Barion Pixel
Connect with us

(víg)Színház Nyíregyházán

Hírek

(víg)Színház Nyíregyházán

A szakmai bizottság javaslatára érvénytelenítették a Móricz Zsigmond Színház igazgatói pályázatát. A grémiumnak sem Tasnádi Csaba, sem Szalma Tamás nem felelt meg a „gazdasági és vezetői ismeretek hiánya” miatt.

Nem kapta meg a szükséges támogatást sem Tasnádi Csaba, sem Szalma Tamás, így a városi közgyűlés egyiküket sem nevezte ki a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház élére – értesült a Magyar Narancs tudósítója a döntés helyszínén. A magyarnarancs.hu-nak a nyíregyházi polgármester, Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) elmondta: ennek oka az volt, hogy előzőleg a kilencfős szakmai bizottság többsége nem támogatta egyik induló pályázatát sem.

A bizottság tagja volt a színházművészeti bizottság részéről Seregi Zoltán, Szűcs Gábor, Zalán János, Kolti Helga, a szakminiszter (Emmi, Balog Zoltán) képviseletében pedig Bánsági Tamás. Ketten képviselték a várost, Loványi Ágnes és Kovács Előd, ketten pedig a színházat: Horváth László Attila és Kuthy Patrícia.

A színház

A Móricz Zsigmond Színház (fotó: MTI)

A bizottság többsége a „gazdasági és vezetési ismeretek hiánya miatt” nem támogatta egyik pályázót sem, és ezért javasolták a pályázat eredménytelenné nyilvánítását. Ez azért meglepő, mert Tasnádi Csaba már 15 éve vezeti a színházat. (Erről bővebben itt olvashat.)

Megtudtuk azt is: a város a döntés miatt már holnap kiírja az új pályázatot, amely egy évre fog szólni, és információink szerint erről már személyesen a polgármester fog dönteni, legkésőbb március végéig.

A jelenlegi igazgató, Tasnádi Csaba megbízatása 2014. június 30-áig szól. Ő érdeklődésünkre elmondta: még döntötte el, hogy megpályázza-e az új kiírást, erről a társulattal kíván közösen döntést hozni. Szalma Tamást egyelőre nem érte el a Magyar Narancs.

Ebben az évadban jár le a Móricz Zsigmond Színház igazgatójának megbízatása. A posztra december 20-án írt ki pályázatot Nyíregyháza polgármestere, a határidő pedig január 20-án lejárt. Míg korábban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés választott igazgatót, most a nyíregyházi fogja, ugyanis a színház átkerült városi fenntartásba. A szabolcsi teátrum igazgatói címére korábbi információk szerint ketten pályáztak: a jelenlegi direktor-főrendező Tasnádi Csaba, továbbá Szalma Tamás veszprémi színész.

Szalma Tamás 1997-1999 között a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban játszott, jelenleg a Veszprémi Petőfi Sándor Színházban dolgozik. Szalma kapcsán az egyik vidéki színházban dolgozó forrás jelezte: az utóbbi időben megerősödtek a „kapcsolatai”. Szalma 2003 óta tagja a Veszprémi Petőfi Sándor Színháznak, ahova 2008-ban, még Bujtor Istvánnal együtt érkezett Eperjes Károly, aki – Bujtor halála után – a 2010-ben kinevezett igazgató, Oberfrank Pál mellett is művészeti tanácsadó maradt.

A Jászai Mari-díjas Tasnádi Csaba immár 15 éve áll a nyíregyházi teátrum élén, idén a harmadik ciklusát fejezi be. Először a Móricz Zsigmond Színházat 1993-1998 között igazgató, leköszönő Verebes István javaslatára pályázta meg az ő megüresedett helyét. Működése alatt zajlott le a színház épületének teljes rekonstrukciója, majd 2002-ben megalapította a Vidor Fesztivált (a Vidámság és Derű Országos Seregszemléjét), mely a szakma és a közönség elismerését is kivívta. 2012-ben Tasnádi Csaba társrendezője volt a Nyíregyházán vendégeskedő Kaleidoszkóp VersFesztiválnak, Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjének.

Tasnádi Csaba esélyeit jelezte, hogy 2004-ben a szocialista megyei városvezetés, majd 2009-ben már a jobboldali megyei közgyűlés is megválasztotta őt az igazgatói posztra. Vezetése jó látogatottsággal és számos szakmai sikerrel is járt: Nyíregyháza rendszeres szereplője lett a POSZT-nak. „A józan ész azt mondja, hogy Tasnádi maradni fog. Persze nem mindig a józan ész győz” – jegyezte meg egyik, a vidéki színházakban jártas forrásunk. Továbbá ne feledkezzünk meg Eperjesről se, akiről köztudott: szinte bármibe bele tud szólni – akár az utolsó pillanatban is.

Mindenesetre az az ürügy, hogy „gazdasági és vezetői ismeretek hiánya” miatt nem tartják alkalmasnak a 15 éve regnáló színház- és fesztiváligazgatót az intézmény vezetésére, az a vicc kategóriájába tartozik. Nyilvánvaló politikai, és nem szakmai döntés született, ami senkinek nem jó, különösen Nyíregyházának. De hát ilyet már nem egyet láttunk, elég csak a Vígszínház pályázatára és Eszenyi Enikő esetére gondolni.

(forrás: Magyar Narancs, színház.hu, vers.hu)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Balassi-emlékkardot kapott Zalán Tibor

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve 27. alkalommal adták át Bálint napján a Balassi Bálint-emlékkardot Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd termében. Az emlékkarddal a magyar...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete

  By

  Mi a közös Geszti Péter, Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Balázs Klári, Szabó Győző és Miklósa Erika életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete …

  By

  Mi a közös Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Geszti Péter, Balázs Klári, Sváby András és Szabó Győző életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Ismeretlen Kölcsey-verset tett közzé az OSZK

  By

  A költő a szöveget igyekezett olvashatatlanná tenni, de ez nem sikerült. Eddig ismeretlen vers is szerepel Kölcsey Ferenc azon digitalizált kéziratai között, amelyeket a Hymnus című költemény bicentenáriuma alkalmából tett közzé az Országos...

 • Hírek

  Közös évzáró, díjátadó gála

  By

  Közös évzáró díjátadó gálát tartott a hazai színház- és pódiumművészet, valamint a drámapedagógia alapjait gondozó négy országos szakmai szervezet, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Versmondók Egyesülete és...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top