Barion Pixel
Connect with us

Könyv és Kultúra: az alapítványok végítélete

Hírek

Könyv és Kultúra: az alapítványok végítélete

Leveszi, vagy épp ráteszi a Kormány a kezét a könyvkiadásra és a kulturális fejlesztésekre: nagy múltú és sikeres alapítványok megszüntetésével központosítva irányít majd az állami vezetés. Harmincöt alapítványt szüntetnek meg.

Harmincöt alapítványt és közalapítványt szüntet meg a kormány, köztük a kortárs magyar irodalom idegen nyelvre fordításában és külföldi megjelentetésében kiváló sikereket elért Magyar Könyv Alapítványt.

Nonprofit gazdasági társaságok és központi költségvetési szervek veszik át annak a harmincöt, a kormány által létrehozott alapítványnak és közalapítványnak a feladatait, amelyek megszüntetését a legújabb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat tűzi célul.

Az Alapítványt 1992 júliusában határozatlan időre hozta létre a Művelődési és Közoktatási Miniszter: 1. a magyar könyvkiadás és könyvkereskedelem megújításának és fejlődésének elősegítésére, 2. 1997 májusában a Miniszter létrehozta az Alapítványon belül a fordítástámogatási irodát, mely magyar művek idegen nyelvre fordítását támogatja külföldi kiadóknál, és információs irodaként is működik kiadók és fordítók számára.

Az Alapítvány célja volt: támogatni a kortárs és klasszikus szépirodalom, ismeretterjesztő munkák közreadását oly módon, hogy pályázati úton pénzbeli támogatást nyújt a kiadóknak egyes művek kiadásához (esetenkénti elbírálással és meghatározott feltételekkel), elősegíteni a magyar irodalmi művek idegen nyelvre fordítását.

A határozat értelmében ily módon megszűnik a Magyar Könyv Alapítvány és mellette még harmincnégy más alapítvány és közalapítvány, többek között az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány; az Emberi Jogok Magyar Központja Közalapítvány; a Habsburg-kori Kutatások Közalapítvány; a
Hajléktalanokért Közalapítvány; a Határon Túli Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítvány; a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány; a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány; az Oktatásért Közalapítvány; a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány és a Magyar Történelmi Film Közalapítvány.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyezte határozat megbízza az állami vagyon felügyeletéért, valamint a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős minisztert: tegyék meg a szükséges intézkedéseket egyes alapítványok és közalapítványok megszüntetése érdekében, és rögzíti, hogy céljaik megvalósítására, feladataik ellátására a kormány többségi részesedéssel közhasznú szervezetként működő nonprofit gazdasági társaságot kíván alapítani. A kormányhatározat ugyanakkor kimondja, hogy a megszűnő alapítvány vagy közalapítvány által ellátott feladatokkal kapcsolatban tanácsadó testület hozható létre a kuratóriumaik bázisán. A feladatok határideje mindkét esetben 2011.április 30.

A Magyar Könyv Alapítvány nemrég arról tájékoztatta az érintetteket, hogy (olvasható még az alapítvány honlapján): „A 2010. évi költségvetéssel összefüggő
egyes feladatokról szóló 1132/2010. (VI. 18.) számú Kormányhatározat alapján az államháztartásból többmilliárd forint zárolását rendelték el, a kultúra területén is. Ez
az intézkedés a Magyar Könyv Alapítvány 2010. év II. félévi forrását is érinti, ezért az őszi, hazai könyvkiadás-támogatási pályázatunkat felfüggesztjük, illetve az anyagi háttér biztossá válásáig kiírását elhalasztjuk. A pályázni szándékozók türelmét kérjük.”

A kormányhatározat ennek ellenében azonban nem pénzek zárolásáról, hanem az alapítvány megszüntetéséről döntött.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

To Top