Barion Pixel
Connect with us

Versmaraton 2016

Hírek

Versmaraton 2016

Az eddigi éveknél is izgalmasabbnak ígérkezik a Magyar Napló Kiadó, a Magyar Írószövetség és az MTVA közös rendezvénye. A hatodik Versmaraton a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatává nő.

A Versmaraton 2016 nyitóprogramja a HangHordozók, az énekmondók versenye, ez a maga műfajában az elmúlt évtizedek legnagyobb és kétszeresen is hiánypótló megméretése, hiszen a kortárs költészet megismertetésének és népszerűsítésének célját szolgálja úgy, hogy közben a megszólított pályázók körét is kiszélesíti. A program során Az év versei (2010-2015) kötetekből válogatott, megzenésített verseket előadó énekmondók, énekesek és zenekarok versenyeznek. A Harcsa Veronika (énekes), Csík János (Csík zenekar), Dinnyés József (daltulajdonos), Stifner Gábor (rádiós szerkesztő) és Farkas Tibor (Igricek zenekar) alkotta zsűri április 3-án a döntőben, közönség előtt fogja meghallgatni a legjobb pályázókat.

DSC_0997_Copy

A XII. kerületben található Költő utca adta az ötletet, hogy április 9-én 10 és 13 óra között megrendezzék a Költők futását, ahol 42 költő váltóban futná le a maratoni távot. A stafétabotra József Attila egy versét írják majd a szervezők, akik abban reménykednek, hogy egészen idős költőket is meg tudnak majd nyerni legalább egy-egy százméteres táv sétájára.

Bárki nevezhet és együtt futhat a költőkkel, közben beszélgetésekre, dedikálásokra is sor kerülhet.

DSC_1091_Copy

A tulajdonképpeni Versmaraton során csaknem száz mai magyar költő olvassa majd fel az előző évben megjelent legjobb verseit a Magyar Napló Kiadó Az év versei 2016 című antológiájából a Magyar Rádió márványtermében. A felolvasások előtt a rádió munkatársai beszélgetnek a költőkkel, akik rövid bemutatkozásra kapnak lehetőséget. A rádió honlapján is hallgatható lesz az egész napos műsor, sőt az interneten is lesz online videoközvetítés (irodalomtanárok, figyelem!) április 11-én, hétfőn 10 és 22 óra között.

A zárórendezvény – Hajó a vers – már a Könyvhét programjához illeszkedik. A Versmaraton anyagából készült CD-t és DVD-t háromszáz meghívott előtt mutatják be egy többórás dunai hajóúton a Budapest rendezvényhajó fedélzetén.

A programsorozat fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A Versmaraton és kísérőrendezvényeinek az elérhetőségei:

www.magyarnaplo.hu, www.facebook.com/versmaraton2016

(forrás: kultúra.hu, MTI, fotók: Csákvári Zsigmond)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Második kiadás: Ünnepi Könyvhét

  By

  Június 16-án, vasárnap délelőtt 11 órakor találkozhatnak a nézők és az olvasóközönség Lutter Imrével az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten, a Vörösmarty téren, ahol két legutóbbi könyvének második kiadását dedikálja, és verset is mond.

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

To Top