Barion Pixel
Connect with us

Veszélybe került a Versmondó

Hírek

Veszélybe került a Versmondó

Már olvasható a Versmondó folyóirat legfrissebb száma a versmondo.hu oldalon. A téli lapszám részletesen foglalkozik Baranyi Ferenc és Turczi István költészetével, Novák Imre, Csorba Piroska és Vass Tibor írásai mellett a versenyekről is beszámol.

A VI. Illyés Gyula Nemzeti Vers- és Prózamondó Verseny, az Evangelizációs Szavalóverseny, a Radnóti Miklós nemzeti vers- és prózamondó verseny, a Szűcs Imre versmondó verseny és a vajdasági Szerelem, a szerelem Petőfi verseny került reflektorfénybe a Versmondó szakmai folyóirat téli lapszámának hasábjain. Az Illyés verseny kapcsán a költő lánya és szellemi örökségének gondozója, Illyés Mária emlékezik, Tóth Zsóka előadóművész, a verseny zsűritagja és házigazdája pedig a szakmai észrevételeket közli az előadások kapcsán. Turczi István költészetéről Kabdebó Lóránt írt elemző kötetet Tények melankóliája címmel, ebben azt a hagyományt fejtegeti, amely a költő révén átvezet a huszadik századból napjainkba. A születésnapos Baranyi Ferencet, a „kóborlót” és eddigi életművét Novák Imre vetette elemzés alá. A legfiatalabb Radnóti-díjas, Lutter Imre laudációját Kiss László írta és közölte. A lapot Sandro Botticelli munkái díszítik. A folyóirat elektronikus változata a www.versmondo.hu oldalon olvasható.

Veszélybe került a Versmondó

A Versmondót, amely most húszéves, 2013-ban is négyszer tervezzük megjelentetni, nyomtatott és elektronikus formában is, azonban az állami támogatás idén jelentős mértékben, kevesebb mint az eddigi harmadára csökkent, a Nemzeti Kulturális Alap támogatása a nyomdaköltségeket sem fedezi. Ez komoly veszélybe sodorta a két évtizedes múltra visszatekintő, szakmai szempontból a piacon egyedülálló, hiánypótló folyóiratot, és azt jelenti, hogy ezentúl csak azoknak postázza az egyesület, akik befizették az éves egyesületi tagsági díjat. Még ebben az esetben is csak akkor tudja tartani a megszokott színvonalat és terjedelmet a folyóirat, ha mecénásokat, támogatókat talál, és a korábbinál többen gondolják úgy, hogy tagdíjat fizetnek és adójuk 1%-ával támogatják a Magyar Versmondók Egyesületének munkáját. Az adó 1%-os lehetőségéről ide kattintva tájékozódhatnak az érdeklődők, az egyesületi tagsággal kapcsolatban pedig itt találják az információkat (Versmondó Kártya, Belépési nyilatkozat linkek).

A 2012-es év

2012-ben is négy lapszámot adott ki a Magyar Versmondók Egyesülete. A folyóiratot nemcsak az anyaországban, hanem a határokon túl is számos intézményhez, szervezethez és előfizetőhöz juttattuk el. Szerzőként sok közismert és köztiszteletben álló művész (költő, színész, előadóművész), tudós (történészek, irodalomtörténészek) és szakember (pedagógusok, kritikusok, drámatanárok és drámapedagógusok) közreműködött. Arra törekedtünk, hogy a Magyar Versmondók Egyesülete és a társszervezetek által rendezett országos, nemzetközi és regionális versenyek beszámolóin túl módszertani útmutatókat, véleményeket, kritikákat, esszéket bocsássunk az olvasók rendelkezésére, hogy előremutató és tanulható, továbbfejleszthető tudástárat biztosíthassunk. Az évfordulós költőkhöz, írókhoz, műfordítókhoz kötődő programok, események megemlékezésein és ajánlóin túlmenően az alkotói életutakat portrék és korabeli kritikák mai magyarázatával ellátott cikkei mutatták meg az olvasóknak, a kortársköltészet remekműveit és alkotóit pedig aktuális megjelenésekkel kapcsoltuk össze.

Kiemelt figyelmet kapott többek között Bartalis János, Nagy Gáspár, Takáts Gyula, Kondor Béla, Tóth Árpád, Juhász Gyula, Bella István, Karinthy Frigyes, Ápriliy Lajos, Ratkó József és Örkény István.

Szerzőink között találjuk mások mellett az alábbi költőket, írókat, köz- és újságírókat, művészeket: Tóth Erzsébet, Lutter Imre, Kiss László, Wiegmann Alfréd, Tóth Zsuzsanna, Buda Ferenc, Szentmártoni János, Zalán Tibor, Turczi István, Szűcs Katalin Ágnes, Solténszky Tibor, Hollós Máté, Szabóné Cseh Ágnes, Hajvert Ákos, Varró Dániel, Novák Imre, Popper Ferenc, Balázs F. Attila.

2012. évi lapszámainkat (Tavasz, Nyár, Ősz, Tél) Sandro Boticelli, Vincent van Gogh és Piere Brueghel munkái mellett Porpáczy Zoltán kortárs képzőművész alkotásaival illusztráltuk.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Mi lesz veled, Magyar Színház?

  By

  A Színház Online úgy tudja, érdekes helyzet alakult ki a Pesti Magyar Színház igazgatói pályázata körül: a teátrumot 2015 januárjától vezető Dr. Zalán János és az igazgatói aspiráns Halasi Dániel színházi és...

 • Hírek

  Hollandia, képregények, Petőfi – tíz program

  By

  A szeptember 28-án kezdődő 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szerteágazó irodalmi, zenei, színházi programokkal találkozhatnak a látogatók. A négynapos rendezvényen a sokszínűség jegyében az idei kiemelt vendégország Hollandia lesz, de szó esik képregényekről...

 • Hírek

  Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

  By

  A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben, de Jon Fosse, Gerald Murnane, Anne Carson vagy Murakami Haruki győzelmére is jó esélyt látnak. Nádas Péter idén nem szerepel az...

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

To Top