Barion Pixel
Connect with us

Újra Csíksomlyói Passió

Hírek

Újra Csíksomlyói Passió

Nagy sikerrel mutatták be Karácsonyt követően, a Pedagógus Színház előadásában a Csíksomlyói Passiót. A Csiszár Imre rendezésében a Fővárosi Művelődési Házban színpadra állított darab különlegessége, hogy szereplői gyakorló, nyugdíjas vagy leendő pedagógusok, amatőr színészek.

A Pedagógus Színház az 1950-60-as évek hagyománya alapján 1999-ben szerveződött újjá, igazgatója Homolay Károly, a XI. kerületi Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója. A színház legutóbbi bemutatója 10 évvel ezelőtt, 2000-ben volt: akkor Zilahy Lajos, Süt a nap című darabját mutatták be Budapesten kívül több városban.

Csiszár Imre a Csíksomlyói Passió rendezője a Nemzeti Tankönyvkiadó és Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzatának támogatásával az eredetinek megfelelően vitte színre a Csíksomlyói Passiót, a mai ember számára is tökéletesen érthető és élvezhető formában. A darab alapjául szolgáló 2-300 éves nagypénteki történetek a csíksomlyói ferences szerzetesek lejegyzésében maradtak meg az utókor számára, akik már az 1500-as évek végén iskolát alapítottak, a környékbeli nemesek fiainak tanítására. Az iskola diákjai, paptanáraik irányítása alatt, misztériumi játékokat mutattak be, főleg a nagy zarándoklatok idején a hívek oktatására és szórakoztatására. Az előadásokat a kolostor környékén tartották, fából épített színpadon. A nagypénteki passiójátékokat 1721 és 1774 között évente mutatták be a gimnázium közép- és felsőosztályos tanulóinak bevonásával. Ezekből a szövegekből született meg ez a különleges előadás.

Az előadás művészeti és technikai hátterét profi, hivatásos csapat biztosítja. Az előadás rendezője Csiszár Imre (Jászai Mari-díjas), a koreográfus Novák Ferenc (Kossuth-díjas), a jelmeztervező Szakács Györgyi (Kossuth-díjas).

Az előadás támogatói: Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzat. Az előadásra jegyek a Fővárosi Művelődési Ház pénztárában kaphatóak korlátozott számban.

További előadások: december 30. és január 24.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

 • Hírek

  Meghalt Sohár Pál Ferenc műfordító

  By

  Életének 87. évében elhunyt a Balassi Műfordítói Nagydíj-as fordító, Kányádi Sándor és Faludy György műveinek angolra ültetője.

 • Hírek

  Tolnai Ottó kapta a Vilenica-díjat

  By

  Tolnai Ottó Kossuth-díjas magyar írónak és műfordítónak, az egyetemes magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotójának ítélték az idei Vilenica-díjat – jelentette be a kitüntetés kuratóriuma 2023. június 7-én Ljubljanában a sajtótájékoztatón. A rangos elismerést...

To Top