Connect with us

A céh kitüntetése a dráma napján

Hírek

A céh kitüntetése a dráma napján

A magyar dráma napján, szeptember 21-én este a Katona József Színházban adták át a dramaturg céh által évente odaítélt Az évad legjobb magyar drámája díjat, melyet Szálinger Balázs műve nyert el, valamint a Szép Ernő-jutalmat, melyet Szakonyi Károly, Spiró György és Pintér Béla vehet át.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

A magyar dráma napjáról emlékezik meg díjátadással egybekötve a Színházi Dramaturgok Céhe, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) minden évben, ez idén a budapesti Katona József Színházban történt.

A dramaturgok díját az évad legjobb magyar drámájáért az idén Szálinger Balázs nyerte el Köztársaság című művével. Az írót Szegő János irodalmi szerkesztő köszöntötte, majd részletek hangzottak el a Szálinger-műből.

A Szép Ernő-jutalomban az idén hárman részesültek: Szakonyi Károly eddigi drámaírói munkásságáért, Spiró György a Príma környék című drámájáért és Pintér Béla eredeti világlátású drámai szövegeiért.

A száz éve született Várkonyi Zoltánra, a legendás színészre, rendezőre, színházigazgatóra és tanárra emlékezve rendez kiállítást az OSZMI a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

A Magyar Színházban beavató színházi előadással várták a nézőket: a Göttinger Pál által rendezett Háy János-darab, a Háromszögeket a Sinkovits Imre Színpadon mutatták be.

A Radnóti Színházban az új évad kezdetét ünnepelték: akik délután 5-kor ellátogattak a Radnótiba, találkozhattak a társulat tagjaival, a színház munkatársainak vezetésével bepillanthattak a kulisszák mögé, bejárhatták az öltözőket és részleteket láthattak az évad első két bemutatójából. Bálint András igazgató pedig az előadások alkotóival beszélgetett.

Az idén is megrendezik a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt az Újvidéki Színházban. A megmérettetésre Ferenc Judit, Terék Anna és Danyi Zoltán író kapott meghívást.

Nyílt napot szervezett a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata is pénteken. A látogatók délután 5-től betekintést nyerhettek a kulisszák mögé, megismerkedhettek a műhelyekkel, felmehettek a színpadra és olyan helyekre is beleshettek, ahol egyébként nem járhatnak nézők.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top