Barion Pixel
Connect with us

Súlyos dolgokat kell megőriznünk

Hírek

Súlyos dolgokat kell megőriznünk

A Versmondó XIX. évfolyamának Téli száma gazdag tartalommal szolgálja a hűséges olvasót, a versmondók széles táborát. Alapos és elemző kritikát olvashatnak – Wiegmann Alfréd (Súlyos dolgokat kell megőriznünk) – tollából, a tavaly megrendezett legnagyobb előadóművészeti eseményről, a 13. Kaleidoszkóp VersFesztiválról, amelyet Bella István emlékének szenteltünk.

Kiss László és Lutter Imre szerzőpáros végig vezeti az olvasót a fesztivál eseményein, a Magyar Versmondó Egyesülete által állított Bella István emléktábla avatástól kezdődően, ahol Szentmártoni János a Magyar Írószövetség elnöke is beszédet mondott (teljes terjedelemben ez is olvasható a lapban) a Casa de la Musicában megrendezett színes fesztivál-kavalkádig.

Bors Anikó Szóvarázslás Pestszentlőrincen címen számol be a Regösök húrján… gyermekek részére megrendezett vers- és prózamondó verseny gálájáról, s összegzésképpen írja: „Látszik, hogy van véleményük a világról és ezt egyéniségükön keresztül, egyre növekvő eszköztárral ki is tudják fejezni! Valóban szent nap, öröm volt ez a délelőtt!”

Olvashatunk a lapban a Lébényben megrendezett XIV. Kormos István regionális és nemzetközi vers- és prózamondó verseny döntőjéről, valamint a győri Radnóti Miklós nemzeti versenyről (Popper Ferenc). A vajdasági Bácsfeketehegyen rendezték meg a XV. Dudás Kálmán nemzeti vers- és prózamondó találkozó, amelyről Papp Imre számolt be A versmondás karácsonya címen. Muravidéki Lendváról Tóth Zsóka hozott hírt és írta meg gondolatait az évente megrendezett szavalóversenyről.

Ebben a számban Kiss László módszertani írása – a Magyar Versmondók Egyesületének gondozásában megjelent Keltd életre tanulmánykötetben látott napvilágot Versmondó versenyek, találkozók rendezésének követelményei címen – nyújt segítséget a versmondó versenyek rendezőinek, részletesen és mindenre kiterjedően tárgyalja azokat a tudnivalókat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy sikeresen tudjunk megrendezni egy versmondó eseményt (versenyt, találkozót). A versenyek kategorizálása, meghirdetése, körülmények kialakítása (helyszín, az előadói tér, világítás, akusztikai megfelelés stb.), a zsűri kiválasztása, a zsűrizés szempontrendszere, tanácsadás, díjkiosztás – mind, mind olyan kérdések, amelyekre a szerző választ keres és ad az olvasónak.

Novák Imre tanulmánya Korkép versben és prózában – Karinthy Frigyesről „Az embert soha senki nem kérdezi, mégis beszél.” címen, amely a „Így mondjátok Ti” prózamondó versenyre jelentkezőknek nyújt segítséget, ad áttekintést a zseniális és mélyen humanista művész munkásságának megismeréséhez. A bőséges irodalmi válogatás – novelláiból, humoreszkjeiből – átöleli az egész Karinthy által teremtett világot. (Az Őszi számban Örkény Istvánt mutattuk be.)

A folyóiratban a kora tavaszi versmondó események, versenyek olvashatók: a 10. alkalommal a Szilágy Megyei Hagyományőrző Művelődési Központ gondozásában sorra kerülő Költészet tavasza fesztivál, amelyben versmondó verseny mellett nemzetközi román-magyar költők találkozót is tartanak; a több helyszínes tizenkilenc éves „Regösök húrján…” vers- és prózamondó verseny felhívása; az egyetemi, főiskolai Kortárs hangon komplex több műfajú irodalmi pályázat; a II. Kálnoky László nemzeti hallgatói versmondó verseny; és előzetes olvasható 2013. április 11-13. esedékes X. József Attila nemzeti vers-, énekeltvers- és prózamondó verseny megrendezéséről.

A folyóiratban grafikáin és színes képein keresztül megismerkedhetnek az olvasók a Debrecenben élő és alkotó Gonda Zoltán izgalmas képi világával.

A folyóirat legfrissebb lapszáma már a lap elektronikus oldalán is olvasható, a www.versmondo.hu címen.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Új Petőfi képpel érkezik a szabadakarat

  By

  Egészen új Petőfi-képet próbál a köztudatba ültetni a szabadakarat>>>> című film, amely játékfilmes alkotásként, koncert, színház és film ötvözeteként szippantja be a költészetet és a modernkori trap műfaját. A film, amelyben szakmai...

 • Hírek

  Második kiadás: Ünnepi Könyvhét

  By

  Június 16-án, vasárnap délelőtt 11 órakor találkozhatnak a nézők és az olvasóközönség Lutter Imrével az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten, a Vörösmarty téren, ahol két legutóbbi könyvének második kiadását dedikálja, és verset is mond.

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

To Top