Barion Pixel
Connect with us

Latinovits Találkozó

Hírek

Latinovits Találkozó

Sikeres és eredményes volt a XVII. Latinovits Zoltán Vers- és Prózamondó Találkozó, amelyet középiskolás és felnőtt versmondók részére hirdetett és rendezett meg Balatonszemes Önkormányzatának képviselőtestülete, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Alapítvány, a balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Házban.

 

A nagyszerű művész, a versmondás megújítója, a Színészkirály – ahogyan Nagy László nevezte egyik versében -, ebben az évben lett volna 80 éves, amely évfordulót méltó módon ünnepelték versekkel, szép szavakkal a versmondók. Latinovits sírjánál Oláh János József Attila-díjas költő, a Magyar Napló főszerkesztője mondott beszédet, majd ezt követően hangulatos találkozó vette kezdetét, amelyen rész vett a Kaposvárott élő Kelemen Lajos költő is.
Takács József, Balatonszemes polgármestere megnyitó beszédében ismételten hitet tett amellett, hogy milyen fontos számára Latinovits Zoltán, és immáron egész családja emlékének ápolása. Bujtor István az elmúl évben ment el, a testvérek édesanyja, Tinka néni pedig ebben az évben.
A versünnep résztvevői meghallgathatták Pálffy Margit Kussoltat a sors c. önálló műsorát, amelyet az odaát már Latinovits-csal parolázó Szokoly Tamás költő szerkesztett és rendezett.
„Pálfy az önpusztításba menekülő, a nem egyszer valódi mártíriumra kényszerülő, a jelent eleven hússal-ideggel élő, a Múltat magukba-asszimiláló, ostorozó és önmagukkal is kegyetlen – nem röstellem leírni – Zseni-Emberek, Ember-Zsenik – sorsképletét mutatja fel, a Tőle megszokott eleganciával és átélő-távolságtartó acél-hidegséggel.” (Szokoly) A találkozó részvevői két kategóriában (középiskolás – felnőtt), és két fordulóban mérték össze tudásukat. A XX. században született költők versei hangoztak el, többségében avatott tolmácsolásban.
A rangos zsűri tagjai (Ficsor Miklós, Halmos Klára, Linka Ágnes, Kiss László, Tóth Erzsébet és Tóth Zsuzsanna) a két forduló között értékes szakmai tanácsokkal látták el, személyre szólóan a versmondókat.

Felnőtt díjazottak:

Latinovits-díj Tóth Péter (Kunszentmikós)
II. díj: Kovács Beáta (Beny, Szlovákia)
III. díj: Ézsiás László (Budapest)

Különdíjasok:
Bereczky Szilárd (Hévíz)
Jobák Márta (Budapest)
Kuncz László (Pécs)
Mach András (Budapest)
Rozmán Kristóf (Celldömölk)
Szűcsné Baráth Zsófia (Budapest)

Középiskolás díjazottak:

I. díj: Bálint Zádor (Budapest)
II. díj: Tóth Benedek Ernő (Gödöllő)
III. díj: Dedecsik Ferenc (Dunaújváros)

Különdíjasok:
Csókay Kata (Hódmezővásárhely)
Herman Flóra (Budapest)
Járóka Linda (Tata)
Kovács Emese (Kecskemét)
Somorjai Réka (Budapest)

A Latinovits Zoltán Vers- és Prózamondó Találkozón elhangzott produkciókról a Versmondó következő számában részletes elemzés olvasható.

(szerző: Kiss László)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top