Barion Pixel
Connect with us

Kosztolányi-emlékkiállítás Budán

Hírek

Kosztolányi-emlékkiállítás Budán

Kosztolányi Dezső író, költő, újságíró születésének 125. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt a Várnegyed Galériájában. A látogató 31 fotón keresztül követheti nyomon Kosztolányi életét a kisgyermekkortól a halála előtti év nyaráig.

A terem két falán két filmcsík szalad végig, bemutatva Kosztolányi mindennapjait a Tábor utcai lakásban, például az íróasztalánál gépelve, baráti társaságban, a kertben üldögélve.

A tárlaton látható az a levél, amelyet Thomas Manntól kapott 1923-ban. A világhírű német író ebben a Néró, a véres költő című Kosztolányi-regényről értekezik, méltatva a szerző magyarságát és egyben európaiságát – magyarázta Gyurkovics Györgyi, a kiállítás kurátora. Hozzátette: Thomas Mann 1916-ban, majd 1922-ben is váltott leveleket Kosztolányi Dezsővel.

Fotográfián látható a Francia Becsületrend, amelyet 1932-ben kapott és fotók Kosztolányiról a Pesti Hírlapban abból az alkalomból, hogy telefonkapcsolat létesült Magyarország és az Egyesült Államok között. A kiállítási terem egyik sarkában egy kis enteriőr is található, egy kárpitozott ülőkére hajított csokornyakkendő, Kosztolányi jellegzetes öltözék-kiegészítő viselete.

A kiállításra 100 darab Kosztolányi-névjegyet nyomtattak a Tábor utca 12. alatti címre, a kártya hátoldalán 100 különböző idézet olvasható Kosztolányitól, és a névjegyet hazaviheti a látogató.

Az április 14-ig nyitva tartó tárlaton levetítik a Kosztolányi Dezső regényeiből készült Pacsirta és az Édes Anna című filmet is.

A Szabadkán március 29-én született író, költő, műfordító, újságíró, a Nyugat folyóirat első nemzedékének meghatározó tagja 1903-ban érkezett Budapestre. A bölcsészkarra iratkozott magyar-német szakra, majd Bécsben is tanult, és amikor visszatért, a tanulmányai bejezése helyett újságíró lett, közben írta verseit, regényeit.

1913-ban feleségül vette Harmos Ilona színésznőt, 1915-ben született meg Ádám fia. A gégerák jelei 1933-ban mutatkoztak rajta először, műtötték, Stockholmban kezelték, majd 1935-ben, halála előtt alig egy évvel Visegrádon beleszeretett Radákovich Máriába. Ennek a szerelmi fellángolásnak a gyümölcse többek között a Röpima és a Szeptemberi áhitat című vers. Kosztolányi Dezső 1936 novemberében hunyt el Budapesten.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

 • Hírek

  Elhunyt Czakó Gábor, a nemzet művésze

  By

  Családja jelentette be, hogy szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg Czakó Gábor. 82 éves volt.

 • Hírek

  Átadták az idei Balassi Bálint-emlékkardot

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve huszonnyolcadik alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot, melyet idén Fekete Vince költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed...

 • Hírek

  Meghalt Szurdi Miklós

  By

  73 éves korában meghalt Szurdi Miklós, a magyar művészvilág egyik meghatározó alakja. Halálhírét Pásztor László erdőkertesi polgármester jelentette be.

 • Hírek

  Meghalt Grétsy László

  By

  Az ország legismertebb és legkedveltebb nyelvésze 91 éves volt. Grétsyt országon ismertté és népszerűvé a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra című nyelvművelő műsor tette híressé.

To Top