Connect with us

Latinovits Találkozó

Hírek

Latinovits Találkozó

Sikeres és eredményes volt a XVII. Latinovits Zoltán Vers- és Prózamondó Találkozó, amelyet középiskolás és felnőtt versmondók részére hirdetett és rendezett meg Balatonszemes Önkormányzatának képviselőtestülete, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Alapítvány, a balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Házban.

 

A nagyszerű művész, a versmondás megújítója, a Színészkirály – ahogyan Nagy László nevezte egyik versében -, ebben az évben lett volna 80 éves, amely évfordulót méltó módon ünnepelték versekkel, szép szavakkal a versmondók. Latinovits sírjánál Oláh János József Attila-díjas költő, a Magyar Napló főszerkesztője mondott beszédet, majd ezt követően hangulatos találkozó vette kezdetét, amelyen rész vett a Kaposvárott élő Kelemen Lajos költő is.
Takács József, Balatonszemes polgármestere megnyitó beszédében ismételten hitet tett amellett, hogy milyen fontos számára Latinovits Zoltán, és immáron egész családja emlékének ápolása. Bujtor István az elmúl évben ment el, a testvérek édesanyja, Tinka néni pedig ebben az évben.
A versünnep résztvevői meghallgathatták Pálffy Margit Kussoltat a sors c. önálló műsorát, amelyet az odaát már Latinovits-csal parolázó Szokoly Tamás költő szerkesztett és rendezett.
„Pálfy az önpusztításba menekülő, a nem egyszer valódi mártíriumra kényszerülő, a jelent eleven hússal-ideggel élő, a Múltat magukba-asszimiláló, ostorozó és önmagukkal is kegyetlen – nem röstellem leírni – Zseni-Emberek, Ember-Zsenik – sorsképletét mutatja fel, a Tőle megszokott eleganciával és átélő-távolságtartó acél-hidegséggel.” (Szokoly) A találkozó részvevői két kategóriában (középiskolás – felnőtt), és két fordulóban mérték össze tudásukat. A XX. században született költők versei hangoztak el, többségében avatott tolmácsolásban.
A rangos zsűri tagjai (Ficsor Miklós, Halmos Klára, Linka Ágnes, Kiss László, Tóth Erzsébet és Tóth Zsuzsanna) a két forduló között értékes szakmai tanácsokkal látták el, személyre szólóan a versmondókat.

Felnőtt díjazottak:

Latinovits-díj Tóth Péter (Kunszentmikós)
II. díj: Kovács Beáta (Beny, Szlovákia)
III. díj: Ézsiás László (Budapest)

Különdíjasok:
Bereczky Szilárd (Hévíz)
Jobák Márta (Budapest)
Kuncz László (Pécs)
Mach András (Budapest)
Rozmán Kristóf (Celldömölk)
Szűcsné Baráth Zsófia (Budapest)

Középiskolás díjazottak:

I. díj: Bálint Zádor (Budapest)
II. díj: Tóth Benedek Ernő (Gödöllő)
III. díj: Dedecsik Ferenc (Dunaújváros)

Különdíjasok:
Csókay Kata (Hódmezővásárhely)
Herman Flóra (Budapest)
Járóka Linda (Tata)
Kovács Emese (Kecskemét)
Somorjai Réka (Budapest)

A Latinovits Zoltán Vers- és Prózamondó Találkozón elhangzott produkciókról a Versmondó következő számában részletes elemzés olvasható.

(szerző: Kiss László)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

 • Hírek

  Ellepik a filmesek Balatonszemest

  By

  147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18. és 21. között Balatonszemesen, ahol az...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top