Connect with us

Ünnepeljük méltón a törülközőnapot

Hírek

Ünnepeljük méltón a törülközőnapot

Létezik a költészet napja, a Föld napja, a macskák napja, a táblázatkezelők napja, a pizza napja, a takarítás napja és még sok egyéb világnap. A Douglas Adams-hívők azonban pontosan tudják, hogy az összes közül a legfontosabb mégiscsak a törülközőnap, május 25-e.

Mert hát túlélhetünk költészet, macskák, Excel, pizza (nehezen) nélkül, a takarítás meg pláne nem hiányozna. Talán csak a Föld a necces, bár, mint tudjuk, egy rosszabb csütörtök után egy űrstoppos még anélkül is boldogulna. Feltéve, ha nála lenne a törülközője, hiszen ez „a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos”. Használható időjárás elleni védelemként, takaróként, vitorlaként, fegyverként, vészjelzőként, és „természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá”. A törülköző kétségkívül a legjobb barátunk, előnyei végtelenek.

Nem véletlenül szenteljük május 25-ét a törülközőnek. 2001. május 11-én Douglas Adams angol sci-fi író, a Galaxis útikalauz stopposoknak című „ötrészes trilógia” halhatatlannak hitt alkotója fájdalmasan fiatalon, 49 évesen lehunyta a szemét. A rajongók az író előtti tisztelgés jegyében két héttel a halála után, 2001. május 25-én megtartották az első törülközőnapot, és ezen a nevezetes napon azóta is mindenhová törülközővel mennek.

Forrás: Wikipedia

Akár régóta stoppolunk, akár csak most ismerkedünk a galaxis törvényeivel, az alábbi tíz plusz egy módszert ajánljuk a törülközőnap megünneplésére.

1. Válaszd ki a legszebb (legtisztább) törülköződet, és mindenhová vidd magaddal jól látható helyen – nyakban lógatva, fejre csavart turbánban, táskára akasztva –, hogy a többi rajongó felismerhessen!
2. Szervezz törülköző-szépségversenyt családod, barátaid és munkatársaid körében! A nyertesé a következő évi törülközőnapig a Legszebb Törülköző tulajdonosa díj!
3. Mivel a válasz „Az élet, a világmindenség meg minden” kérdésre 42, ezen a napon minden kérdésre csak 42-vel felelj!
4. Feküdj ki a fűre a törülköződön, és kezdd el újra olvasni a Galaxis útikalauz stopposoknak című alapművet!
5. Közben majszolj egy kis mogyorót, hogy legyen erőd az űrutazáshoz!
6. Douglas Adams nagy környezetvédő volt. Tiszteletére adományozd a 42 forint (font) tetszőleges többszöröseit valamely ilyen szervezetnek!
7. Válassz egy éttermet, és nevezd ki a Vendéglő a világ végén-nek! Mostantól ezen a napon minden évben ott vacsorázz!
8. Nézz meg egy természetfilmet a delfinekről, mielőtt végleg azt mondanák, hogy „Viszlát, és kösz a halakat!”.
9. Menj el úszni, hogy aztán a klasszikus módon használhasd a törülköződ!
10. Igyál egy 4,2%-os sört, például a Madhouse-ban, ahol május 25-én mindenkit, aki törülközővel tér be, vendégül látnak egy pohár Rothbeer Galaxy Lagerre!
+ 1 Soha, de soha NE ESS PÁNIKBA! (Viszont olvasd el Neil Gaiman Ne ess pánikba! című könyvét Douglas Adams életéről.)

Fotó: Beebulletin

A Galaxis útikalauz érdekes dolgokat közöl a törülközőről. A törülköző, írja az útikalauz, a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele a minitutajunkat, miközben lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat: azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van, mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk le vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.

Másrészt, és ez a fontosabb: a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan kölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, amelyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja a galaxist stoppolva, nomád módon és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz – és még azt is tudja, hogy hol a törülközője, az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.
Innen ered a kifejezés, mely a stopposszlengbe is átkerült már: „Hej, helltél már azzal a klufi Ford Perfecttel? Az aztán a sahár; mindig tudja, hol a törülközője!” (Hellni: megismerkedni, beszélgetni, találkozni, lefeküdni valakivel; klufi: nagyszerű, belevaló fickó; sahár: igazán nagyszerű, belevaló fickó.)

Forrás: kultura.hu

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  LÉTELEM – Lutter Imre versei

  By

  Június 10-én, az Ünnepi Könyvhét keretében, jelentős érdeklődés mellett jelent meg Lutter Imre Lételem című kötete. Ez az első olyan könyve a versművésznek, amely csak saját verseit tartalmazza. A Magyar Versmondók Egyesülete...

 • Hírek

  Mesék, mondák, történetek Moldvából

  By

  Az aranyréce. Mesék, mondák, történetek Moldvából címmel jelent meg a Hagyományok Háza gondozásában Iancu Laura gyűjteményének második, bővített kiadása Magyarfalu, valamint Lujzikalagor mesemondóinak szövegével és hanganyagával.

 • Hírek

  135 éve született Karinthy Frigyes

  By

  Százharmincöt éve, 1887. június 25-én született a múlt századi magyar irodalom egyik legeredetibb alakja, Karinthy Frigyes író, költő, humorista.

 • Hírek

  Balázsovits Lajos lett a Nemzet Színésze

  By

  Haumann Péter halálával tizenegyre csökkent a Nemzet Színészeinek a száma, ezért 2022. június 22-én, szerda délelőtt hagyományosan a Nemzeti Színházban gyűltek össze a Nemzet Színészei dönteni az új tagról.

 • Hírek

  Színházi alkotótábor Gyomaendrődön

  By

  Az Országos Diákszínjátszó Egyesület a tavalyi nagysikerű esemény után idén augusztusban újra színházi alkotótábort szervez a színjátszással, színházcsinálással, színpadiszöveg-írással foglalkozó diákok, csoportok és csoportvezetők számára. Az ODE Egyetem legújabb képzése is itt...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top