Barion Pixel
Connect with us

Versmaraton 2016

Hírek

Versmaraton 2016

Az eddigi éveknél is izgalmasabbnak ígérkezik a Magyar Napló Kiadó, a Magyar Írószövetség és az MTVA közös rendezvénye. A hatodik Versmaraton a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatává nő.

A Versmaraton 2016 nyitóprogramja a HangHordozók, az énekmondók versenye, ez a maga műfajában az elmúlt évtizedek legnagyobb és kétszeresen is hiánypótló megméretése, hiszen a kortárs költészet megismertetésének és népszerűsítésének célját szolgálja úgy, hogy közben a megszólított pályázók körét is kiszélesíti. A program során Az év versei (2010-2015) kötetekből válogatott, megzenésített verseket előadó énekmondók, énekesek és zenekarok versenyeznek. A Harcsa Veronika (énekes), Csík János (Csík zenekar), Dinnyés József (daltulajdonos), Stifner Gábor (rádiós szerkesztő) és Farkas Tibor (Igricek zenekar) alkotta zsűri április 3-án a döntőben, közönség előtt fogja meghallgatni a legjobb pályázókat.

DSC_0997_Copy

A XII. kerületben található Költő utca adta az ötletet, hogy április 9-én 10 és 13 óra között megrendezzék a Költők futását, ahol 42 költő váltóban futná le a maratoni távot. A stafétabotra József Attila egy versét írják majd a szervezők, akik abban reménykednek, hogy egészen idős költőket is meg tudnak majd nyerni legalább egy-egy százméteres táv sétájára.

Bárki nevezhet és együtt futhat a költőkkel, közben beszélgetésekre, dedikálásokra is sor kerülhet.

DSC_1091_Copy

A tulajdonképpeni Versmaraton során csaknem száz mai magyar költő olvassa majd fel az előző évben megjelent legjobb verseit a Magyar Napló Kiadó Az év versei 2016 című antológiájából a Magyar Rádió márványtermében. A felolvasások előtt a rádió munkatársai beszélgetnek a költőkkel, akik rövid bemutatkozásra kapnak lehetőséget. A rádió honlapján is hallgatható lesz az egész napos műsor, sőt az interneten is lesz online videoközvetítés (irodalomtanárok, figyelem!) április 11-én, hétfőn 10 és 22 óra között.

A zárórendezvény – Hajó a vers – már a Könyvhét programjához illeszkedik. A Versmaraton anyagából készült CD-t és DVD-t háromszáz meghívott előtt mutatják be egy többórás dunai hajóúton a Budapest rendezvényhajó fedélzetén.

A programsorozat fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A Versmaraton és kísérőrendezvényeinek az elérhetőségei:

www.magyarnaplo.hu, www.facebook.com/versmaraton2016

(forrás: kultúra.hu, MTI, fotók: Csákvári Zsigmond)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

To Top