Connect with us

Megvannak VersFesztivál fődíjasai!

Hírek

Megvannak VersFesztivál fődíjasai!

Vasárnap este véget ért Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, a Kaleidoszkóp VersFesztivál Kaposváron. A pandémia ellenére több mint másfél ezren látogattak el a 20. jubileumi VersFesztivál programjaira november 2. és 7. között.

A versenyprogram versszínházi fődíját a Radnóti Színház és a Győri Nemzeti Színház előadása kapta, de valódi díjeső zúdult a fellépőkre a fesztiválzáró gálán.

A Kaleidoszkóp VersFesztivál idén új otthonra talált, a Csiky Gergely Színház kaposvári intézményei adtak helyet a produkcióknak. A fesztivál, nevéhez hűen, a költészet ezernyi színét és formáját mutatta meg: versszínházi előadásokkal, verszenei, dalköltészeti koncertekkel, versfilmes bemutatókkal, irodalmi estekkel, versmondással és verskiállítással kecsegtette a versek, a színház és a zene szerelmeseit, az igényes szórakozásra vágyókat. Fülöp Péter, az EMMI helyettes államtitkára, a Csiky Gergely Színház igazgatója a fesztivál díjátadó gálaestjén kiemelte: büszke arra, hogy a versek különböző formanyelvű produkciói révén egy egészen új színnel gazdagodott a színház és Kaposvár művészeti palettája. Lutter Imre fesztiváligazgató, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke bejelentette: a Kaleidoszkóp VersFesztivált ezentúl kétévente rendezik meg, és állandó új otthona Kaposvár lesz: a vers betette a lábát a somogyi megyeszékhelyre, és a verslábak körbe is járják a színházat.

A versenyprogram zsűrije négy kategóriában ítélte oda a rangos Kaleidoszkóp díjat a fellépő művészeknek, társulatoknak, zenekaroknak, versmondóknak és filmeseknek. A versszínházi előadások között a budapesti Radnóti Színház és az Ördögkatlan Fesztivál közös produkciója, a Kezdhetek folytatódni című, Petri György költészetére épülő előadás vitte el a fődíjat Pál András és Rozs Tamás előadásában. A két előadó valódi érzelmi és szellemi mozgatóerőt képviselt a színpadon. A zsűri a fődíjat a Radnóti Színház mellett, megosztva, a Győri Nemzeti Színház produkciójának ítélte oda.  Utóbbi, a 152 lépés Auschwitz felé, Karácsony Gergely előadásában, Merle Mesterségem a halál című regényének és Rudolf Höss emlékiratainak felhasználásával, Nagy Márk és Karácsony Gergely forgatókönyve alapján állította színre a történelem legmegbotránkoztatóbb tragédiáját: a holokausztot, az egykori haláltábor parancsnokának lélektani útját bemutatva. Célja szerint azért, hogy mindig feltegyük a kérdést: az az út, amin mi járunk, valóban helyes-e?

A versmondás ifjúsági kategóriájának Kaleidoszkóp díját Ozsvald Damián zsitvabesenyői, a felnőtt versmondás fődíját Németh János szegedi versmondó vehette át. A mezőny legfiatalabb versenyzője, a mindössze nyolcéves, kozármislenyi Szentesi Egon kapta a KaleidoszKópé díjat, ami a fesztivál reménység díja.

Kaleidoszkóp díjat kapott a versfilmek között az Eleven Költők Társasága Regős Mátyás: Az érchegységbeliek című filmjéért, Keleti András rendezésében. A második helyet József Attila Magamban bíztam című versének filmjéért Fazekas Misi és Mucha Oszkár szerezte meg, a harmadik díjat Somossy Barbara vitte Ha van még idő című filmjéért, utóbbi alkotást a Bujtor István Filmfesztiválon is díjazta a zsűri. Különdíjas lett Lovas Jázmin Finy Petra: Eszterlánc, illetve Gróf Tamás Ákos, Bella István: Azért, mert… című versének filmes adaptációjért.

A verszenekarok és előadók között a Resti Kornél ’eredetimegjelöléssel ellátott’ zenekar vette át a legjobbnak járó elismerést. Itt a második helyen Kaczander Nóra, a harmadik helyen a Molnár György és barátai formáció végzett. Különdíjat kapott az Eleven Költők Társasága és az erdélyi KVAB zenekar.

A versszínházi előadások kiemelt különdíját kapta a Csiky Gergely Színház Kaposvár előadása, a Variációk egy rablásra, a színház meghatározása szerint összművészeti műfajmámor egy különös történettel. Benedek Dániel és Egressy G. Tamás darabja, Fándly Csaba és Benedek Dániel előadásában, fergeteges sikert aratott a nézők és a szakmai ítészek körében egyaránt. Különdíjban részesült a Kaj Ádám rendezte Psyché és Nárcisz, Szemerédi Bernadett előadásában, a Déryné Program produkciója, valamint a Szabó Attila rendezte Siess Élni! című előadás Szabó Nikolett szereplésével, a Csiky Gergely Színház produkciója.

A versmondók között a junior korosztályban különdíjat kapott Andor László Gergely (Zalaegerszeg), Berta Léna Gréta (Szekszárd), Endes-Ábrahám Ákos (Csíkszereda, Románia), Lovas Jázmin (Zenta, Szerbia) és Polgár Regina (Poroszló). Az ifjúsági korosztályban különdíjas lett Baranyi Liána (Marcali), Brenner Boglárka (Pápa), Bukovsky Dorottya (Deáki, Szlovákia) és Hegedűs Bori (Mosonmagyaróvár). A felnőtt versmondók között különdíjat vehetett át Balázs László Gábor (Pomáz), aki a 2021. évi Nemzeti VERSeny fődíjasa lett, Borbély Mihály (Kistarcsa) és Kása-Bókkon Tímea (Budapest). Dicséretben részesült Lovass Adél (Bükkszentkereszt) és Török Laura (Kincsesbánya).

A 20. Kaleidoszkóp VersFesztivál zsűrijét Bagossy László Csokonai-díjas rendező vezette, tagjai közt Szűcs Katalin Ágnes Jászai Mari-díjas színikritikus, dramaturg, Borbély Sándor Kaleidoszkóp díjas színművész, Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész és Turczi István Prima Primissima díjas költő foglalt helyet. A fesztivált Molnár Ferenc Caramel dalköltészeti akusztikus koncertje nyitotta, a tucatnyi verszenei koncert közben fellépett Tóth Gabi és a Loyal Apple’s Club Baricz Gergővel, számos színházi előadás, irodalmi est, hangoskönyv bemutató és egész héten át tartó verskiállítás várta az érdeklődőket, Gyulai Attila és Debreczeny Zoltán festőművészek képeivel és a Könyv és Társai Antikvárium 20. századi legendás költőinek könyvkülönlegességeivel, kézirataival. A VersFesztivál kiemelt támogatója az EMMI Kulturális Államtitkársága és a Nemzeti Kulturális Alap volt. A fotókat készítették: Nagy Tibor, Güth Gréta és Nemes Vivien.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top