Connect with us

A vers szeretete Ikerváron

Hírek

A vers szeretete Ikerváron

A Regösök húrján elnevezésű országos versmondó verseny előválogatója, regionális elődöntője az Ikervári Versünnep, amelyre idén 89 gyermek jelentkezett. Az ikervári tehetségkutató versenyről egyenes út vezet a  legjobbak számára a budapesti országos gálára.

Ez méltóságot,  rangot ad a rendezvénynek, amelynek egyébként fő jellemzője, hogy szívvel-lélekkel szervezik, és mindez magyarázza az  egyre növekvő érdeklődést. A hetedik alkalommal sorra kerülő versünnepre a térség 13 településének 18 intézményéből  89 versmondó jelentkezett, közülük több, mint ötven kicsi, vagyis óvodás vagy alsó tagozatos.

A költészet napja alkalmából rendezett versfesztiválon rendszeresen tiszteletét teszi – figyelmesen hallgatva az elhangzó műveket – a polgármester, Fehér Ferenc.  A fő szervező, a művelődési központ igazgatója,  Pásti József, aki minden évben elmondja a gyerekeknek: a vers harmóniát teremt a rohanó világban, le kell hozzá lassulni. Ez a világnak olyan része, ahol nem hamis értékek tobzódnak, ahol az ember számít, és érezheti magát valakinek.  Kiss László,  a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a  zsűri elnöke arról beszélt, hogy  „igenis van még a versnek ideje, kell még a vers ma is, íme a bizonyíték, hogy mennyien vagyunk. Ha a versbe fordított energiákat mind összefognánk, ki lehetne fordítani a sarkából a világot.”

– A vers szeretete hungarikum. Kevés hely van a világon, ahol így szeretik, tudják, mondják a verset, ahol ilyen költők vannak, mint József Attila vagy Weöres Sándor  – mondta Kiss László. –  Én évente több ezer versmondót meghallgatok különböző versenyeken, úgyhogy nyugodtan mondhatom, igazi ünnep az ikervári, az országnak ebben a szegletében is sok tehetséges gyerek gyűlik össze. Mindig születnek József Attilák és Latinovits Zoltánok. Senki nem tudhatja most, hogy versmondó vagy versíró lesz-e nagykorában, esetleg előadóművész.

A felsősök zsűrielnöke értékelésében kifejtette: három szempontot vett figyelembe a zsűri, a  versválasztást, a beszédet és a művészi kommunikációt.  Lényeges, hogy  a versmondó miként tudja átszűrni magán a gondolatokat, az érzelmeket, és  milyen eszközökkel tudja közvetíteni azokat. A Weöres-versek csalókák, mert úgy véljük: nini, milyen játékos, de kiderül, hogy nem olyan könnyed, mint ahogy fel van építve (például: Majomország). Nem érdemes nagyvolumenű, nehéz verseket adni az általános iskolás gyerekeknek, mert tapasztalat híján nem tudják hitelesíteni a mondandót (például: Ars poetica); ezzel együtt voltak gyerekek, akik súlyosabb tartalmakat is képesek voltak megformálni. A sikerekben óriási érdeme van a felkészítő tanároknak.

A kicsiket Duszkó Pálné értékelte, kiemelve a kiállás báját és bátorságát.

Az óvodások között 1. lett Czibók Bence (Pecöl), 2. Dávid Kíra (Pecöl), 3. Takács Márk (Sárvár-Ikervár), különdíj: Bertók Bálint.

Az 1-2. osztályosok között 1. helyezést ért el Molnár Petra (Csénye), 2.  Cséve Patrik (Ikervár), 3.  Poór Patrik (Ikervár), különdíjas:   Németh Benjámin (Csénye).

A 3-4. osztályosok közt két első lett, méghozzá egy ikerpár: Kontics Dorka és Kontics Regina, akik egy Weöres Sándor verseiből szerkesztett válogatást adtak elő közösen.  2. Baldauf Adél (Sárvár, Nádasdy), 3. Sarlós Napsugár (Celldömölk), különdíjas: Kopcsándi Zalán (Vasszécseny).

Az 5-6. osztályosok között 1. díjat érdemelt  Nagy Johanna (Szeleste), 2. Németh Anna (Sárvár, Szent László), 3. Fájer Sára Rebeka (Sárvár, Nádasdy), különdíjas: Molnár Brigitta (Bő).

A 7-8. osztályosok között is két első helyezést adott ki a zsűri: Jandrasovics Regina  és  Kraszni Karina  érdemelték. A 2.  Gál Boglárka,  a 3.  Joó Georgina, a különdíjas Kurucz Vivien  lett.

“Elnézést, mi van a kultúrházban?” – kérdezte egy meglepett hölgy látván az egyre-másra érkező felnőtteket, akik ünneplő ruhás gyerekeket vezettek kézenfogva, mindenki ugyanoda igyekezett. “Versmondó verseny” – szólt a válasz. Az anyuka ránézett a saját gyerekére: még túl kicsi, még nem jár versmondóra.

(fotó: Benkő Sándor, szerző: Merklin Tímea
forrás: vaol.hu)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top