Connect with us

Újra Csíksomlyói Passió

Hírek

Újra Csíksomlyói Passió

Nagy sikerrel mutatták be Karácsonyt követően, a Pedagógus Színház előadásában a Csíksomlyói Passiót. A Csiszár Imre rendezésében a Fővárosi Művelődési Házban színpadra állított darab különlegessége, hogy szereplői gyakorló, nyugdíjas vagy leendő pedagógusok, amatőr színészek.

A Pedagógus Színház az 1950-60-as évek hagyománya alapján 1999-ben szerveződött újjá, igazgatója Homolay Károly, a XI. kerületi Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója. A színház legutóbbi bemutatója 10 évvel ezelőtt, 2000-ben volt: akkor Zilahy Lajos, Süt a nap című darabját mutatták be Budapesten kívül több városban.

Csiszár Imre a Csíksomlyói Passió rendezője a Nemzeti Tankönyvkiadó és Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzatának támogatásával az eredetinek megfelelően vitte színre a Csíksomlyói Passiót, a mai ember számára is tökéletesen érthető és élvezhető formában. A darab alapjául szolgáló 2-300 éves nagypénteki történetek a csíksomlyói ferences szerzetesek lejegyzésében maradtak meg az utókor számára, akik már az 1500-as évek végén iskolát alapítottak, a környékbeli nemesek fiainak tanítására. Az iskola diákjai, paptanáraik irányítása alatt, misztériumi játékokat mutattak be, főleg a nagy zarándoklatok idején a hívek oktatására és szórakoztatására. Az előadásokat a kolostor környékén tartották, fából épített színpadon. A nagypénteki passiójátékokat 1721 és 1774 között évente mutatták be a gimnázium közép- és felsőosztályos tanulóinak bevonásával. Ezekből a szövegekből született meg ez a különleges előadás.

Az előadás művészeti és technikai hátterét profi, hivatásos csapat biztosítja. Az előadás rendezője Csiszár Imre (Jászai Mari-díjas), a koreográfus Novák Ferenc (Kossuth-díjas), a jelmeztervező Szakács Györgyi (Kossuth-díjas).

Az előadás támogatói: Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzat. Az előadásra jegyek a Fővárosi Művelődési Ház pénztárában kaphatóak korlátozott számban.

További előadások: december 30. és január 24.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top