Connect with us

Súlyos dolgokat kell megőriznünk

Hírek

Súlyos dolgokat kell megőriznünk

A Versmondó XIX. évfolyamának Téli száma gazdag tartalommal szolgálja a hűséges olvasót, a versmondók széles táborát. Alapos és elemző kritikát olvashatnak – Wiegmann Alfréd (Súlyos dolgokat kell megőriznünk) – tollából, a tavaly megrendezett legnagyobb előadóművészeti eseményről, a 13. Kaleidoszkóp VersFesztiválról, amelyet Bella István emlékének szenteltünk.

Kiss László és Lutter Imre szerzőpáros végig vezeti az olvasót a fesztivál eseményein, a Magyar Versmondó Egyesülete által állított Bella István emléktábla avatástól kezdődően, ahol Szentmártoni János a Magyar Írószövetség elnöke is beszédet mondott (teljes terjedelemben ez is olvasható a lapban) a Casa de la Musicában megrendezett színes fesztivál-kavalkádig.

Bors Anikó Szóvarázslás Pestszentlőrincen címen számol be a Regösök húrján… gyermekek részére megrendezett vers- és prózamondó verseny gálájáról, s összegzésképpen írja: „Látszik, hogy van véleményük a világról és ezt egyéniségükön keresztül, egyre növekvő eszköztárral ki is tudják fejezni! Valóban szent nap, öröm volt ez a délelőtt!”

Olvashatunk a lapban a Lébényben megrendezett XIV. Kormos István regionális és nemzetközi vers- és prózamondó verseny döntőjéről, valamint a győri Radnóti Miklós nemzeti versenyről (Popper Ferenc). A vajdasági Bácsfeketehegyen rendezték meg a XV. Dudás Kálmán nemzeti vers- és prózamondó találkozó, amelyről Papp Imre számolt be A versmondás karácsonya címen. Muravidéki Lendváról Tóth Zsóka hozott hírt és írta meg gondolatait az évente megrendezett szavalóversenyről.

Ebben a számban Kiss László módszertani írása – a Magyar Versmondók Egyesületének gondozásában megjelent Keltd életre tanulmánykötetben látott napvilágot Versmondó versenyek, találkozók rendezésének követelményei címen – nyújt segítséget a versmondó versenyek rendezőinek, részletesen és mindenre kiterjedően tárgyalja azokat a tudnivalókat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy sikeresen tudjunk megrendezni egy versmondó eseményt (versenyt, találkozót). A versenyek kategorizálása, meghirdetése, körülmények kialakítása (helyszín, az előadói tér, világítás, akusztikai megfelelés stb.), a zsűri kiválasztása, a zsűrizés szempontrendszere, tanácsadás, díjkiosztás – mind, mind olyan kérdések, amelyekre a szerző választ keres és ad az olvasónak.

Novák Imre tanulmánya Korkép versben és prózában – Karinthy Frigyesről „Az embert soha senki nem kérdezi, mégis beszél.” címen, amely a „Így mondjátok Ti” prózamondó versenyre jelentkezőknek nyújt segítséget, ad áttekintést a zseniális és mélyen humanista művész munkásságának megismeréséhez. A bőséges irodalmi válogatás – novelláiból, humoreszkjeiből – átöleli az egész Karinthy által teremtett világot. (Az Őszi számban Örkény Istvánt mutattuk be.)

A folyóiratban a kora tavaszi versmondó események, versenyek olvashatók: a 10. alkalommal a Szilágy Megyei Hagyományőrző Művelődési Központ gondozásában sorra kerülő Költészet tavasza fesztivál, amelyben versmondó verseny mellett nemzetközi román-magyar költők találkozót is tartanak; a több helyszínes tizenkilenc éves „Regösök húrján…” vers- és prózamondó verseny felhívása; az egyetemi, főiskolai Kortárs hangon komplex több műfajú irodalmi pályázat; a II. Kálnoky László nemzeti hallgatói versmondó verseny; és előzetes olvasható 2013. április 11-13. esedékes X. József Attila nemzeti vers-, énekeltvers- és prózamondó verseny megrendezéséről.

A folyóiratban grafikáin és színes képein keresztül megismerkedhetnek az olvasók a Debrecenben élő és alkotó Gonda Zoltán izgalmas képi világával.

A folyóirat legfrissebb lapszáma már a lap elektronikus oldalán is olvasható, a www.versmondo.hu címen.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top