Connect with us

Bányák mélyétől az egekig

Hírek

Bányák mélyétől az egekig

A belvárosi forgatagban a járókelők a versmondók nyakába borultak. A Vértes Agórájában tömeg gyűlt össze közösen elmondani József Attila Április 11. című versét. Tolongtak az érdeklődők a Weöres Sándor költészete által ihletett kiállítás megnyitóján.

A Sebő-együttest vastapssal jutalmazta a teltházas közönség, és megkezdődött a jubileumi József Attila X. Országos vers-, énekelt vers és prózamondó verseny. Mindez Tatabányán, A Vértes Agórája, a Magyar Versmondók Egyesülete, a Magyar Írószövetség, a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet és a József Attila Megyei Könyvtár társszervezésében.

Még egy hete sincs, hogy megnyitott, máris a költészet közepe lett A Vértes Agórája Tatabányán. A lelkes helyi közönség mellett a Kárpát-medence minden részéből érkeztek vendégek, hogy három napon át ünnepeljék a verset. A Költészet Napján, csütörtökön tárlatmegnyitóval és közös versmondással kezdődött a József Attila X. Országos vers-, énekelt vers és prózamondó verseny köré szervezett programsorozat.

A belvárost ellepték a versmondók, akik a járókelőket és a villanyrendőrnél várakozókat is klasszikus és kortársköltők verseivel lepték meg. A villámcsődület sikerét bizonyítja, hogy sokan öleléssel köszönték meg a nekik szánt költeményeket, sőt, olyan is akadt, aki verssel viszonozta a kapott rímeket.

Aztán a Kortárs Galériában Vasy Géza irodalomtörténész megnyitotta a 100 éve született Weöres Sándor emlékére rendezett megyei tárlatot, amely az Időtlen derengés címet kapta. Vasy Géza beszédében kiemelte: Weöres Sándor költészete mindenkihez szól, és sajátos nyelvezete, izgalmas témái miatt kiváló terepe lehet a legkülönbözőbb képzőművészeti alkotásoknak. A tárlat éppen erre bizonyíték, hiszen a kiállított művek mindegyikét Weöres Sándor munkássága ihlette. Az I. Megyei Tavaszi Tárlat alkotói közül a szakmai ítészek, Wehner Tibor (Munkácsy-díjas művészettörténész) és M. Novák András (Munkácsy-díjas festőművész) döntése alapján négyen vehettek át díjat: Bondor Csilla festőművész Komárom-Esztergom megye díját, Szabó Andrea grafikusművész A Vértes Agora díját, Varga Benedek grafikusművész a Kortárs Galéria díját, Tarjáni Antal fotóművész pedig a Tatabánya Alkotó Művészeiért Közalapítvány díját. Az ünnepélyes szavak után Sebő Ferenc adott kis zenés ízelítőt az esti koncert előtt.

A megnyitót követően újabb felemelő pillanatok következtek a Vértes Agórája aulájában. Csaknem kétszázan csatlakoztak az Olvassunk egy verset a költészet napján! felhíváshoz, amit az intézmény és a Magyar Versmondók Egyesülete közösen hirdetett meg. A próba után, a közös versmondás során már nagy összhangban mondták együtt József Attila Április 11. című versét Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész vezetésével. Az alkalmi előadóvá avanzsált verselők között éppúgy volt fiatal, mint idősebb, és részt vettek az akcióban a Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesületének tagjai is. Az akciót Tóth Zsóka előadóművész koordinálta, aki a versmondó verseny főszervezője.

A színházteremben a versmondó versenyt hivatalosan Vasy Géza nyitotta meg, a ház nevében Sámuel Botond ügyvezető és Schmidt Csaba polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Azokat, akik ezután a Sebő-együttes fergeteges koncertjét hallgatták meg a nap zárásaként.

A programsorozat ezzel nem ért véget. Április 12-én, pénteken délelőtt kezdetét veszi a József Attila József Attila X. országos vers-, énekelt vers- és prózamondó verseny, ahonnan az első fordulóban fellépett versmondók a közeli középiskola magyar óráira vonulnak be, és mondanak el egy-egy József Attila-költeményt. Délután folytatódik a verseny a második fordulóval, majd április 13-án délelőtt a harmadik fordulóval. Szombaton 17:00 órakor kezdődik az eredményhirdetés és a gála, amely ezúttal valóban rendhagyó lesz, mert itt ünnepli a Költészet Napját a Magyar Versmondók Egyesülete. A gálaesten a díjkiosztás közben fellépnek: Gerendás Péter, Mohai Gábor, Tóth Zsóka és Lutter Imre előadóművészek, Jász Attila József Attila-díjas költő, az Új Forrás főszerkesztője, Zalán Tibor szintén József Attila-díjas költő, Kiss László rendező, Vasy Géza irodalomtörténész és a díjazottak. A Magyar Versmondók Egyesülete átadja idei Ki viszi át a Szerelmet díjakat, valamint a Magiszter Versmondó címeket.

Még több fotó: avertesagoraja.hu oldalon.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

 • Hírek

  Ellepik a filmesek Balatonszemest

  By

  147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18. és 21. között Balatonszemesen, ahol az...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top