Connect with us

Latinovits Találkozó

Hírek

Latinovits Találkozó

Sikeres és eredményes volt a XVII. Latinovits Zoltán Vers- és Prózamondó Találkozó, amelyet középiskolás és felnőtt versmondók részére hirdetett és rendezett meg Balatonszemes Önkormányzatának képviselőtestülete, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Alapítvány, a balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Házban.

 

A nagyszerű művész, a versmondás megújítója, a Színészkirály – ahogyan Nagy László nevezte egyik versében -, ebben az évben lett volna 80 éves, amely évfordulót méltó módon ünnepelték versekkel, szép szavakkal a versmondók. Latinovits sírjánál Oláh János József Attila-díjas költő, a Magyar Napló főszerkesztője mondott beszédet, majd ezt követően hangulatos találkozó vette kezdetét, amelyen rész vett a Kaposvárott élő Kelemen Lajos költő is.
Takács József, Balatonszemes polgármestere megnyitó beszédében ismételten hitet tett amellett, hogy milyen fontos számára Latinovits Zoltán, és immáron egész családja emlékének ápolása. Bujtor István az elmúl évben ment el, a testvérek édesanyja, Tinka néni pedig ebben az évben.
A versünnep résztvevői meghallgathatták Pálffy Margit Kussoltat a sors c. önálló műsorát, amelyet az odaát már Latinovits-csal parolázó Szokoly Tamás költő szerkesztett és rendezett.
„Pálfy az önpusztításba menekülő, a nem egyszer valódi mártíriumra kényszerülő, a jelent eleven hússal-ideggel élő, a Múltat magukba-asszimiláló, ostorozó és önmagukkal is kegyetlen – nem röstellem leírni – Zseni-Emberek, Ember-Zsenik – sorsképletét mutatja fel, a Tőle megszokott eleganciával és átélő-távolságtartó acél-hidegséggel.” (Szokoly) A találkozó részvevői két kategóriában (középiskolás – felnőtt), és két fordulóban mérték össze tudásukat. A XX. században született költők versei hangoztak el, többségében avatott tolmácsolásban.
A rangos zsűri tagjai (Ficsor Miklós, Halmos Klára, Linka Ágnes, Kiss László, Tóth Erzsébet és Tóth Zsuzsanna) a két forduló között értékes szakmai tanácsokkal látták el, személyre szólóan a versmondókat.

Felnőtt díjazottak:

Latinovits-díj Tóth Péter (Kunszentmikós)
II. díj: Kovács Beáta (Beny, Szlovákia)
III. díj: Ézsiás László (Budapest)

Különdíjasok:
Bereczky Szilárd (Hévíz)
Jobák Márta (Budapest)
Kuncz László (Pécs)
Mach András (Budapest)
Rozmán Kristóf (Celldömölk)
Szűcsné Baráth Zsófia (Budapest)

Középiskolás díjazottak:

I. díj: Bálint Zádor (Budapest)
II. díj: Tóth Benedek Ernő (Gödöllő)
III. díj: Dedecsik Ferenc (Dunaújváros)

Különdíjasok:
Csókay Kata (Hódmezővásárhely)
Herman Flóra (Budapest)
Járóka Linda (Tata)
Kovács Emese (Kecskemét)
Somorjai Réka (Budapest)

A Latinovits Zoltán Vers- és Prózamondó Találkozón elhangzott produkciókról a Versmondó következő számában részletes elemzés olvasható.

(szerző: Kiss László)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top