Barion Pixel
Connect with us

Mesébe (k)öltözik az FMH

Hírek

Mesébe (k)öltözik az FMH

Versenyek és mesekonferencia elismert előadókkal

Neves előadók, többek között Halász Judit, Agócs Gergely és Lutter Imre mellett Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára is részt vesz a Magyar Versmondók Egyesülete által a Hagyományok Háza megbízásából rendezett egész napos mesekonferencián, amit május 31-én, pénteken tartanak a TEMI Fővárosi Művelődési Házában.

Egy nappal később ugyanitt országos vers-, mese- és balladamondó gála lesz. Mindkét rendezvény ingyenesen látogatható, közművelődési szakembereket és a mesék iránt érdeklődő közönséget egyaránt várják a szervezők.

„A mesék szerepe és jelentősége a magyar populáris kultúrában” című konferencia célja, hogy a hagyományos magyar népmesekincs 21. századi társadalmi igényekhez igazított felhasználási területeit megismertesse, illetve a kultúra egészében a népmesék és a műmesék jelentőségét megvilágítsa.

Az ismert és elismert előadók között szerepel többek között Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, énekes, Dr. Agócs Gergely néprajzkutató, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Kiss László Radnóti-, Csokonai- és Bessenyei-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Nemes-Jakab Éva múzeumpedagógus, a Mesemúzeum munkatársa és Tóth Gábor szociológus, néprajzkutató.

Képtalálat a következőre: „halász judit

Szó esik majd a magyar szövegfolklórról a táncházmozgalomban, a népmese és a műmese szerepéről az ifjúság nevelésében, a témák között szerepel, hogy gluténmentes-e a hamuban sült pogácsa, a Mesemúzeum lehetséges válaszairól a 21. századi gyermekek szükségleteire, de a népmesék társadalmi szerepe és jelentősége, valamint a mesék művészi feldolgozása, illetve a meseszó, énekszó hatása a gyerekekre ugyancsak téma lesz.

A Magyar Versmondók Egyesülete és a Csavar Színház bemutatja a Buták versenye című népmeseszínházi előadást, Kiss Szilvia és Gál Tamás Jászai Mari-díjas színművésszel, Zánki-Tóth Enikő, Ki viszi át a Szerelmet?-díjjal kitüntetett gyöngyfűző és kézműves népi iparművész, valamint Erdei Anita kézműves, andragógus pedig autentikus kézműves fogásokat mutat be.

Képtalálat a következőre: „csavar színház buták versenye

A rendezvényen részt vesz és előadást tart “A népmese, mint a nemzeti és az európai kultúra része” címmel Dr. Rétvári Bence, az EMMI miniszterhelyettese, és tájékoztatót tart az EFOP-3.3.4-17 „A népmese anyanyelvi kompetenciafejlesztő szerepének erősítése az informális és non-formális tanulásban” pályázat megvalósításáról Jobbágy Csaba, az EMMI Európai Uniós Fejlesztések Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságának osztályvezetője. A rendezvényen bemutatkozik az ország 14 NépmesePontja is. A konferencia moderátora: Dr. Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, Wlassics- és Radnóti-díjas előadóművész, drámapedagógus. A rendezvény európai uniós forrásból valósul meg a Hagyományok Háza „Otthonról haza – kulturális kapcsolatok erősítése a Kárpát-medencében” című projektje keretében.

Június 1-jén, szombaton a Regösök húrján… vers- és prózamondó, valamint a Táltos Világ népmese- és balladamondó, és a Fehérlófia – Magyar képmesék című videóverseny országos gálájának ad helyet az FMH, ahová gyerekek és felnőttek egyaránt érkeznek. A közel száz előadó mindegyike korábbi területi fordulókról, válogató versenyekről jutott tovább a döntőt jelentő gálára. A mesék, balladák, versek és videók előadói, alkotói arany, ezüst és bronz minősítést kapnak.

