Barion Pixel
Connect with us

Égből Britanniába pottyant dalok

Hírek

Égből Britanniába pottyant dalok

A délkelet-angliai Guildfordban egy gimnáziumban játssza el népszerű farsangi lemezét, a Maszkabált Gryllus Vilmos március 6-án. Mint a zenész – aki a Kaláka együttes tagja – az MTI-nek elmondta, Guildfordban a Royal Grammar Schoolban több magyar diák is tanul, és a meghívás elsősorban az ottani magyar közösségnek köszönhető. A délelőtti koncert az iskola mintegy 150 fő befogadására alkalmas nagytermében lesz.

“A tervek szerint a gyerekek a Maszkabálhoz annak idején készült animációs filmben látható jelmezekbe öltöznek majd, várhatóan lesz tehát közöttük varázsló, bohóc, kéményseprő, macska és talán hétfejű sárkány is. Keveset tudok a készülődésről, de ez alapján azt gondolom, láthatták-hallhatták már a lemezt, illetve a filmet Guilfordban” – mondta a gitáron és csellón játszó Gryllus Vilmos.
Szólt arról, hogy tudomása szerint a Maszkabál sok farsangi programot inspirált már Magyarország-szerte, ő maga azonban általában nem jelmezbálokon, hanem színházakban, művelődési házakban adja elő ezt a műsort.
Megjegyezte, hogy mivel a Kaláka és az ő dalai is nagyon erősen a magyar nyelvhez kötődnek, elsősorban olyan helyeken ismerik őket külföldön, ahol sok magyar él. A kivételt talán Japán jelenti, ahová sokszor meghívják őket, pedig a szövegeket nem értik. Igaz – tette hozzá -, a japán gyerekeknek néhány dalt japánul is elő tudnak adni.
“Próbálkoztunk korábban azzal, hogy magyar versek angol műfordításait adtuk elő megzenésítve, de azt tapasztaltuk, a dal sokkal jobban áll meg a lábán magyar szöveggel, és a külföldiek számára is élvezhetőbb” – hangsúlyozta Gryllus Vilmos.
A zenész kitért arra, hogy március 6-án Guildfordban este is fellép: az elsősorban felnőtteknek szóló műsorban magyar költők megzenésített verseit adja elő.
Idei tervei kapcsán Gryllus Vilmos az MTI-nek arról számolt be, hogy szeretne karácsonyra elkészülni egy animációval gazdagított új DVD-vel, amelyen csellós játékainak gyűjteménye lesz rajta. A Kalákával – amely tavaly ünnepelte 40. születésnapját – egyelőre nincs konkrét terv, gondolkodnak azon, melyik költő verseit zenésítik meg legközelebb.
“Úgy tervezem, hogy tavalyi, Dalok 4 című gyereklemezemet, amelyen magyar népdalokat dolgoztam fel, ősszel egy koncertsorozaton mutatom be, ennek fontos állomása lesz november 13-án két fellépés a Művészetek Palotájában. Jó lenne, ha a dalok az albumon szereplő zenészek közreműködésével szólalnának meg élőben is, így Balogh Kálmán cimbalmozna, Szokolai Dongó Balázs furulyázna, Gryllus Dániel furulyázna és klarinétozna, Becze Gábor bőgőzne, Kovács Ferenc trombitálna, Szabó Attila hegedülne és gitározna, és velünk lennének a Kodály Zoltán Általános Iskola tanulói is” – mondta Gryllus Vilmos az MTI-nek.

 

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Király Viktor 15 – jubileumi koncert-show

  By

  November 25-én, szombaton este 7-kor különleges találkozásra invitálja Király Viktor a zene szerelmeseit, s azokat, akik kíváncsiak az amerikai és a hazai zenei élet izgalmas kulisszáira. Pályafutásának fontos állomása a 15 éves...

 • Hírek

  Lemondott Vidnyánszky Attila

  By

  Sokkolta a Nemzeti Színház társulatát az a súlyos baleset, ami a kollégáikat érte péntek este a Rómeó és Júlia előadásán.

 • Hírek

  A 22. Győri Könyvszalon Alkotói Díj átadása

  By

  A 22. Győri Könyvszalon Alkotói Díját november 10-én, pénteken délelőtt dr. Dézsi Csaba András polgármester és Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke nyújtotta át Zalán Tibornak a Győri...

 • Hírek

  Meghalt Reményi József Tamás

  By

  2023. november 10-én, ma hajnalban váratlanul elhunyt Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus, többek között a Mozgó Világ, a Filmvilág, a Magyar Rádió, a Holnap és a Palatinus Kiadó egykori szerkesztője, a Litera...

 • Hírek

  Kilőtték Shakespeare-t az űrbe

  By

  A William Shakespeare drámáit egy kötetbe foglaló Első fólió (First Folio) megjelenésének 400. évfordulója alkalmából egy rövidfilm-sorozat részeként meteorológiai léggömbbel küldték fel az űr határához az angol bárd portréját és Szentivánéji álom...

To Top