Barion Pixel
Connect with us

A Bujtor István-díjért Oscar-díjas rendező is ringbe száll

Hírek

A Bujtor István-díjért Oscar-díjas rendező is ringbe száll

Minden eddiginél nagyobb szabásúnak ígérkezik a XI. Bujtor István Filmfesztivál: elképesztően színes a filmes versenyprogram, de koncertek, színházi előadások, hajózás, veterán autós felvonulás, kiállítások és gasztro-programok is várják a mozirajongókat és a kikapcsolódni vágyókat Balatonszemesen augusztus 17. és 21. között, majd augusztus 22-én a Bujtor István vitorlás Emlékverseny Kenesén, Aligán és Almádiban.


141 nevezett alkotás közül száz film jutott be a versenyprogramba, s ezek többségét láthatja majd a közönség Balatonszemesen, méghozzá az alkotók jelenlétében. Olyannyira, hogy augusztus 17-én délután Bujtor Balázs hegedűművész, Bujtor István fiának zsigulis felvezetésével vonulnak egymás után a művészek, a zsűri, a Bujtor-család és a sztárvendégek a vörös szőnyeghez a balatonszemesi Latinovits Művelődési Ház előtt, ahol a versenyfilmek vetítése zajlik majd pódiumbeszélgetésekkel, közönségtalálkozókkal, filmes kulisszákkal.

A versenyprogram alkotásainak értékelése és a vetítési program összeállítása javában zajlik, de az már bizonyos, hogy olyan filmeket láthat a közönség az alkotók jelenlétében, amikért érdemes lesz Balatonszemesre menni. A stúdiók, filmesek – Bujtor István életművét szem előtt tartva – a krimi, a rejtély, a vidámság, a fordulatokban gazdag emberi történetek, a versek, s ezúttal a karantén témájával és eszközeivel tudtak nevezni a versenyprogramba.

Megjelenik a vörös szőnyegen az Oscar-díjas Deák Kristóf, aki Foglyok című új filmjével nevezett. A film 1951-ben játszódik Budapesten, s egy átlagos család életét mutatja be, amikor az épp a feje tetejére áll, amint hajnalban a hatalom képviselői betoppannak hozzájuk – ám kitelepítés helyett beköltöznek, a saját lakásukban ejtve foglyul a családot. Vászonra kerül a Balázs Béla-díjas Dér András alkotása, A Rubens lány, amelynek címszerepét, egy átlagos tini lányt, aki nem tud megbékélni saját testével, Bajor Imre lánya, Bajor Lili játssza. Találkozhatunk a szintén Balázs Béla-díjas Pozsgai Zsolt karanténfilmjével. A Két vaddisznó meg a kislány című film a karantén alatt a világ minden tájáról a budakalászi tévéstúdióba beküldött videókról szólna, amelyek az állatok döbbenetes viselkedéséről tudósítanak, mígnem megjelenik a stúdió bejáratánál a két vaddisznó… Az Önismerti Filmes Műhely Chilton Flóra rendezésével nevezett. A Válaszúton egy börtönből szabadult fiatalember története, aki a családjánál keres menedéket, amit kihasználva a strichelésből élő nevelőapja, nem mindennapi feladattal bízza meg. De versenyben lesz Gál Sándor Los Angelesben most díjazott Defekt című alkotása és az Emma című film is, amely Rudolf Olivér (Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter fia) rendezése, s amely egy ötödikes lány kiközösítését mutatja be. Izgalmasnak ígérkezik Szajki Péter Most van most című nagyjátékfilmje, amelynek hősnője egy hirtelen döntés nyomán lelép az esküvőjéről és beugrik egy szabadnapos taxis autójába. A film kettejük történetéről szól.

Bartúcz Anna filmje a nemrégiben elhunyt úszóbajnok, Székely Éva megmenekülését a nyilas razzia elől animációs rövidfilm formájában dolgozta fel. Ugyancsak animációs alkotás A Bűnvadászok című Bud Spencer-Terence Hill film első jelenetének kétdimenziós modern parafrázisa, Porpáczy Zoltán képzőművész feldolgozása, amelynek eredeti szinkronjában Bujtor István hangját hallhatjuk.

A karanténfilmek között érdekes megoldás a Budapest megvár című film Végh Vozó Zoltán rendezésében. Itt Feledi János táncművész Lukács Miklós cimbalomzenéjére ad elő koreográfiát az üres Budapest ikonikus terein. A filmet eddig több mint egymillióan nézték már meg.