Képtalálat a következőre: „regösök húrján

A mesékben a gyermekek anyanyelvén megfogalmazódott történetek olyan tapasztalatgyűjtemény részei, melyek megőrzése és továbbadása a következő generációk számára is hasznos, mind kulturális, mind erkölcsi értelemben. A hazánkban a 2018 őszétől működő 14 NépmesePont tevékenysége e célok megvalósítása érdekében indult el. A NépmesePontok a Kárpát-medencei népek egyetemes és nemzetiségi folklórtudásával kívánják megismertetni a társadalom minden generációját, kiemelten a gyermekeket és fiatal felnőtteket, a 21. századi igényeknek és elvárásoknak is megfelelve. A konferencia lehetőséget biztosít a résztvevők számára a jó tapasztalatok megismerésére és megosztására, a versenyek pedig képet adnak a különböző területek gazdag nép- és műköltészeti remekeiről, s azok művészi tolmácsolásáról.

A rendezvények nyilvánosak, ingyenesek, csak jelezni kell az érdeklődők részvételi szándékát a nepmesepont@gmail.com címen 2019. május 29-én, szerdán 14:00 óráig.

 


 

A MESEKONFERENCIA RÉSZLETES PROGRAMJA:

A mesék szerepe és jelentősége a magyar populáris kultúrában

A konferencia időpontja és helyszíne:

2019. május 31. (péntek)

TEMI Fővárosi Művelődési Háza
(1119 Budapest, Fehérvári út 47.)

 

8:00      regisztráció

9:00      Népmesemondás

Dunca-Stadler Márk Zoltán a Regösök húrján… vers- és prózamondó verseny területi győztese

9:05      A magyar szövegfolklór a táncházmozgalomban

Dr. Agócs Gergely néprajzkutató, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa

9:20      Megnyitó – a népmese, műmese szerepe az ifjúság nevelésében

Kiss László Radnóti-, Csokonai- és Bessenyei-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke

9:35      Összefoglaló moodfilm a NépmesePontokról

9:40      Gluténmentes-e a hamuban sült pogácsa? Avagy a Mesemúzeum lehetséges válaszai a 21. századi gyermekek szükségleteire

Nemes-Jakab Éva múzeumpedagógus, a Mesemúzeum munkatársa

9:55      A népmesék társadalmi szerepe és jelentősége

Tóth Gábor szociológus, néprajzkutató

10:10    A népmesék életre keltése és művészi feldolgozása

Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, kultúrtörténész, író

10:30    kávészünet

10:50    Meseszó, énekszó – a mese hatása a gyerekekre egykor és ma

Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, énekes, Érdemes Művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja

11:15    A népmese, mint a nemzeti és az európai kultúra része

Dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára

11:30    A pályázat megvalósításáról programirányítói szemmel

Jobbágy Csaba osztályvezető, Emberi Erőforrások Minisztériuma Európai Uniós Fejlesztések Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság

12:00    ebédszünet

12:40    Kézműves foglalkozás: A nemez sokrétű felhasználási lehetősége játékosan

Zánki-Tóth Enikő, Ki viszi át a Szerelmet?-díjjal kitüntetett gyöngyfűző és kézműves népi iparművész,

valamint Erdei Anita kézműves, andragógus

13:15    A Magyar Versmondók Egyesülete és a Csavar Színház bemutatja: Buták versenye

népmeseszínházi előadás, játsszák: Gál Tamás Jászai Mari-díjas színművész és Kiss Szilvia színművész

14:15    A NépmesePontok bemutatkozásai I.

10-12 perces prezentációk

15:45    kávészünet

16:00    A NépmesePontok bemutatkozásai II.
10-12 perces prezentációk

18:00    tervezett befejezés

Moderátor: Dr. Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke,

Wlassics- és Radnóti-díjas előadóművész, drámapedagógus

Várjuk minden érdeklődő részvételével kapcsolatos visszajelzését a nepmesepont@gmail.com e-mail címen.

 

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

To Top