Barion Pixel
Connect with us

Egerbe megy a Kaláka Fesztivál?

Hírek

Egerbe megy a Kaláka Fesztivál?

“Kedves Kalákások! Megvan a fesztivál új helyszíne és időpontja, a részleteket február 7-én jelentjük be. Üdv, a fesztivál szervezői” – írják hivatalos Facebook oldalukon a kaláka fesztivál szervezői. A Diósgyőri Vár rekonstrukciója miatt az eredeti helyszínen nem lehet megrendezni a 33. Kaláka Fesztivált, ám a miskolciak bíztak abban, hogy a szervezők a borsodi megyeszékhelyen találnak helyet a már legendás kulturális eseménynek.

A heol.hu szerint a névadó Kaláka Együttes tagjait több városból is megkeresték, ám a szervezők végül Eger mellett tették le a voksukat. Ennek megfelelően a 33. Kaláka Fesztivált ebben az évben június 29-e és július 1-je között a hevesi megyeszékhelyen rendezhetik meg.

Az első, még csak kétnapos fesztivált 1980 júniusában rendezték a Diósgyőri várban, miután Miskolc városának, ezen belül a Városi Művelődési Központ munkatársának, Barta Évának a kezdeményezése találkozott a Kaláka együttes elképzeléseivel. A Kaláka ekkor már túl volt néhány nyugat-európai (Németország, Franciaország, Hollandia) folkfesztiválon való fellépésen, így a minta már ismert volt. Ekkor még pár évig Kaláka Folknapok (majd sokáig Kaláka Folkfesztivál) volt a neve, és a rendszerváltásig a Városi Művelődési Központ szervezte a rendezvényt, majd annak megszűnése után, 1993-tól a Kaláka Alapítvány vette át ezt a feladatot.

A fesztivált hagyományosan minden év július második hétvégéjén rendezik meg. A rendezvény azonnal sikert aratott, és a következő években mind az időtartam, mind a programok változatossága, mind a helyszínek tekintetében bővült. A népzenén kívül megjelent a jazz, a verskoncert, a fiatal előadók bemutatkozása stb., ugyanakkor egyre több ismert, sőt világhírű hazai és külföldi előadó, együttes lépett fel. Előadásokat tartanak – a várbeli két színpadon kívül – a város számos más pontján is, például a Városháza díszudvarán, az Európa Házban, a Csodamalom Bábszínházban, a Belvárosi evangélikus templomban, a Zsinagógában és az Avasi műemlék templomban is.

A Kaláka együttes a fesztivál szervezéséért, Miskolc város kulturális életében való fontos közreműködésért 2004-ben megkapta Miskolc városától a Pro Urbe kitüntető címet. A Kaláka fesztiválKözép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja, amely 2010-ben ünnepelte a harmincadik születésnapját.

(forrás: magyar online, wikipedia)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

To Top