peter Brook színházfelfogásához nyúl vissza, amely a színház közösségalkotó és életformáló erejét helyezi előtérbe. Fontos pontként szerep továbbá a nemzetközi színtérre történő kilépés:

„Azt gondolom, hogy a Győri Nemzeti Színháznak idővel a nemzetközi színházi vérkeringésben is szerencsés lenne megjelennie” – írja Bakos-Kiss.

Az új igazgatót a döntések meghozatalában öttagú Művészeti Tanács segíti majd, melynek tagjai: Bede-Fazekas Csaba operaénekes, színész, a Győri Nemzeti Színház ikonikus alakja, Bereczki Ágota, vezető dramaturg, Nagy Balázs színész, Silló István zeneigazgató és Zakariás Zalán művészeti vezető, rendező.

Évadtervezés tekintetében Bakos-Kiss Gábor többtagozatú színházban gondolkodik, figyelembe véve mind a prózai, mind az operatagozat lehetőségeit – egyelőre tartva az eddigi évadok bemutató számát.

A Kisfaludy teremben viszont az eddigiektől eltérően nagyobb teret kapnak majd a progresszívebb, kortárs darabok.

A társulat is megújul abban a tekintetben, a következő időszak célja egy jól működő közösség megteremtése lesz, amelyben nyitnak a fiatalabb generáció felé is. „Nagyon fontos felépítenünk egy jól beazonosítható, egy folyamatos megújulásra kész, alkotni akaró és a közönségével mélyen együtt lélegző csapatot.”

Fejléckép: Bakos-Kiss Gábor (forrás: Dr. Dézsi Csaba András / Facebook)

Forrás: fidelio.hu

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

To Top