Barion Pixel
Connect with us

Molnár Piroska, a Nemzet Színésze

Hírek

Molnár Piroska, a Nemzet Színésze

Molnár Piroska Kossuth-díjas, kiváló művészt, a Nemzeti Színház színésznőjét választották tegnap Komlós Juci helyett a Nemzet Színészének. A Nemzet Színészeinek hetven perces tanácskozása után Psota Irén közölte a hírt, amit Alföldi Róbert a Nemzeti igazgatója elsőként tudatott telefonon Molnár Piroskával.

Molnár Piroskát valósággal szétkapkodják. Öt színházban játszik, a Nemzetin kívül a Budapesti Operettszínházban, a Játékszínben, a Kolibriben, az Örkény Színházban is fellép, májusban pedig Dunaújvárosban lesz bemutatója. Hihetetlenül strapabíró és nehezen tud nemet mondani. Kossuth-díja átvétele napján is dolgozott. Két Bors néni előadás közben vette át a rangos díjat, amit az öltözőjében felejtett.

Ez jellemző rá. Tán annyira belemámorosodott igencsak hozzánőtt, több százszor alakított szerepébe, valószínűleg annyira körülrajongták a nézőgyerekek, hogy ettől boldog volt, nem is gondolt rá, hogy azt az „aprócska” Kossuth-díjat még haza kell vinnie.

Elképesztő, hogy mennyire szélsőséges szerepeket játszik. Ebben segít, hogy ezt megszokhatta vidéken, Kaposváron, ahová pályája jelentős része kötődik, és ahová Pestről is önszántából szerződött vissza huzamosabb időre. Klasszikus tragédiában, az Ármány és szerelemben ugyanúgy hiteles, ahogy könnyedén komédiázik a Bubus című bohóságban. Lidércesen szívét megkérgesítő, a saját fiát kitagadó anya a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból előadásában, és lazán sármos, időskori szerelmes a Vesztegzár a Grand Hotelben musical változatában.

Az Én vagyok a Te előadásában megjegyezhetetlennek tűnő Esterházy Péter által írt végeérhetetlen körmondatokban beszél magától értetődő természetességgel. Mereven nyársat nyelt ápolónő az Orfeusz alászáll-ban, és tolószékében az élet nagy kérdésein merengő Giza a Macskajátékban. Ezek csak mostani szerepeiből ízelítők. Régi szerepeiből is számos a legendás. A Csárdáskirálynőben bámulatosan nőies primadonna volt, miközben idézőjelbe tette az operett „monumentális idiotizmusát”. Az öreghölgy látogatásában dermesztő végzetként jelent meg.

Tragikus ereje döbbenetes. Komikus vénája elementáris. Nincs benne semmi sztárallűr. Civilben szerényen csendes, miközben kevesen képesek nála jobban hangoskodó nagypofájúakat játszani. Szereti a közönség, ugyancsak kedveli a szakma. A pályája érdekében szinte mindent feláldozott. De sokat is kap vissza tőle. Most éppen a Nemzet Színésze lett. Ha valaki, akkor ő biztosan megérdemelte.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

To Top