Connect with us

Égből Britanniába pottyant dalok

Hírek

Égből Britanniába pottyant dalok

A délkelet-angliai Guildfordban egy gimnáziumban játssza el népszerű farsangi lemezét, a Maszkabált Gryllus Vilmos március 6-án. Mint a zenész – aki a Kaláka együttes tagja – az MTI-nek elmondta, Guildfordban a Royal Grammar Schoolban több magyar diák is tanul, és a meghívás elsősorban az ottani magyar közösségnek köszönhető. A délelőtti koncert az iskola mintegy 150 fő befogadására alkalmas nagytermében lesz.

“A tervek szerint a gyerekek a Maszkabálhoz annak idején készült animációs filmben látható jelmezekbe öltöznek majd, várhatóan lesz tehát közöttük varázsló, bohóc, kéményseprő, macska és talán hétfejű sárkány is. Keveset tudok a készülődésről, de ez alapján azt gondolom, láthatták-hallhatták már a lemezt, illetve a filmet Guilfordban” – mondta a gitáron és csellón játszó Gryllus Vilmos.
Szólt arról, hogy tudomása szerint a Maszkabál sok farsangi programot inspirált már Magyarország-szerte, ő maga azonban általában nem jelmezbálokon, hanem színházakban, művelődési házakban adja elő ezt a műsort.
Megjegyezte, hogy mivel a Kaláka és az ő dalai is nagyon erősen a magyar nyelvhez kötődnek, elsősorban olyan helyeken ismerik őket külföldön, ahol sok magyar él. A kivételt talán Japán jelenti, ahová sokszor meghívják őket, pedig a szövegeket nem értik. Igaz – tette hozzá -, a japán gyerekeknek néhány dalt japánul is elő tudnak adni.
“Próbálkoztunk korábban azzal, hogy magyar versek angol műfordításait adtuk elő megzenésítve, de azt tapasztaltuk, a dal sokkal jobban áll meg a lábán magyar szöveggel, és a külföldiek számára is élvezhetőbb” – hangsúlyozta Gryllus Vilmos.
A zenész kitért arra, hogy március 6-án Guildfordban este is fellép: az elsősorban felnőtteknek szóló műsorban magyar költők megzenésített verseit adja elő.
Idei tervei kapcsán Gryllus Vilmos az MTI-nek arról számolt be, hogy szeretne karácsonyra elkészülni egy animációval gazdagított új DVD-vel, amelyen csellós játékainak gyűjteménye lesz rajta. A Kalákával – amely tavaly ünnepelte 40. születésnapját – egyelőre nincs konkrét terv, gondolkodnak azon, melyik költő verseit zenésítik meg legközelebb.
“Úgy tervezem, hogy tavalyi, Dalok 4 című gyereklemezemet, amelyen magyar népdalokat dolgoztam fel, ősszel egy koncertsorozaton mutatom be, ennek fontos állomása lesz november 13-án két fellépés a Művészetek Palotájában. Jó lenne, ha a dalok az albumon szereplő zenészek közreműködésével szólalnának meg élőben is, így Balogh Kálmán cimbalmozna, Szokolai Dongó Balázs furulyázna, Gryllus Dániel furulyázna és klarinétozna, Becze Gábor bőgőzne, Kovács Ferenc trombitálna, Szabó Attila hegedülne és gitározna, és velünk lennének a Kodály Zoltán Általános Iskola tanulói is” – mondta Gryllus Vilmos az MTI-nek.

 

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

 • Hírek

  Ellepik a filmesek Balatonszemest

  By

  147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18. és 21. között Balatonszemesen, ahol az...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top