Barion Pixel
Connect with us

Búcsú verslemezzel a Radnóti-évtől

Hírek

Búcsú verslemezzel a Radnóti-évtől

A költő legismertebb versei ihlette zenékből állította össze a „Radnóti Miklós 100. születésnapjára” című lemezt, a 2006-os Kaleidoszkóp VersFesztiválon különdíjat nyert Tonett zenekar.

A kiadványon a száz éve született költő legismertebb versei hallhatók. A líraibb darabok közül való Keserédes, a Két karodban, a Decemberi reggel, a Téli napsütés, amelyekkel éles kontrasztot alkotnak a komorabb versek, például a Hetedik ecloga, az A la recherche, a Nyolcadik ecloga, a Sem emlék, sem varázslat vagy a Razglednicák.

A lemezen Bálint András a Hetedik eclogát, Hegedűs D. Géza A la recherche-t szavalja, Kézdy György a Nyolcadik eclogát és a Razglednicákat is előadja, Lukács Sándor a Levél a hitveshez című verset, Tarján Péter pedig a Sem emlék, sem varázslatot mondja el.

“Mindenki örömmel vállalta a felkérést, én pedig igyekeztem olyan verseket választani, amelyek legjobban illenek a színészekhez” – mondta Garai Róbert a cd szerkesztője, aki a Gyökér című verset adja elő a lemezen.

Az album magánkiadásban jelenik meg, és a bevétele teljes egészében az Élet Menete Alapítványt gazdagítja majd. “Mi így tisztelgünk a halálmenetben elpusztult költő emléke előtt” – indokolta a jótékony célú lemez születését a színész. Mint felidézte, az emlékműsor a Dara Vilmos, Deme-Farkas Rita, Hölzer Viki, Sólyom Tamás alkotta Tonett zenekar ötlete volt, ők kérték fel arra, hogy a megzenésített hét Radnóti-vers mellé mondja el a költő életpályáját.

“Nagyon sok iskolában jártunk ezzel a műsorral. Úgy tűnik, valóban Radnóti a fiatalok egyik kedvenc költője, megdöbbentő volt az a figyelem, koncentráció, amivel a dalokat hallgatták” – mondta a Garai Róbert.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Folytatódik a színész- és versmondó képzés

  By

  Idén megújult struktúrában várja a táborozókat a Magyar Versmondók Egyesülete nyári egyetemének számító Színház- és Versművészeti Tábor, amely a Neszmélyi Hajóskanzent és a környező közösségi tereket veszi birtokba július 8. és 15....

 • Hírek

  Sajtóközlemény

  By

  Öt új tag, az előadóművészeti törvény módosítása, kulturális államtitkári tájékoztató – közgyűlést tartott a Magyar Teátrumi Társaság

 • Hírek

  Vámos Miklós új mesekönyve

  By

  Vámos Miklós először beszélt készülő mesekönyvéről a Jazzy Rádió reggeli műsorában. Az író elmondta, Szív és Lélek című könyve úttörő kezdeményezés, hiszen a kötet illusztrációit a Midjourney nevű mesterséges intelligencia tervezte.

 • Hírek

  Színészpalánták fellépése Bácsfeketehegyen

  By

  Az immáron tizenötödik szemlét a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezte. 

 • Hírek

  Balassi-emlékkardot kapott Zalán Tibor

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve 27. alkalommal adták át Bálint napján a Balassi Bálint-emlékkardot Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd termében. Az emlékkarddal a magyar...

To Top