Barion Pixel
Connect with us

Latinovits Találkozó

Hírek

Latinovits Találkozó

Sikeres és eredményes volt a XVII. Latinovits Zoltán Vers- és Prózamondó Találkozó, amelyet középiskolás és felnőtt versmondók részére hirdetett és rendezett meg Balatonszemes Önkormányzatának képviselőtestülete, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Alapítvány, a balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Házban.

 

A nagyszerű művész, a versmondás megújítója, a Színészkirály – ahogyan Nagy László nevezte egyik versében -, ebben az évben lett volna 80 éves, amely évfordulót méltó módon ünnepelték versekkel, szép szavakkal a versmondók. Latinovits sírjánál Oláh János József Attila-díjas költő, a Magyar Napló főszerkesztője mondott beszédet, majd ezt követően hangulatos találkozó vette kezdetét, amelyen rész vett a Kaposvárott élő Kelemen Lajos költő is.
Takács József, Balatonszemes polgármestere megnyitó beszédében ismételten hitet tett amellett, hogy milyen fontos számára Latinovits Zoltán, és immáron egész családja emlékének ápolása. Bujtor István az elmúl évben ment el, a testvérek édesanyja, Tinka néni pedig ebben az évben.
A versünnep résztvevői meghallgathatták Pálffy Margit Kussoltat a sors c. önálló műsorát, amelyet az odaát már Latinovits-csal parolázó Szokoly Tamás költő szerkesztett és rendezett.
„Pálfy az önpusztításba menekülő, a nem egyszer valódi mártíriumra kényszerülő, a jelent eleven hússal-ideggel élő, a Múltat magukba-asszimiláló, ostorozó és önmagukkal is kegyetlen – nem röstellem leírni – Zseni-Emberek, Ember-Zsenik – sorsképletét mutatja fel, a Tőle megszokott eleganciával és átélő-távolságtartó acél-hidegséggel.” (Szokoly) A találkozó részvevői két kategóriában (középiskolás – felnőtt), és két fordulóban mérték össze tudásukat. A XX. században született költők versei hangoztak el, többségében avatott tolmácsolásban.
A rangos zsűri tagjai (Ficsor Miklós, Halmos Klára, Linka Ágnes, Kiss László, Tóth Erzsébet és Tóth Zsuzsanna) a két forduló között értékes szakmai tanácsokkal látták el, személyre szólóan a versmondókat.

Felnőtt díjazottak:

Latinovits-díj Tóth Péter (Kunszentmikós)
II. díj: Kovács Beáta (Beny, Szlovákia)
III. díj: Ézsiás László (Budapest)

Különdíjasok:
Bereczky Szilárd (Hévíz)
Jobák Márta (Budapest)
Kuncz László (Pécs)
Mach András (Budapest)
Rozmán Kristóf (Celldömölk)
Szűcsné Baráth Zsófia (Budapest)

Középiskolás díjazottak:

I. díj: Bálint Zádor (Budapest)
II. díj: Tóth Benedek Ernő (Gödöllő)
III. díj: Dedecsik Ferenc (Dunaújváros)

Különdíjasok:
Csókay Kata (Hódmezővásárhely)
Herman Flóra (Budapest)
Járóka Linda (Tata)
Kovács Emese (Kecskemét)
Somorjai Réka (Budapest)

A Latinovits Zoltán Vers- és Prózamondó Találkozón elhangzott produkciókról a Versmondó következő számában részletes elemzés olvasható.

(szerző: Kiss László)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Verses hétvége Latinovits és Petőfi emlékére

  By

  47 évvel ezelőtt, 1976. június 4-én hunyt el Latinovits Zoltán, a „színészkirály”. A posztumusz Kossuth-díjas művész emlékére a Latinovits Emlékmű Alapítvány 28. alkalommal rendezi meg nagyszabású, kétnapos Kárpát-medencei verstalálkozóját Balatonszemesen, ahol a...

 • Hírek

  Folytatódik a színész- és versmondó képzés

  By

  Idén megújult struktúrában várja a táborozókat a Magyar Versmondók Egyesülete nyári egyetemének számító Színház- és Versművészeti Tábor, amely a Neszmélyi Hajóskanzent és a környező közösségi tereket veszi birtokba július 8. és 15....

 • Hírek

  Sajtóközlemény

  By

  Öt új tag, az előadóművészeti törvény módosítása, kulturális államtitkári tájékoztató – közgyűlést tartott a Magyar Teátrumi Társaság

 • Hírek

  Vámos Miklós új mesekönyve

  By

  Vámos Miklós először beszélt készülő mesekönyvéről a Jazzy Rádió reggeli műsorában. Az író elmondta, Szív és Lélek című könyve úttörő kezdeményezés, hiszen a kötet illusztrációit a Midjourney nevű mesterséges intelligencia tervezte.

 • Hírek

  Színészpalánták fellépése Bácsfeketehegyen

  By

  Az immáron tizenötödik szemlét a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezte. 

To Top