Barion Pixel
Connect with us

A céh kitüntetése a dráma napján

Hírek

A céh kitüntetése a dráma napján

A magyar dráma napján, szeptember 21-én este a Katona József Színházban adták át a dramaturg céh által évente odaítélt Az évad legjobb magyar drámája díjat, melyet Szálinger Balázs műve nyert el, valamint a Szép Ernő-jutalmat, melyet Szakonyi Károly, Spiró György és Pintér Béla vehet át.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

A magyar dráma napjáról emlékezik meg díjátadással egybekötve a Színházi Dramaturgok Céhe, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) minden évben, ez idén a budapesti Katona József Színházban történt.

A dramaturgok díját az évad legjobb magyar drámájáért az idén Szálinger Balázs nyerte el Köztársaság című művével. Az írót Szegő János irodalmi szerkesztő köszöntötte, majd részletek hangzottak el a Szálinger-műből.

A Szép Ernő-jutalomban az idén hárman részesültek: Szakonyi Károly eddigi drámaírói munkásságáért, Spiró György a Príma környék című drámájáért és Pintér Béla eredeti világlátású drámai szövegeiért.

A száz éve született Várkonyi Zoltánra, a legendás színészre, rendezőre, színházigazgatóra és tanárra emlékezve rendez kiállítást az OSZMI a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

A Magyar Színházban beavató színházi előadással várták a nézőket: a Göttinger Pál által rendezett Háy János-darab, a Háromszögeket a Sinkovits Imre Színpadon mutatták be.

A Radnóti Színházban az új évad kezdetét ünnepelték: akik délután 5-kor ellátogattak a Radnótiba, találkozhattak a társulat tagjaival, a színház munkatársainak vezetésével bepillanthattak a kulisszák mögé, bejárhatták az öltözőket és részleteket láthattak az évad első két bemutatójából. Bálint András igazgató pedig az előadások alkotóival beszélgetett.

Az idén is megrendezik a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt az Újvidéki Színházban. A megmérettetésre Ferenc Judit, Terék Anna és Danyi Zoltán író kapott meghívást.

Nyílt napot szervezett a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata is pénteken. A látogatók délután 5-től betekintést nyerhettek a kulisszák mögé, megismerkedhettek a műhelyekkel, felmehettek a színpadra és olyan helyekre is beleshettek, ahol egyébként nem járhatnak nézők.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

To Top