Barion Pixel
Connect with us

Elhunyt a Versmondók korábbi elnöke

Hírek

Elhunyt a Versmondók korábbi elnöke

Hosszan tartó betegség után, életének 86. évében elhunyt a Magyar Versmondók Egyesületének egykori elnöke, Popper Ferenc Radnóti-díjas alkotó. Rendezői munkája mellett nagy gondot fordított a fiatal, tehetséges versmondók felkészítésére. Búcsúztatása június 30-án, pénteken 11 órakor lesz a Győri Újvárosi temetőben.

Tanítványai sok országos versenyeken szerepeltek sikeresen, közülük jó néhányan színészek lettek. Alapító tagja volt a Győri Előadóművész Stúdiónak, Z. Szabó László tanár úr halála után a Stúdió vezetője lett. 1997-ben a Magyar Versmondók Egyesülete akkor megalakult tagszervezete, a Magyar Versmondók Egyesülete Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének elnökévé választották. Az egyesület irányítása mellett vezette az Előadóművész Stúdiót, a Versmondó Stúdió keretén belül támogatta a fiatal versmondók felkészülését, zsűrizései során hasznos tanácsokkal segítette a megyében élő versmondók munkáját. Nevéhez fűződik a Radnóti-biennálé rendezvényének megerősítése Győrött. 2000-ben előbb Ki viszi át a szerelmet díjjal, majd Radnóti-díjjal tüntették ki az irodalom népszerűsítéséért. A Magyar Versmondók Egyesületének 2001-től 2004-ig felügyelő bizottsági elnöke, majd 2004-től 2008-ig elnöke volt, ezt követően, előbb Kiss László, majd Lutter Imre mellett, 2020-ig kapcsolatokért felelős alelnökként tevékenykedett. Kemény munkaszemléletű, korrekt és törekvő ember volt, akit munkatársai, környezete becsületes, jó érzésű emberként tartottak számon.

Popper Ferenc 1938-ban született Győrben. 1956-ban végzett a soproni Kempelen Farkas Gépipari Technikumban, mint híradásipari technikus. 1958-ban a KPVDSZ együttesében lett színjátszó, majd öt évvel később tagja lett a Z. Szabó László és Perédy László által vezetett országos hírű, a Kiváló Együttes címmel többszörösen kitüntetett Győri Ifjúsági Irodalmi Színpadnak. Versmondással is ez idő tájt kezdett foglalkozni. 1968-tól a színpad segédrendezőjeként dolgozott, ekkor végezte el a Népművelési Intézet színjátszó rendező szakát. 1973-ban, Z. Szabó László és Perédy László nyugalomba vonulását követően a Győri Theátrum együttes vezetője lett, s a kezdeti nehézségek után a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ fenntartásában működő színpad ismét az ország élvonalába került. 1990-ben a társulat Magyarországot képviselve fellépett az Erfurt Európa Fesztiválon Carlos Solorzano A bábuk című darabjával. Fontosabb rendezései között ott találjuk a Vándormóka című szerkesztett gyermekjátékot felnőttekkel, Peter Shaffer: Equus, Lázár Ervin: Döm-dö-döm, Alfred Jarry: A leláncolt Übü, Örkény István: A legmerészebb álmaink is megvalósíthatók, Harold Pinter: Az étellift, Sartre: Zárt tárgyalás, Lebovic: Az ezredik éjszaka és Anouil: A zenekar című művének színpadi változatát. Főszereplője volt Max Frisch: Ha egyszer Hotz úr dühbe gurul (Hotz), Molliére: Scapin furfangjai (Skapin), Sartre: Altona fogjai (Franz), Sarkadi Imre: Kőműves Kelemen (Kelemen), Peter Shaffer: Equus (Dysart) és A pórul járt kovács (Király) című előadásoknak.

A Magyar Versmondók Egyesülete Popper Ferenc iránytű versével, Nagy László: Adjon az Isten című költeményével búcsúzik egykori elnökétől.

 

Nagy László: Adjon az Isten

(előadja: Lutter Imre)

 

 

Adjon az Isten

szerencsét,

szerelmet, forró

kemencét,

üres vékámba

gabonát,

árva kezembe

parolát,

lámpámba lángot,

ne kelljen

korán az ágyra hevernem,

kérdésre választ

ő küldjön,

hogy hitem széjjel

ne dűljön,

adjon az Isten

fényeket,

temetők helyett

életet –

nekem a kérés

nagy szégyen,

adjon úgyis, ha

nem kérem.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

To Top