Barion Pixel
Connect with us

ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

Hírek

ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen felvonuló sztárok mellett mellett koncertekkel, retro utcabállal, veteránautós találkozóval, családi és gasztro-programokkal érkezik.

Bujtor Istvánt az ismert akcióvígjátékokkal, közönségtalálkozókkal, emlékkiállítással és Csöpi-ételekkel is megelevenítve. A fesztivált bemutató sajtótájékoztatón Bujtor Balázs, mint védnök, Manninger Jenő, Keszthely polgármestere és Lutter Imre fesztiváligazgató is részt vett.

Az eddigieknél is változatosabb programokkal tér vissza a tavaly kényszerpihenőt tartó Bujtor István Filmfesztivál, amely 13 évig Balatonszemesen, Bujtor István végső nyughelyének településén működött. A váltásra azért volt szükség, mert a fesztivál méreteit, látogatóit és infrastruktúra igényét tekintve is túlnőtt Balatonszemesen. A március 26-án, Keszthelyen, a Balaton Színházban megtartott sajtótájékoztatón részt vett Bujtor Balázs hegedűművész, hangversenymester, Bujtor István fia, a fesztivál védnöke, dr. Lutter Imre producer, előadóművész, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke, fesztiváligazgató, Manninger Jenő Keszthely város polgármestere, házigazda, Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke, Horváthné dr. Fekszi Márta, az Origo Filmstúdió vezérigazgatója és Loksa Levente, az East and West autós találkozó vezetője. A résztvevők bejelentették a várható programelemeket és elindították a versenyfilmes pályázati programot, amelyre május 1-ig nevezhetnek az alkotók, filmes közösségek, tévécsatornák, produceri irodák, gyártók és forgalmazók a 2022. január 1. után készült filmjeikkel.

A fesztivál célja a mai filmgyártás átfogó seregszemléjével Bujtor István Balázs Béla-díjas színművész, rendező, producer szellemi örökségének folytatása, a jelenkori társadalmi folyamatok felderítése, filmes megjelenítése, eljuttatása a szélesebb közönségrétegek felé, s emellett a vidámság, a retró képvislete. A fesztiválozók nemcsak a vörös szőnyeg mellett, hanem a filmvetítések közben tartott pódiumbeszélgetések alkalmával is találkozhatnak a versenyprogramba került filmek alkotóival. Mind a négy nagy Ötvös Csöpi filmet levetítik, augusztus 22-től 25-ig minden egyes este közönségtalálkozóval indítják a Bujtor-filmeket, ahol a sztárszínészekkel és háttér alkotókkal L. Dézsi Zoltán beszélget majd a vetítések előtt. Bujtor Istvánnak emlékkiállítása lesz, de a Magyar Hollywood Tanács közreműködésével a centenáriumához ért magyar Oscar-díjasok tárlatával is találkozhatnak az érdeklődők.

Loksa Levente bemutatta a kültéri programokat, amelyek közül kiemelte: rengeteg koncert, retró utcabál, veteránautós felvonulás és oldtimer kiállítás, családi programok, gasztronómiai különlegességek, egyebek mellett Csöpi és Piedone ételek várnak az ínyencekre.

 

Bujtor Balázs beszélt édesapja keszthelyi kötődéseiről, a várost érintő filmekről és családi történetekről is. Felelevenítette Bujtor István és Bud Spencer találkozását, s hogy hogyan indult el útjára a balatoni kötődésű magyar sikersorozat, a Csöpi-filmek sok milliós nézettségű, Európát meghódító szériája. Bujtor Balázs kifejezett örömének adott hangot, hogy édesapja szellemi öröksége olyan erőt képvisel, amely időtlennek bizonyul, évről évre nagyobb tömeget vonz és közben a filmes tehetséggondozás, valamint a magyar filmipar felvonultatására is alkalmas.

Manninger Jenő polgármester őszintén elmondta: Keszthely régóta szeretett volna filmfesztivál otthona lenni, az elmúlt években a kultúra megerősítése, a kulturális és közművelődési színtér bővítése zajlik, s az, hogy a Bujtor Filmfesztivál végleges otthonra lelhet Keszthelyen, büszkeséggel tölti el a várost.