A versfilmek között olyan költők műveit dolgozták fel sok esetben neves alkotók, mint Arany János, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Ady Endre, Dsida Jenő, Petőfi Sándor, Hervay Gizella, Pilinszky János vagy Radnóti Miklós. Érdekes kísérlet Arany János elbeszélő költeménye nyomán a Toldi, amit Gyula Város Önkormányzatának alkotócsoportja forgatott. A gimnazista Toldi Miklós osztálykirándulásra indul Nagyszalontára, a Csonka toronyba és az Arany János Emlékházba. Már az indulásnál késik és kellemetlenségek sorozatát éli át, s a kirándulás alatt megelevenednek előtte Arany művének eseményei, míg lassan rájön, hogy ő maga a főszereplő.

A dokumentumfilmek között Rozgonyi Ádám a százéves trianoni békekötés emlékére készített Hazatérők című filmje, a korábbi kategóriagyőztes Poroszka Magyar Zsolt méhekről készített alkotása és Bicsák Boglárka Anyukám álmát című filmje, amely egy érzékeny lelkű Down-szindrómás kamaszról szól, aki bár óvodás kora óta tornázik, Los Angeles-i Speciális Olimpiai Játékokon is részt vett, azzal kell szembesüljön, hogy nem vehet részt a következő Speciális Olimpián.

A zsűri elnöke Janisch Attila Érdemes művész, Balázs Béla-díjas filmrendező, egyetemi docens. A zsűri tagjai: Gera Marina Jászai Mari-díjas, Nemzetközi Emmy-díjas színművész, Kalász József filmrendező, vágó, a Magyar Független Film és Video Szövetség dunántúli küldötte, Lutter Imre fesztiváligazgató, producer, Radnóti-, Wlassics- és Bánffy-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Wiegmann Alfréd Nívó-díjas, Radnóti-díjas színházi és tévéfilm rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője.

A zsűri a Bujtor István-díjat – Bujtor magánhajójának kicsinyített, aranyozott képzőművészeti mását, amely Árvay Zolta munkája – kategóriánként ítéli oda, de különdíjjal jutalmazza a legjobb rendezést, forgatókönyvet, operatőri munkát, vágót és színészi alakítást is, összesen egymillió forint értékben. A nyilvános vetítéseket alkotói beszélgetések, közönségtalálkozók kísérik, amiket Takács Bence műsorvezető moderál.

A fesztiválon kertmoziban nézhetik meg az Ötvös Csöpi-filmeket a rajongók. Koncertet ad Molnár Ferenc Caramel, fellép az Irigy Hónaljmirigy, Nagy Bogi, Hajdu Steve, Csengeri Attila, Gregor Bernadett, Köllő Babett, Göth Péter, Szász Kati, a Pécsi Nemzeti Színház, a Csavar Színház, a Bóbita Bábszínház és az Escargo Hajója színészei, a PTE Brass Band fúvósai, DJ Dominique, Bánhidi Krisztián, Molnár György és még sokan mások. Lesz retro utcabál, mulatság, s közben megkóstolhatjuk Ötvös Csöpi kedvenc ételeit, bepillanthatunk a forgatások kulisszái mögé és gyönyörködhetünk a veterán autókban. Augusztus 21-én és 22-én pedig jön a nagymúltú Tabu Kupa, vagyis a Bujtor István Emlékverseny, Balatonkenesén.

A filmfesztivál, amelynek védnöke Bujtor Judit, igazgatója Lutter Imre, tíz évvel ezelőtt, Kiss László kezdeményezésére, rögtön a művész halála után indult el. Szervezői a Latinovits Emlékmű Alapítvány, a myspace produkció, az Apolló Kulturális Egyesület, a Magyar Versmondók Egyesülete, az Aktor Produkció és a Latinovits Művelődési Ház, a Tabu Kupáé a Magyar Vitorlás Szövetség. A fesztivál támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A programok folyamatosan frissülnek a fesztivál Facebook oldalán és hamarosan elérhető a vetítési program is a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Második kiadás: Ünnepi Könyvhét

  By

  Június 16-án, vasárnap délelőtt 11 órakor találkozhatnak a nézők és az olvasóközönség Lutter Imrével az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten, a Vörösmarty téren, ahol két legutóbbi könyvének második kiadását dedikálja, és verset is mond.

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

To Top