Barion Pixel
Connect with us

Latinovits Találkozó

Hírek

Latinovits Találkozó

Sikeres és eredményes volt a XVII. Latinovits Zoltán Vers- és Prózamondó Találkozó, amelyet középiskolás és felnőtt versmondók részére hirdetett és rendezett meg Balatonszemes Önkormányzatának képviselőtestülete, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Alapítvány, a balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Házban.

 

A nagyszerű művész, a versmondás megújítója, a Színészkirály – ahogyan Nagy László nevezte egyik versében -, ebben az évben lett volna 80 éves, amely évfordulót méltó módon ünnepelték versekkel, szép szavakkal a versmondók. Latinovits sírjánál Oláh János József Attila-díjas költő, a Magyar Napló főszerkesztője mondott beszédet, majd ezt követően hangulatos találkozó vette kezdetét, amelyen rész vett a Kaposvárott élő Kelemen Lajos költő is.
Takács József, Balatonszemes polgármestere megnyitó beszédében ismételten hitet tett amellett, hogy milyen fontos számára Latinovits Zoltán, és immáron egész családja emlékének ápolása. Bujtor István az elmúl évben ment el, a testvérek édesanyja, Tinka néni pedig ebben az évben.
A versünnep résztvevői meghallgathatták Pálffy Margit Kussoltat a sors c. önálló műsorát, amelyet az odaát már Latinovits-csal parolázó Szokoly Tamás költő szerkesztett és rendezett.
„Pálfy az önpusztításba menekülő, a nem egyszer valódi mártíriumra kényszerülő, a jelent eleven hússal-ideggel élő, a Múltat magukba-asszimiláló, ostorozó és önmagukkal is kegyetlen – nem röstellem leírni – Zseni-Emberek, Ember-Zsenik – sorsképletét mutatja fel, a Tőle megszokott eleganciával és átélő-távolságtartó acél-hidegséggel.” (Szokoly) A találkozó részvevői két kategóriában (középiskolás – felnőtt), és két fordulóban mérték össze tudásukat. A XX. században született költők versei hangoztak el, többségében avatott tolmácsolásban.
A rangos zsűri tagjai (Ficsor Miklós, Halmos Klára, Linka Ágnes, Kiss László, Tóth Erzsébet és Tóth Zsuzsanna) a két forduló között értékes szakmai tanácsokkal látták el, személyre szólóan a versmondókat.

Felnőtt díjazottak:

Latinovits-díj Tóth Péter (Kunszentmikós)
II. díj: Kovács Beáta (Beny, Szlovákia)
III. díj: Ézsiás László (Budapest)

Különdíjasok:
Bereczky Szilárd (Hévíz)
Jobák Márta (Budapest)
Kuncz László (Pécs)
Mach András (Budapest)
Rozmán Kristóf (Celldömölk)
Szűcsné Baráth Zsófia (Budapest)

Középiskolás díjazottak:

I. díj: Bálint Zádor (Budapest)
II. díj: Tóth Benedek Ernő (Gödöllő)
III. díj: Dedecsik Ferenc (Dunaújváros)

Különdíjasok:
Csókay Kata (Hódmezővásárhely)
Herman Flóra (Budapest)
Járóka Linda (Tata)
Kovács Emese (Kecskemét)
Somorjai Réka (Budapest)

A Latinovits Zoltán Vers- és Prózamondó Találkozón elhangzott produkciókról a Versmondó következő számában részletes elemzés olvasható.

(szerző: Kiss László)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Király Viktor 15 – jubileumi koncert-show

  By

  November 25-én, szombaton este 7-kor különleges találkozásra invitálja Király Viktor a zene szerelmeseit, s azokat, akik kíváncsiak az amerikai és a hazai zenei élet izgalmas kulisszáira. Pályafutásának fontos állomása a 15 éves...

 • Hírek

  Lemondott Vidnyánszky Attila

  By

  Sokkolta a Nemzeti Színház társulatát az a súlyos baleset, ami a kollégáikat érte péntek este a Rómeó és Júlia előadásán.

 • Hírek

  A 22. Győri Könyvszalon Alkotói Díj átadása

  By

  A 22. Győri Könyvszalon Alkotói Díját november 10-én, pénteken délelőtt dr. Dézsi Csaba András polgármester és Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke nyújtotta át Zalán Tibornak a Győri...

 • Hírek

  Meghalt Reményi József Tamás

  By

  2023. november 10-én, ma hajnalban váratlanul elhunyt Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus, többek között a Mozgó Világ, a Filmvilág, a Magyar Rádió, a Holnap és a Palatinus Kiadó egykori szerkesztője, a Litera...

 • Hírek

  Kilőtték Shakespeare-t az űrbe

  By

  A William Shakespeare drámáit egy kötetbe foglaló Első fólió (First Folio) megjelenésének 400. évfordulója alkalmából egy rövidfilm-sorozat részeként meteorológiai léggömbbel küldték fel az űr határához az angol bárd portréját és Szentivánéji álom...

To Top