Connect with us

Visszaszámlálás: kedden startol a VersFesztivál!

Hírek

Visszaszámlálás: kedden startol a VersFesztivál!

Politikamentes, értékalkotó és egyedi vershét elé néz Nyíregyháza: október 9-én, kedden útjára indul a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál a Móricz Zsigmond Színházban. Sztárok, közismert színészek, filmesek, előadóművészek, társulatok és zenekarok lépnek színpadra a Magyar Versmondók Egyesületének jóvoltából.

A képernyőről is jól ismert színész, R. Kárpáti Péter olyan különleges, szuggesztív lírai estet mutat be, amelyben a zene verssé formálódik, és Demjén Ferenc, Presser Gábor és Stevanovity Dusán sorai katarzist hoznak, könnyeket lopva szemünkbe. Az előadás címe, az Egy vallomás a sok közül egyébként a valóságot tükrözi, mert szinte bárki megtalálhatja kedvencének személyes vallomását a VersFesztiválon.

A Kaleidoszkópot tekerve láthatjuk Koltai Róbertet, aki Móricz Zsigmondot alakítja majd, és az író eddig nem ismert emberi oldalát tárja a nézők elé. Székhelyi Józsefet sokan sok szerepben láthatták már, de saját verseit még biztosan nem hallották! A most színre kerülő produkció különlegessége, hogy a szintén fellépő Gerendás Péter közkedvelt slágerei adják a formát a tartalomhoz. Országos ősbemutató is lesz: Galkó Balázs versszínházi előadását improvizációs táncelemekkel teszi elementárissá. A korábban a 25. Színház kísérletező műhelyben tevékenykedő Galkó pályáját a színház új útjainak keresése jellemzi, ennek mérföldköve lehet a nyíregyházi premier. Izgalmas, a megszokottól alapvetően eltérő, szívhez szóló színházi estét ígér a Pannon Várszínház Pilinszky János életművét bemutató Élőképek című előadása, amely meghökkentő látványvilággal, felkavaró érzelmekkel és érzékeny színészi játékkal kecsegtet. A színházi csemegék sorát gazdagítja Dolmány Attila és Karácsonyi Zoltán előadása is, a WaX (William alias X – Shakespeare után szabadon), amely kicsit drámai, kicsit humoros, ám annál inkább elgondolkodtató létdráma a művészetről.

Színes és erős a fesztivál zenei programja: mások mellett a Szabó Balázs Band, Huzella Péter, a Kávészünet, a Gondola, a Kicsi Hang, a Göncölszekér, az Ostinato, az Újhold zenekar, Bertóti Johanna, Gosztola Adél, Dobó Dániel és Gömbös Gyula, Olajos Gábor, valamint Tamás Éva Játéktára szórakoztatja majd a verszenék kedvelőit. Aki pedig a képzőművészet iránt is fogékony: a fesztivál első napján nyílik Porpáczy Zoltán formabontó versplakát-kiállítása a színház galériájában, amely egész héten ingyenesen látogatható.

A határon túli társulatok közül székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház két előadóestet is hoz: Kulcsár-Székely Attila Wass Albert életét, Turi Bálint József Attila alkotói folyamatát mutatja be. József Attila ars poeticáját másik adaptációban is megnézhetjük a Holdvilág Kamaraszínház előadásában. Koltai Judit, Pregitzer Fruzsina és a Móricz Zsigmond Színház társulata a játékot, a színjátszást népszerűsíti, a Littera Nova Kiadó és Tóth Zsóka pedig magát a költészetet. Az utóbbi est határon túli költők műveiből állt össze. Az élet és az érzések mindenek feletti örömét próbálja meg egy töretlen versszínházi jelenetbe ölteni a szlovákiai Karváról érkező Gáspár Enikő. A történet lényege, hogy egy elbocsátást követően a nő, otthonába hazatérve, az életén gondolkodik, amely nem más, mint egy Labdatér. A lélek, a keresztényi szemlélet és a nemzeti hovatartozás sem hiányzik a fesztivál repertoárjából. A kolozsvári ŐszinTe versszínház olyan kérdésekre keresi a választ, hogy kik vagyunk, milyenek vagyunk, kiben, miben és mennyire hiszünk? A produkció egy közismert Jézus-történetet idéz fel, miközben számos magyar klasszikus költő verse hangzik el. Mészégető Mária önálló estje a tisztességről, a marosvásárhelyi Meister Éva előadása a határon túlra szakadt magyarságról szól, míg a szegedi Parastúdió Fabula Matris című modern produkciója egy mozgásában korlátozott fiú történetét mutatja be, aki lázadni akar a sorsa ellen.

A szabadkai Életjel Csáth Géza Kör Levante című pódiumjátékában a vers keletkezésének körülményeit kutatja. Csupa titok birodalma ez, olyan, mint egy tündérmese: Manoil, a költő próbálja bejárni, és eljut a lét és nem-lét határáig, de megfejteni a talányt akkor sem tudja, még a hét korifeus segítsége ellenére sem. A társulat másik érdekes előadása az Ezüsthíd, amely egy 2011-ben a Vajdaságban megjelent kétnyelvű, szerb-magyar versantológia feldolgozása, a XX. század magyar szerelmi költészetéből. Latinovits Zoltán egykori tanítványa, Havas Judit, vallomását Nagy László szavaival kezdi: „Nekem Ady Endre ostora tetszik.” Mert magatartásával fájdalmat okoz ugyan, de figyelmeztet és elgondolkodtat: a szándékról, a változtatni akarásról és az esendőségről, a lélek kiszolgáltatottságáról, valamint a kérdezés önfeltáró és pusztító, ugyanakkor felemelő és szükségszerű voltáról. Merünk-e ma választ adni arra, hogy „Pótolnak-e életet élet-morzsák?” Előadóestje erre keres választ, Ady Endre verseivel.

Amellett, hogy a közönség igényes szórakoztatása a cél, a Kaleidoszkóp VersFesztivál versenyprogram, ahol szakmai zsűri dönt a helyezésekről és a minősítésekrő: Kiss László rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Solténszky Tibor dramaturg, rendező, a Színházi Társaság elnökségi tagja, Szűcs Katalin Ágnes színikritikus, a Criticai Lapok főszerkesztője, Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművész, Kiss Judit Ágnes József Attila-díjas költő és Wiegmann Alfréd rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője. De a közönségnek is lesz döntési lehetősége: a heti bérletet váltó nézők szavazata alapján adják majd ki a közönségdíjat. A díjak egyediek. A szakmailag is rangos Kaleidoszkóp-díj nem más, mint egy szobor, amely minden évben más formát ölt. A megnyerhető díjak egy része pénzjutalom, másik része promóciós lehetőség, továbbképzés, irodalmi utazások, szemináriumi és táborozási lehetőségek, amik segítik a díjazottakat a szakmai sikerben és továbblépésben. Emellett képzőművészeti alkotások, könyvkülönlegességek és folyóirat-előfizetések találnak gazdára a versenyprogramban. A Magyar Versmondók Egyesülete a Magyar Szín-Játékos Szövetséggel közösen az egyes előadók kérésére minősíti a produkciókat. Az Arany, Ezüst és Bronz minősítés a fesztivált követően is használható kategorizálás az előadásokra.

A fesztivál igazgatója, Lutter Imre szerint az eddigi legerősebb program várja a nézőket, és minden korosztály megtalálhatja a számára kedves előadást vagy koncertet. A részletes program a versfesztival.hu oldalon olvasható, jegyet a jegymester.hu országos rendszerében és a Móricz Zsigmond Színház Országzászló téri jegyirodájában válthatnak az érdeklődők.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top