Barion Pixel
Connect with us

A céh kitüntetése a dráma napján

Hírek

A céh kitüntetése a dráma napján

A magyar dráma napján, szeptember 21-én este a Katona József Színházban adták át a dramaturg céh által évente odaítélt Az évad legjobb magyar drámája díjat, melyet Szálinger Balázs műve nyert el, valamint a Szép Ernő-jutalmat, melyet Szakonyi Károly, Spiró György és Pintér Béla vehet át.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

A magyar dráma napjáról emlékezik meg díjátadással egybekötve a Színházi Dramaturgok Céhe, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) minden évben, ez idén a budapesti Katona József Színházban történt.

A dramaturgok díját az évad legjobb magyar drámájáért az idén Szálinger Balázs nyerte el Köztársaság című művével. Az írót Szegő János irodalmi szerkesztő köszöntötte, majd részletek hangzottak el a Szálinger-műből.

A Szép Ernő-jutalomban az idén hárman részesültek: Szakonyi Károly eddigi drámaírói munkásságáért, Spiró György a Príma környék című drámájáért és Pintér Béla eredeti világlátású drámai szövegeiért.

A száz éve született Várkonyi Zoltánra, a legendás színészre, rendezőre, színházigazgatóra és tanárra emlékezve rendez kiállítást az OSZMI a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

A Magyar Színházban beavató színházi előadással várták a nézőket: a Göttinger Pál által rendezett Háy János-darab, a Háromszögeket a Sinkovits Imre Színpadon mutatták be.

A Radnóti Színházban az új évad kezdetét ünnepelték: akik délután 5-kor ellátogattak a Radnótiba, találkozhattak a társulat tagjaival, a színház munkatársainak vezetésével bepillanthattak a kulisszák mögé, bejárhatták az öltözőket és részleteket láthattak az évad első két bemutatójából. Bálint András igazgató pedig az előadások alkotóival beszélgetett.

Az idén is megrendezik a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt az Újvidéki Színházban. A megmérettetésre Ferenc Judit, Terék Anna és Danyi Zoltán író kapott meghívást.

Nyílt napot szervezett a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata is pénteken. A látogatók délután 5-től betekintést nyerhettek a kulisszák mögé, megismerkedhettek a műhelyekkel, felmehettek a színpadra és olyan helyekre is beleshettek, ahol egyébként nem járhatnak nézők.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Balassi-emlékkardot kapott Zalán Tibor

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve 27. alkalommal adták át Bálint napján a Balassi Bálint-emlékkardot Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd termében. Az emlékkarddal a magyar...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete

  By

  Mi a közös Geszti Péter, Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Balázs Klári, Szabó Győző és Miklósa Erika életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete …

  By

  Mi a közös Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Geszti Péter, Balázs Klári, Sváby András és Szabó Győző életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Ismeretlen Kölcsey-verset tett közzé az OSZK

  By

  A költő a szöveget igyekezett olvashatatlanná tenni, de ez nem sikerült. Eddig ismeretlen vers is szerepel Kölcsey Ferenc azon digitalizált kéziratai között, amelyeket a Hymnus című költemény bicentenáriuma alkalmából tett közzé az Országos...

 • Hírek

  Közös évzáró, díjátadó gála

  By

  Közös évzáró díjátadó gálát tartott a hazai színház- és pódiumművészet, valamint a drámapedagógia alapjait gondozó négy országos szakmai szervezet, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Versmondók Egyesülete és...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top