Connect with us

Könyv és Kultúra: az alapítványok végítélete

Hírek

Könyv és Kultúra: az alapítványok végítélete

Leveszi, vagy épp ráteszi a Kormány a kezét a könyvkiadásra és a kulturális fejlesztésekre: nagy múltú és sikeres alapítványok megszüntetésével központosítva irányít majd az állami vezetés. Harmincöt alapítványt szüntetnek meg.

Harmincöt alapítványt és közalapítványt szüntet meg a kormány, köztük a kortárs magyar irodalom idegen nyelvre fordításában és külföldi megjelentetésében kiváló sikereket elért Magyar Könyv Alapítványt.

Nonprofit gazdasági társaságok és központi költségvetési szervek veszik át annak a harmincöt, a kormány által létrehozott alapítványnak és közalapítványnak a feladatait, amelyek megszüntetését a legújabb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat tűzi célul.

Az Alapítványt 1992 júliusában határozatlan időre hozta létre a Művelődési és Közoktatási Miniszter: 1. a magyar könyvkiadás és könyvkereskedelem megújításának és fejlődésének elősegítésére, 2. 1997 májusában a Miniszter létrehozta az Alapítványon belül a fordítástámogatási irodát, mely magyar művek idegen nyelvre fordítását támogatja külföldi kiadóknál, és információs irodaként is működik kiadók és fordítók számára.

Az Alapítvány célja volt: támogatni a kortárs és klasszikus szépirodalom, ismeretterjesztő munkák közreadását oly módon, hogy pályázati úton pénzbeli támogatást nyújt a kiadóknak egyes művek kiadásához (esetenkénti elbírálással és meghatározott feltételekkel), elősegíteni a magyar irodalmi művek idegen nyelvre fordítását.

A határozat értelmében ily módon megszűnik a Magyar Könyv Alapítvány és mellette még harmincnégy más alapítvány és közalapítvány, többek között az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány; az Emberi Jogok Magyar Központja Közalapítvány; a Habsburg-kori Kutatások Közalapítvány; a
Hajléktalanokért Közalapítvány; a Határon Túli Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítvány; a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány; a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány; az Oktatásért Közalapítvány; a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány és a Magyar Történelmi Film Közalapítvány.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyezte határozat megbízza az állami vagyon felügyeletéért, valamint a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős minisztert: tegyék meg a szükséges intézkedéseket egyes alapítványok és közalapítványok megszüntetése érdekében, és rögzíti, hogy céljaik megvalósítására, feladataik ellátására a kormány többségi részesedéssel közhasznú szervezetként működő nonprofit gazdasági társaságot kíván alapítani. A kormányhatározat ugyanakkor kimondja, hogy a megszűnő alapítvány vagy közalapítvány által ellátott feladatokkal kapcsolatban tanácsadó testület hozható létre a kuratóriumaik bázisán. A feladatok határideje mindkét esetben 2011.április 30.

A Magyar Könyv Alapítvány nemrég arról tájékoztatta az érintetteket, hogy (olvasható még az alapítvány honlapján): “A 2010. évi költségvetéssel összefüggő
egyes feladatokról szóló 1132/2010. (VI. 18.) számú Kormányhatározat alapján az államháztartásból többmilliárd forint zárolását rendelték el, a kultúra területén is. Ez
az intézkedés a Magyar Könyv Alapítvány 2010. év II. félévi forrását is érinti, ezért az őszi, hazai könyvkiadás-támogatási pályázatunkat felfüggesztjük, illetve az anyagi háttér biztossá válásáig kiírását elhalasztjuk. A pályázni szándékozók türelmét kérjük.”

A kormányhatározat ennek ellenében azonban nem pénzek zárolásáról, hanem az alapítvány megszüntetéséről döntött.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top