Connect with us

Újra Csíksomlyói Passió

Hírek

Újra Csíksomlyói Passió

Nagy sikerrel mutatták be Karácsonyt követően, a Pedagógus Színház előadásában a Csíksomlyói Passiót. A Csiszár Imre rendezésében a Fővárosi Művelődési Házban színpadra állított darab különlegessége, hogy szereplői gyakorló, nyugdíjas vagy leendő pedagógusok, amatőr színészek.

A Pedagógus Színház az 1950-60-as évek hagyománya alapján 1999-ben szerveződött újjá, igazgatója Homolay Károly, a XI. kerületi Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója. A színház legutóbbi bemutatója 10 évvel ezelőtt, 2000-ben volt: akkor Zilahy Lajos, Süt a nap című darabját mutatták be Budapesten kívül több városban.

Csiszár Imre a Csíksomlyói Passió rendezője a Nemzeti Tankönyvkiadó és Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzatának támogatásával az eredetinek megfelelően vitte színre a Csíksomlyói Passiót, a mai ember számára is tökéletesen érthető és élvezhető formában. A darab alapjául szolgáló 2-300 éves nagypénteki történetek a csíksomlyói ferences szerzetesek lejegyzésében maradtak meg az utókor számára, akik már az 1500-as évek végén iskolát alapítottak, a környékbeli nemesek fiainak tanítására. Az iskola diákjai, paptanáraik irányítása alatt, misztériumi játékokat mutattak be, főleg a nagy zarándoklatok idején a hívek oktatására és szórakoztatására. Az előadásokat a kolostor környékén tartották, fából épített színpadon. A nagypénteki passiójátékokat 1721 és 1774 között évente mutatták be a gimnázium közép- és felsőosztályos tanulóinak bevonásával. Ezekből a szövegekből született meg ez a különleges előadás.

Az előadás művészeti és technikai hátterét profi, hivatásos csapat biztosítja. Az előadás rendezője Csiszár Imre (Jászai Mari-díjas), a koreográfus Novák Ferenc (Kossuth-díjas), a jelmeztervező Szakács Györgyi (Kossuth-díjas).

Az előadás támogatói: Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzat. Az előadásra jegyek a Fővárosi Művelődési Ház pénztárában kaphatóak korlátozott számban.

További előadások: december 30. és január 24.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top