Barion Pixel
Connect with us

A céh kitüntetése a dráma napján

Hírek

A céh kitüntetése a dráma napján

A magyar dráma napján, szeptember 21-én este a Katona József Színházban adták át a dramaturg céh által évente odaítélt Az évad legjobb magyar drámája díjat, melyet Szálinger Balázs műve nyert el, valamint a Szép Ernő-jutalmat, melyet Szakonyi Károly, Spiró György és Pintér Béla vehet át.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

A magyar dráma napjáról emlékezik meg díjátadással egybekötve a Színházi Dramaturgok Céhe, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) minden évben, ez idén a budapesti Katona József Színházban történt.

A dramaturgok díját az évad legjobb magyar drámájáért az idén Szálinger Balázs nyerte el Köztársaság című művével. Az írót Szegő János irodalmi szerkesztő köszöntötte, majd részletek hangzottak el a Szálinger-műből.

A Szép Ernő-jutalomban az idén hárman részesültek: Szakonyi Károly eddigi drámaírói munkásságáért, Spiró György a Príma környék című drámájáért és Pintér Béla eredeti világlátású drámai szövegeiért.

A száz éve született Várkonyi Zoltánra, a legendás színészre, rendezőre, színházigazgatóra és tanárra emlékezve rendez kiállítást az OSZMI a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

A Magyar Színházban beavató színházi előadással várták a nézőket: a Göttinger Pál által rendezett Háy János-darab, a Háromszögeket a Sinkovits Imre Színpadon mutatták be.

A Radnóti Színházban az új évad kezdetét ünnepelték: akik délután 5-kor ellátogattak a Radnótiba, találkozhattak a társulat tagjaival, a színház munkatársainak vezetésével bepillanthattak a kulisszák mögé, bejárhatták az öltözőket és részleteket láthattak az évad első két bemutatójából. Bálint András igazgató pedig az előadások alkotóival beszélgetett.

Az idén is megrendezik a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt az Újvidéki Színházban. A megmérettetésre Ferenc Judit, Terék Anna és Danyi Zoltán író kapott meghívást.

Nyílt napot szervezett a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata is pénteken. A látogatók délután 5-től betekintést nyerhettek a kulisszák mögé, megismerkedhettek a műhelyekkel, felmehettek a színpadra és olyan helyekre is beleshettek, ahol egyébként nem járhatnak nézők.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top