Barion Pixel
Connect with us

Súlyos dolgokat kell megőriznünk

Hírek

Súlyos dolgokat kell megőriznünk

A Versmondó XIX. évfolyamának Téli száma gazdag tartalommal szolgálja a hűséges olvasót, a versmondók széles táborát. Alapos és elemző kritikát olvashatnak – Wiegmann Alfréd (Súlyos dolgokat kell megőriznünk) – tollából, a tavaly megrendezett legnagyobb előadóművészeti eseményről, a 13. Kaleidoszkóp VersFesztiválról, amelyet Bella István emlékének szenteltünk.

Kiss László és Lutter Imre szerzőpáros végig vezeti az olvasót a fesztivál eseményein, a Magyar Versmondó Egyesülete által állított Bella István emléktábla avatástól kezdődően, ahol Szentmártoni János a Magyar Írószövetség elnöke is beszédet mondott (teljes terjedelemben ez is olvasható a lapban) a Casa de la Musicában megrendezett színes fesztivál-kavalkádig.

Bors Anikó Szóvarázslás Pestszentlőrincen címen számol be a Regösök húrján… gyermekek részére megrendezett vers- és prózamondó verseny gálájáról, s összegzésképpen írja: „Látszik, hogy van véleményük a világról és ezt egyéniségükön keresztül, egyre növekvő eszköztárral ki is tudják fejezni! Valóban szent nap, öröm volt ez a délelőtt!”

Olvashatunk a lapban a Lébényben megrendezett XIV. Kormos István regionális és nemzetközi vers- és prózamondó verseny döntőjéről, valamint a győri Radnóti Miklós nemzeti versenyről (Popper Ferenc). A vajdasági Bácsfeketehegyen rendezték meg a XV. Dudás Kálmán nemzeti vers- és prózamondó találkozó, amelyről Papp Imre számolt be A versmondás karácsonya címen. Muravidéki Lendváról Tóth Zsóka hozott hírt és írta meg gondolatait az évente megrendezett szavalóversenyről.

Ebben a számban Kiss László módszertani írása – a Magyar Versmondók Egyesületének gondozásában megjelent Keltd életre tanulmánykötetben látott napvilágot Versmondó versenyek, találkozók rendezésének követelményei címen – nyújt segítséget a versmondó versenyek rendezőinek, részletesen és mindenre kiterjedően tárgyalja azokat a tudnivalókat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy sikeresen tudjunk megrendezni egy versmondó eseményt (versenyt, találkozót). A versenyek kategorizálása, meghirdetése, körülmények kialakítása (helyszín, az előadói tér, világítás, akusztikai megfelelés stb.), a zsűri kiválasztása, a zsűrizés szempontrendszere, tanácsadás, díjkiosztás – mind, mind olyan kérdések, amelyekre a szerző választ keres és ad az olvasónak.

Novák Imre tanulmánya Korkép versben és prózában – Karinthy Frigyesről „Az embert soha senki nem kérdezi, mégis beszél.” címen, amely a „Így mondjátok Ti” prózamondó versenyre jelentkezőknek nyújt segítséget, ad áttekintést a zseniális és mélyen humanista művész munkásságának megismeréséhez. A bőséges irodalmi válogatás – novelláiból, humoreszkjeiből – átöleli az egész Karinthy által teremtett világot. (Az Őszi számban Örkény Istvánt mutattuk be.)

A folyóiratban a kora tavaszi versmondó események, versenyek olvashatók: a 10. alkalommal a Szilágy Megyei Hagyományőrző Művelődési Központ gondozásában sorra kerülő Költészet tavasza fesztivál, amelyben versmondó verseny mellett nemzetközi román-magyar költők találkozót is tartanak; a több helyszínes tizenkilenc éves „Regösök húrján…” vers- és prózamondó verseny felhívása; az egyetemi, főiskolai Kortárs hangon komplex több műfajú irodalmi pályázat; a II. Kálnoky László nemzeti hallgatói versmondó verseny; és előzetes olvasható 2013. április 11-13. esedékes X. József Attila nemzeti vers-, énekeltvers- és prózamondó verseny megrendezéséről.

A folyóiratban grafikáin és színes képein keresztül megismerkedhetnek az olvasók a Debrecenben élő és alkotó Gonda Zoltán izgalmas képi világával.

A folyóirat legfrissebb lapszáma már a lap elektronikus oldalán is olvasható, a www.versmondo.hu címen.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Balassi-emlékkardot kapott Zalán Tibor

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve 27. alkalommal adták át Bálint napján a Balassi Bálint-emlékkardot Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd termében. Az emlékkarddal a magyar...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete

  By

  Mi a közös Geszti Péter, Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Balázs Klári, Szabó Győző és Miklósa Erika életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete …

  By

  Mi a közös Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Geszti Péter, Balázs Klári, Sváby András és Szabó Győző életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Ismeretlen Kölcsey-verset tett közzé az OSZK

  By

  A költő a szöveget igyekezett olvashatatlanná tenni, de ez nem sikerült. Eddig ismeretlen vers is szerepel Kölcsey Ferenc azon digitalizált kéziratai között, amelyeket a Hymnus című költemény bicentenáriuma alkalmából tett közzé az Országos...

 • Hírek

  Közös évzáró, díjátadó gála

  By

  Közös évzáró díjátadó gálát tartott a hazai színház- és pódiumművészet, valamint a drámapedagógia alapjait gondozó négy országos szakmai szervezet, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Versmondók Egyesülete és...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top