Barion Pixel
Connect with us

Veszélybe került a Versmondó

Hírek

Veszélybe került a Versmondó

Már olvasható a Versmondó folyóirat legfrissebb száma a versmondo.hu oldalon. A téli lapszám részletesen foglalkozik Baranyi Ferenc és Turczi István költészetével, Novák Imre, Csorba Piroska és Vass Tibor írásai mellett a versenyekről is beszámol.

A VI. Illyés Gyula Nemzeti Vers- és Prózamondó Verseny, az Evangelizációs Szavalóverseny, a Radnóti Miklós nemzeti vers- és prózamondó verseny, a Szűcs Imre versmondó verseny és a vajdasági Szerelem, a szerelem Petőfi verseny került reflektorfénybe a Versmondó szakmai folyóirat téli lapszámának hasábjain. Az Illyés verseny kapcsán a költő lánya és szellemi örökségének gondozója, Illyés Mária emlékezik, Tóth Zsóka előadóművész, a verseny zsűritagja és házigazdája pedig a szakmai észrevételeket közli az előadások kapcsán. Turczi István költészetéről Kabdebó Lóránt írt elemző kötetet Tények melankóliája címmel, ebben azt a hagyományt fejtegeti, amely a költő révén átvezet a huszadik századból napjainkba. A születésnapos Baranyi Ferencet, a “kóborlót” és eddigi életművét Novák Imre vetette elemzés alá. A legfiatalabb Radnóti-díjas, Lutter Imre laudációját Kiss László írta és közölte. A lapot Sandro Botticelli munkái díszítik. A folyóirat elektronikus változata a www.versmondo.hu oldalon olvasható.

Veszélybe került a Versmondó

A Versmondót, amely most húszéves, 2013-ban is négyszer tervezzük megjelentetni, nyomtatott és elektronikus formában is, azonban az állami támogatás idén jelentős mértékben, kevesebb mint az eddigi harmadára csökkent, a Nemzeti Kulturális Alap támogatása a nyomdaköltségeket sem fedezi. Ez komoly veszélybe sodorta a két évtizedes múltra visszatekintő, szakmai szempontból a piacon egyedülálló, hiánypótló folyóiratot, és azt jelenti, hogy ezentúl csak azoknak postázza az egyesület, akik befizették az éves egyesületi tagsági díjat. Még ebben az esetben is csak akkor tudja tartani a megszokott színvonalat és terjedelmet a folyóirat, ha mecénásokat, támogatókat talál, és a korábbinál többen gondolják úgy, hogy tagdíjat fizetnek és adójuk 1%-ával támogatják a Magyar Versmondók Egyesületének munkáját. Az adó 1%-os lehetőségéről ide kattintva tájékozódhatnak az érdeklődők, az egyesületi tagsággal kapcsolatban pedig itt találják az információkat (Versmondó Kártya, Belépési nyilatkozat linkek).

A 2012-es év

2012-ben is négy lapszámot adott ki a Magyar Versmondók Egyesülete. A folyóiratot nemcsak az anyaországban, hanem a határokon túl is számos intézményhez, szervezethez és előfizetőhöz juttattuk el. Szerzőként sok közismert és köztiszteletben álló művész (költő, színész, előadóművész), tudós (történészek, irodalomtörténészek) és szakember (pedagógusok, kritikusok, drámatanárok és drámapedagógusok) közreműködött. Arra törekedtünk, hogy a Magyar Versmondók Egyesülete és a társszervezetek által rendezett országos, nemzetközi és regionális versenyek beszámolóin túl módszertani útmutatókat, véleményeket, kritikákat, esszéket bocsássunk az olvasók rendelkezésére, hogy előremutató és tanulható, továbbfejleszthető tudástárat biztosíthassunk. Az évfordulós költőkhöz, írókhoz, műfordítókhoz kötődő programok, események megemlékezésein és ajánlóin túlmenően az alkotói életutakat portrék és korabeli kritikák mai magyarázatával ellátott cikkei mutatták meg az olvasóknak, a kortársköltészet remekműveit és alkotóit pedig aktuális megjelenésekkel kapcsoltuk össze.

Kiemelt figyelmet kapott többek között Bartalis János, Nagy Gáspár, Takáts Gyula, Kondor Béla, Tóth Árpád, Juhász Gyula, Bella István, Karinthy Frigyes, Ápriliy Lajos, Ratkó József és Örkény István.

Szerzőink között találjuk mások mellett az alábbi költőket, írókat, köz- és újságírókat, művészeket: Tóth Erzsébet, Lutter Imre, Kiss László, Wiegmann Alfréd, Tóth Zsuzsanna, Buda Ferenc, Szentmártoni János, Zalán Tibor, Turczi István, Szűcs Katalin Ágnes, Solténszky Tibor, Hollós Máté, Szabóné Cseh Ágnes, Hajvert Ákos, Varró Dániel, Novák Imre, Popper Ferenc, Balázs F. Attila.

2012. évi lapszámainkat (Tavasz, Nyár, Ősz, Tél) Sandro Boticelli, Vincent van Gogh és Piere Brueghel munkái mellett Porpáczy Zoltán kortárs képzőművész alkotásaival illusztráltuk.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top