Barion Pixel
Connect with us

A vers az, ami fogyasztható!

Hírek

A vers az, ami fogyasztható!

Több fogásos költészeti étlap Tatabányán, versrendezvények országszerte a Versmondókkal

Egyedi költészetnapi étlappal kedveskedik az érdeklődőknek Tatabányán A Vértes Agórája, a Magyar Versmondók Egyesülete, a Magyar Írószövetség, a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet és a József Attila Megyei Könyvtár, ahol jubilál a József Attila országos vers-, énekelt vers- és prózamondó verseny. Népszerű előadóművészek, költők és versmondók érkeznek a három napig tartó országos programra. A cél, hogy mindenki megérezze: a vers nemcsak ehető, de ínycsiklandó is.

Az idén tizedik alkalommal meghirdetett József Attila verseny mellett olyan kísérőprogramokat szerveznek a Költészet Napja apropóján, amik várhatóan tömegeket mozgatnak majd meg. Április 11-én 15:00 órától Hallgasson meg egy verset! címmel középiskolás diákok akcióznak Tatabánya Fő terén. A középiskolások az általuk választott rövid versekkel kínálják meg a járókelőket. Az előételt két órával később követi az aznapi főétel: Időtlen derengés néven nyílik meg az I. Komárom-Esztergom Megyei Tavaszi Tárlat a Kortárs Galériában, amit a 100 éve született Weöres Sándor költészete inspirált. 17:45-kor jön az egy újabb nagyfalat: Mondjunk közösen egy verset árpilis 11-én! címmel A Vértes Agorája aulájában József Attila: Április 11. című versét az országos döntő résztvevői mondják közösen a tatabányaiakkal – több száz verskedvelő közös versmondása lesz ez. A desszertet aznap a Sebő Együttes koncertje adja, amelyen József Attila és Weöres Sándor versei hallhatók, láthatók majd, 18:00 órától A Vértes Agorája színháztermében.

Április 12-én, pénteken délelőtt újra menüt kínálnak a szervezők: kezdetét veszi a József Attila József Attila X. országos vers-, énekelt vers- és prózamondó verseny, ahonnan az első fordulóban fellépett versmondók a közeli középiskola magyar óráira vonulnak be, és mondanak el egy-egy József Attila-költeményt. Délután folytatódik a verseny a második fordulóval, majd április 13-án délelőtt a harmadik fordulóval. Szombaton 17:00 órakor kezdődik az eredményhirdetés és a gála, amely ezúttal valóban rendhagyó lesz, mert itt ünnepli a Költészet Napját a Magyar Versmondók Egyesülete. A gálaesten a díjkiosztás közben fellépnek: Gerendás Péter, Mohai Gábor, Tóth Zsóka és Lutter Imre előadóművészek, Jász Attila József Attila-díjas költő, az Új Forrás főszerkesztője, Zalán Tibor szintén József Attila-díjas költő, Kiss László rendező, Vasy Géza irodalomtörténész és a díjazottak. A Magyar Versmondók Egyesülete átadja idei Ki viszi át a Szerelmet díjakat, valamint a Magiszter Versmondó címeket.

A tatabányai Közművelődés Háza 1994-ben rendezte meg első alkalommal a „József Attila” Országos vers- énekelt vers és prózamondó verseny döntőjét Tatabánya Megyei Jogú Város és Komárom Esztergom megye támogatásával, azzal a reménnyel, hogy a tavaszi találkozó visszatérő, méltó ünnepe lesz a XX. századi magyar költészet kiemelkedő alakjának, József Attila születésnapjának, a Költészet Napjának. Az eltelt évek alatt Tatabányán nagyságrendileg 1200 vers hangzott el a József Attila versenyeken, közöttük megzenésített versek, hiszen először ehhez versenyhez kötve szólt a felhívás az énekesekhez, a zenészekhez és a versmondókhoz egyaránt. 2013-ban Weöres Sándor költészetéből és a kortárs irodalomból is választottak egy-egy verset a versenyzők.

A döntő akkor válik igazán a költészet ünnepévé, ha nem a versenyről, hanem a versekről, s magukról a verseket felmutató előadókról szól. Ezt szolgálja a második forduló utáni beszélgetés a zsűri és az előadók részvételével, amely irodalomtörténeti és előadóművészeti továbbképzést is jelent egyben. Domokos Mátyás irodalomtörténész a haláláig volt a versenyek zsűri elnöke. Idén ezt a szerepkört Vasy Géza irodalomtörténész, az Írószövetség korábbi elnöke tölti be, mellette a zsűri tagjai Sebő Ferenc előadóművész, zeneszerző, Tóth Zsuzsanna színházpedagógus, Kiss László rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Zalán Tibor költő, író lesznek.

A Magyar Versmondók Egyesülete Tatabánya mellett Lőrinciben, Sopronban és Budapesten is közreműködik az ünnepi programokon. Budapesten a MOM Kulturális Központ Nonprofit Kft. „Én is világot hódítani jöttem” – 100 éve született Weöres Sándor címmel versmondó versenyt hirdetett az általános iskolásoknak, több korosztályban. A verseny április 12-én, délben kezdődik, és Fehér Ildikó színművész és Lutter Imre előadóművész is helyet foglalnak a zsűriben a Magyar Versmondók Egyesülete képviseletében. Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész Ócska keringő című önálló, verses-zenés pódiumi estjének premierét Lőrinciben láthatja a közönség, klasszikus és kortársköltők életművéből válogatva. Az előadás a születés, a szerelem, a felnőtté válás, a hit, a haza és az elmúlás tematikáját táncolja végig, sajátos dramaturgia mentén. Az est 17:00 órakor kezdődik. Sopronban a Petőfi Színházzal közösen a Költészet Hete rendezvénysorozatban Dinnyés József előadóművész, daltulajdonos rendhagyó órái mellett számos aktivitást generál a színház és az egyesület, Pataki András színházigazgató, a Magyar Versmondók Egyesülete szakmai alelnökének vezetésével.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

To Top