Barion Pixel
Connect with us

Egy hétre versbe öltözik Kaposvár

Hírek

Egy hétre versbe öltözik Kaposvár

Versszínházi előadások sok száz kilométer távolságból egy helyen, verszenei, dalköltészeti koncertek, versfilmes bemutatók, irodalmi estek, versmondás és verskiállítás várja a kultúrára éhes közönséget és a szórakozni vágyókat Kaposváron, november 2-től közel egy héten át.

Az idén 20. alkalommal megrendezett Kaleidoszkóp VersFesztivál a költészet ezernyi színét mutatja meg három helyszínen, az előadások többsége a Csiky Gergely Színházban lesz.


Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjén minden koncert költészeti forrásból építkezik vagy verssel indul: Caramel akusztikus koncertet ad, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint a Weöres Sándor nyomán készített Lámpafény című koncert tízéves jubileumát ünnepli Kaposváron, egy színpadon játszik Tóth Gabi és a Loyal zenekar, közös koncerttel érkezik a Kávészünet és a Kaukázus, fellép Gerendás Péter, de a Hunyadkürti György 70 éves születésnapjára készülő, fesztiválnyitó gála is bővelkedik zenében. Nagyobb lélegzetvételű és mini verszenei koncertek is lesznek: az Eleven Költők Társasága, valamint Molnár György és barátai mellett több előadó és zenekar vesz részt a versenyprogramban, merthogy a produkciók többsége verseng a rangos Kaleidoszkóp díjért, amellyel milliós összdíjazás jár. Idén is nevezhettek nem hivatásos előadók, társulatok, zenekarok és alkotók saját produkciókkal, így a Versmondó és verszenei szalon vers- és prózamondó versennyel és minikoncertekkel, a versszínházi versenyprogram előadóestekkel, elbeszélő költemények és verses drámák színpadi feldolgozásaival, performanszokkal, a Versfilmek mozgóképes költészeti alkotásokkal várják a publikumot és a megmérettetést.

A versszínházi előadások között ott van a Radnóti Színház és az Ördögkatlan Fesztivál produkciója, a Győri Nemzeti Színház, a pécsi Escargo Hajója Társulat, a fővárosi Helytelenek Társulat és a Déryné Program, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház, a szlovákiai Csavar Színház, a Komáromi Jókai Színház és a Symbol Polgári Társulás. Önálló esttel mutatkozik be Ács Tamás és Molnár Bence, közös előadással érkezik a Soproni Petőfi Színház, az Esztergomi Várszínház, a Szolnoki Szigligeti Színház és a Forrás Színház, és három előadással lesz versenyben a fesztiválnak otthont adó Csiky Gergely Színház.
Láthatja a közönség a Hamletet és A helység kalapácsát egészen új köntösben, Babits Jónás könyvét két különböző előadó feldolgozásában és Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című drámáját versbetéttel, és gyerekeknek szól majd Varró Dániel A leprikónok átka bemutatója. Megrázó élménynek ígérkezik a 152 lépés Auschwitz felé című előadás, láthatunk költészeti performanszt Wass Albert verseiből és izgalmas lesz a Kezdhetek élni című Petri György-est is. Irodalmi estek is csábítják a verskedvelőket: Pilinszky János Tilos csillagon című zenés színpadi estjét mutatja be Juhász Anna, Pátkai Rozina Minka és Horváth Kristóf, vagyis Színész Bob, a vers pingpong című impro előadásával érkezik Lutter Imre és Takács Bence, és hangoskönyv ősbemutatót tart a Hívásra szól a csönd című kötetéből Turczi István.

Egész héten ingyenesen látogatható a Vers a falon című kiállítás, amelynek középpontjában a 20. század nagy magyar klasszikus írói, költői állnak, eredeti kéziratokkal, autográf levelekkel, dedikált kötetekkel, első kiadású könyvekkel és folyóiratokkal, amiket a Könyv és Társai Antikvárium és a Magyar Versmondók Egyesülete biztosít, Gyulai Attila és Debreczeny Zoltán festőművészek versképeivel, költői portrék grafikáival. A hétvégén a versmondás, a versfilmek és a mini koncertek uralják majd a programot, klasszikus és kortárs költők alkotásainak tolmácsolásával.

A versenyprogram zsűrielnöke Bagossy László Csokonai-díjas rendező, dramaturg és tanár, tagjai Szűcs Katalin Ágnes Jászai Mari-díjas dramaturg, kritikus, Borbély Sándor Kaleidoszkóp díjas színművész, Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, és Turczi István Prima Primissima díjas, József Attila-díjas költő. A Csiky Gergely Színházban, a Szivárvány Kultúrpalotában és az Együd Árpád Kulturális Központ Agórájában zajló előadások, koncertek, irodalmi bemutatók és filmek a magyar és a világirodalom sok százévét ölelik át, és a kaleidoszkóp minden színét felvonultatják műfaji szempontból éppúgy, mint hangulatilag vagy a feldolgozás módját tekintve. Lutter Imre, a fesztivál igazgatója szerint a húszéves jubileum minden eddiginél nagyobb szabású, és valamennyi korosztály megtalálhatja a maga kedvenc csemegéjét. Ráadásul ezer kilométer távolságból hozza egy helyre a produkciókat, ami igazi különlegessége a VersFesztiválnak. A Kaleidoszkóp VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, amelynek célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása. A vidám a hangulat, a valódi tartalom, a felszínesség helyett a valódi értékek és a sokszínűség jellemzi a Kaleidoszkópot, amelynek fővédnöke évek óta Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, társadalmi védnöke idén Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a házigazda Fülöp Péter és Olt Tamás, a Csiky Gergely színház igazgatója és művészeti vezetője. A részletes programot a www.versfesztival.hu oldalon találják az irodalom, a színház és a zene rajongói, ahol a jegyváltásra és az ingyenes előadásoknál a regisztrációra is lehetőség van. A VersFesztivál kiemelt támogatója az EMMI Kulturális Államtitkársága és a Nemzeti Kulturális Alap.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Új Petőfi képpel érkezik a szabadakarat

  By

  Egészen új Petőfi-képet próbál a köztudatba ültetni a szabadakarat>>>> című film, amely játékfilmes alkotásként, koncert, színház és film ötvözeteként szippantja be a költészetet és a modernkori trap műfaját. A film, amelyben szakmai...

 • Hírek

  Második kiadás: Ünnepi Könyvhét

  By

  Június 16-án, vasárnap délelőtt 11 órakor találkozhatnak a nézők és az olvasóközönség Lutter Imrével az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten, a Vörösmarty téren, ahol két legutóbbi könyvének második kiadását dedikálja, és verset is mond.

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

To Top