Connect with us

Égből Britanniába pottyant dalok

Hírek

Égből Britanniába pottyant dalok

A délkelet-angliai Guildfordban egy gimnáziumban játssza el népszerű farsangi lemezét, a Maszkabált Gryllus Vilmos március 6-án. Mint a zenész – aki a Kaláka együttes tagja – az MTI-nek elmondta, Guildfordban a Royal Grammar Schoolban több magyar diák is tanul, és a meghívás elsősorban az ottani magyar közösségnek köszönhető. A délelőtti koncert az iskola mintegy 150 fő befogadására alkalmas nagytermében lesz.

“A tervek szerint a gyerekek a Maszkabálhoz annak idején készült animációs filmben látható jelmezekbe öltöznek majd, várhatóan lesz tehát közöttük varázsló, bohóc, kéményseprő, macska és talán hétfejű sárkány is. Keveset tudok a készülődésről, de ez alapján azt gondolom, láthatták-hallhatták már a lemezt, illetve a filmet Guilfordban” – mondta a gitáron és csellón játszó Gryllus Vilmos.
Szólt arról, hogy tudomása szerint a Maszkabál sok farsangi programot inspirált már Magyarország-szerte, ő maga azonban általában nem jelmezbálokon, hanem színházakban, művelődési házakban adja elő ezt a műsort.
Megjegyezte, hogy mivel a Kaláka és az ő dalai is nagyon erősen a magyar nyelvhez kötődnek, elsősorban olyan helyeken ismerik őket külföldön, ahol sok magyar él. A kivételt talán Japán jelenti, ahová sokszor meghívják őket, pedig a szövegeket nem értik. Igaz – tette hozzá -, a japán gyerekeknek néhány dalt japánul is elő tudnak adni.
“Próbálkoztunk korábban azzal, hogy magyar versek angol műfordításait adtuk elő megzenésítve, de azt tapasztaltuk, a dal sokkal jobban áll meg a lábán magyar szöveggel, és a külföldiek számára is élvezhetőbb” – hangsúlyozta Gryllus Vilmos.
A zenész kitért arra, hogy március 6-án Guildfordban este is fellép: az elsősorban felnőtteknek szóló műsorban magyar költők megzenésített verseit adja elő.
Idei tervei kapcsán Gryllus Vilmos az MTI-nek arról számolt be, hogy szeretne karácsonyra elkészülni egy animációval gazdagított új DVD-vel, amelyen csellós játékainak gyűjteménye lesz rajta. A Kalákával – amely tavaly ünnepelte 40. születésnapját – egyelőre nincs konkrét terv, gondolkodnak azon, melyik költő verseit zenésítik meg legközelebb.
“Úgy tervezem, hogy tavalyi, Dalok 4 című gyereklemezemet, amelyen magyar népdalokat dolgoztam fel, ősszel egy koncertsorozaton mutatom be, ennek fontos állomása lesz november 13-án két fellépés a Művészetek Palotájában. Jó lenne, ha a dalok az albumon szereplő zenészek közreműködésével szólalnának meg élőben is, így Balogh Kálmán cimbalmozna, Szokolai Dongó Balázs furulyázna, Gryllus Dániel furulyázna és klarinétozna, Becze Gábor bőgőzne, Kovács Ferenc trombitálna, Szabó Attila hegedülne és gitározna, és velünk lennének a Kodály Zoltán Általános Iskola tanulói is” – mondta Gryllus Vilmos az MTI-nek.

 

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top