Nagy Bálint, a körzet országgyűlési képviselője elküldött köszöntőjében kiemelte: Az a sokszínű program, amelyben a filmek, közönségtalálkozók, a szakma és a nézők beszélgetései játsszák a főszerepet, a jövőbe tekintés mellett egy valóban vidám, felszabadult, izgalmas múltidézést tesz lehetővé. „Mi mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a fesztivál anyagilag, infrastrukturálisan és szakmai függetlensége tekintetében is biztonságban legyen, mert az a dolgunk, hogy az igazi értékeket a maguk valójában megőrizzük és megismertessük a következő nemzedékékkel is.” – írta a képviselő.

Lutter Imre fesztiváligazgató ismertette a filmes szakmai programokat, amelyek legfőbb célcsoportja a szakemberek (rendezők, producerek, színészek, operatőrök, vágók, vizuáltechnikusok, hangmérnökök stb.) mellett a fiatalság elérése és motiválása. A humor és a rejtélyek, a titokzatosság, mint Bujtor István ismert filmjeinek meghatározó attribútumai, illetve a XXI. századi filmes formanyelv és eszközrendszer bemutatása, az alkotások versenyprogramban történő vetítése és közönségtalálkozója lehetővé teszi a magyar filmek fejlődését, szembenézést a közönséggel, és a valódi problémák kendőzetlen megtárgyalását is. Május 1-ig nevezhetnek az alkotók, alkotóközösségek, produceri irodák, filmgyártók, tévéstúdiók az elmúlt két évben készült játékfilmekkel, dokumentum- és ismeretterjesztő alkotásokkal, animációs filmekkel és versfilmekkel, hogy versenybe szálljanak a rangos Bujtor István-díjért. A nyilvános vetítéseket pódiumbeszélgetések, zsűrikonzultáció és szakmai workshopok kísérik. Más elvárás nincs, csak a humor vagy titokzatosság, rejtély jelenléte. A nevezés a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon lehetséges.

A filmeket előzsűri válogatja a versenyprogramba. A bekerült filmek közül még szűkebb mezőnyt jelent a vetítési program: a beválogatott alkotásokat közönség előtt vetítik. A műfaji kategóriák nyertesei, alkotói, alkotócsoportjai nagy értékű összdíjazásban részesülnek, filmjük bekerül a Los Angelesi Magyar Filmfesztivál programjába, két film alkotói Hollywoodba utazhatnak a bemutatójukra az amerikai fesztivál és a Magyar Hollywood Tanács jóvoltából. Emellett a legjobb dokumentumfilm alkotóinak következő filmjét az Origo Filmstúdió segíti több százezer forint értékű eszközbérlettel – ezekről Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke és Horváthné dr. Fekszi Márta, az Origo Filmstúdió vezérigazgatója beszélt.

A filmfesztivál zsűritagjai:

Ferenczi Gábor, a zsűri elnöke, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, az SzFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára, Fábry Zoltán tanítványa.

Bunyik Béla producer, a Magyar Hollywood Tanács elnökségi tagja, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál alapító-igazgatója

Kalász József filmrendező, vágó, a Magyar Független Film és Video Szövetség tagja

Lutter Imre fesztiváligazgató, Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, televíziós szakember, producer

Stork Natasa színművész, az Oscar-díjra nevezett Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film főszereplője, a 2022-ben a New York-i Filmhét „legjobb színésznő” díjazottja (a Veszélyes lehet a fagyi c. film kettős főszerepéért).

Wiegmann Alfréd Nívó-díjas, Csokonai- és Radnóti-díjas színházi és tévéfilmrendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője

A fesztivál beharangozó kisfilmje itt nézhető meg: https://youtu.be/Zh-QzHSuxQk?si=9mw7qnLNrD7s_q20

A Bujtor Filmfesztivál védnöke Bujtor István özvegye, Bujtor Judit, gyermekei, Bujtor Balázs és Anna, valamint testvére, Frenreisz Károly, főtámogatója Keszthely Város Önkormányzata, a Magyar Turisztikai Ügynökség Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő. A fesztivál hírei, a versenyfilmes program felhívása a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon olvasható, de a szervezők a Facebookon is beszámolnak a jelentősebb programokról, történésekről. A Latinovits Emlékmű Alapítvány idén, ahogy eddig minden évben, június első hétvégéjén, az általa szervezett Latinovits Versmondó Találkozó alkalmával Bujtor Istvánról is megemlékezik Balatonszemesen, a Bujtor Filmfesztivál pedig a jövőben Keszthelyen várja a rajongókat.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

To Top