Connect with us

Versmaraton 2016

Hírek

Versmaraton 2016

Az eddigi éveknél is izgalmasabbnak ígérkezik a Magyar Napló Kiadó, a Magyar Írószövetség és az MTVA közös rendezvénye. A hatodik Versmaraton a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatává nő.

A Versmaraton 2016 nyitóprogramja a HangHordozók, az énekmondók versenye, ez a maga műfajában az elmúlt évtizedek legnagyobb és kétszeresen is hiánypótló megméretése, hiszen a kortárs költészet megismertetésének és népszerűsítésének célját szolgálja úgy, hogy közben a megszólított pályázók körét is kiszélesíti. A program során Az év versei (2010-2015) kötetekből válogatott, megzenésített verseket előadó énekmondók, énekesek és zenekarok versenyeznek. A Harcsa Veronika (énekes), Csík János (Csík zenekar), Dinnyés József (daltulajdonos), Stifner Gábor (rádiós szerkesztő) és Farkas Tibor (Igricek zenekar) alkotta zsűri április 3-án a döntőben, közönség előtt fogja meghallgatni a legjobb pályázókat.

DSC_0997_Copy

A XII. kerületben található Költő utca adta az ötletet, hogy április 9-én 10 és 13 óra között megrendezzék a Költők futását, ahol 42 költő váltóban futná le a maratoni távot. A stafétabotra József Attila egy versét írják majd a szervezők, akik abban reménykednek, hogy egészen idős költőket is meg tudnak majd nyerni legalább egy-egy százméteres táv sétájára.

Bárki nevezhet és együtt futhat a költőkkel, közben beszélgetésekre, dedikálásokra is sor kerülhet.

DSC_1091_Copy

A tulajdonképpeni Versmaraton során csaknem száz mai magyar költő olvassa majd fel az előző évben megjelent legjobb verseit a Magyar Napló Kiadó Az év versei 2016 című antológiájából a Magyar Rádió márványtermében. A felolvasások előtt a rádió munkatársai beszélgetnek a költőkkel, akik rövid bemutatkozásra kapnak lehetőséget. A rádió honlapján is hallgatható lesz az egész napos műsor, sőt az interneten is lesz online videoközvetítés (irodalomtanárok, figyelem!) április 11-én, hétfőn 10 és 22 óra között.

A zárórendezvény – Hajó a vers – már a Könyvhét programjához illeszkedik. A Versmaraton anyagából készült CD-t és DVD-t háromszáz meghívott előtt mutatják be egy többórás dunai hajóúton a Budapest rendezvényhajó fedélzetén.

A programsorozat fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A Versmaraton és kísérőrendezvényeinek az elérhetőségei:

www.magyarnaplo.hu, www.facebook.com/versmaraton2016

(forrás: kultúra.hu, MTI, fotók: Csákvári Zsigmond)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

 • Hírek

  Ellepik a filmesek Balatonszemest

  By

  147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18. és 21. között Balatonszemesen, ahol az...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top