Barion Pixel
Connect with us

Per Olov Enquist a Könyvfesztivál díszvendége lesz

Hírek

Per Olov Enquist a Könyvfesztivál díszvendége lesz

Az irodalmi Nobel-díj esélyeseként is gyakran emlegetett világhírű svéd író, Per Olov Enquist lesz a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége. A jövő évi rendezvény különlegessége, hogy nem egyetlen ország kerül a középpontba, hanem az egész Európai Unió.

Mint azt Zentai Péter László, a fesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója elmondta, 2011. április 14. és 17. között tartják majd a legnagyobb magyar könyvszakmai rendezvényt, amelyen Per Olov Enquist veheti majd át a Budapest Nagydíjat.

A jövő évi könyves mustra különlegessége, hogy ezúttal a díszvendég nem egy ország, hanem az egész Európai Unió lesz – mutatott rá Zentai Péter László. Mindegyik tagállam elfogadta a meghívást, januárra pedig az is kiderül, hogy az egyes országok mely íróikat hozzák el a könyvfesztiválra.

Zentai Péter László emlékeztetett arra, hogy a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal egy időben rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját is, amelyre évről-évre 18-20 ország vendégeit várják. „Ez az unikumnak számító hagyomány jó alapnak bizonyult a szervezéshez” – tette hozzá.

A könyvfesztiválon nagyszabású uniós helyszínt állítanak majd fel, ahol mindegyik ország önálló nemzeti standon népszerűsítheti kortárs irodalmát, könyvkiadását. „Körülbelül 50-50 kortárs irodalmi művel lesznek jelen az egyes országok” – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a vendégként érkező írókat az adott ország kulturális képviselői választják ki.

„Megszólítottuk a hazai kiadókat, hogy kiderüljön, milyen európai irodalmi alkotásokat időzítenek a könyvfesztivál idejére. Az így kapott lista alapján javaslatot tettünk az egyes nagykövetségeknek, kulturális intézeteknek, hiszen így a szerzők friss könyvük kapcsán érkezhetnének Magyarországra” – jegyezte meg Zentai Péter László.

Az igazgató elárulta: terveik szerint a fesztivál egy „nagyszabású irodalmi show-val” fog megnyílni, esténként pedig az uniós országok nagykövetségeinek, kulturális intézeteinek rendezvényei színesítik majd a programot.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

To Top