Barion Pixel
Connect with us

Újra Csíksomlyói Passió

Hírek

Újra Csíksomlyói Passió

Nagy sikerrel mutatták be Karácsonyt követően, a Pedagógus Színház előadásában a Csíksomlyói Passiót. A Csiszár Imre rendezésében a Fővárosi Művelődési Házban színpadra állított darab különlegessége, hogy szereplői gyakorló, nyugdíjas vagy leendő pedagógusok, amatőr színészek.

A Pedagógus Színház az 1950-60-as évek hagyománya alapján 1999-ben szerveződött újjá, igazgatója Homolay Károly, a XI. kerületi Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója. A színház legutóbbi bemutatója 10 évvel ezelőtt, 2000-ben volt: akkor Zilahy Lajos, Süt a nap című darabját mutatták be Budapesten kívül több városban.

Csiszár Imre a Csíksomlyói Passió rendezője a Nemzeti Tankönyvkiadó és Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzatának támogatásával az eredetinek megfelelően vitte színre a Csíksomlyói Passiót, a mai ember számára is tökéletesen érthető és élvezhető formában. A darab alapjául szolgáló 2-300 éves nagypénteki történetek a csíksomlyói ferences szerzetesek lejegyzésében maradtak meg az utókor számára, akik már az 1500-as évek végén iskolát alapítottak, a környékbeli nemesek fiainak tanítására. Az iskola diákjai, paptanáraik irányítása alatt, misztériumi játékokat mutattak be, főleg a nagy zarándoklatok idején a hívek oktatására és szórakoztatására. Az előadásokat a kolostor környékén tartották, fából épített színpadon. A nagypénteki passiójátékokat 1721 és 1774 között évente mutatták be a gimnázium közép- és felsőosztályos tanulóinak bevonásával. Ezekből a szövegekből született meg ez a különleges előadás.

Az előadás művészeti és technikai hátterét profi, hivatásos csapat biztosítja. Az előadás rendezője Csiszár Imre (Jászai Mari-díjas), a koreográfus Novák Ferenc (Kossuth-díjas), a jelmeztervező Szakács Györgyi (Kossuth-díjas).

Az előadás támogatói: Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzat. Az előadásra jegyek a Fővárosi Művelődési Ház pénztárában kaphatóak korlátozott számban.

További előadások: december 30. és január 24.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top