Connect with us

Kosztolányi-emlékkiállítás Budán

Hírek

Kosztolányi-emlékkiállítás Budán

Kosztolányi Dezső író, költő, újságíró születésének 125. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt a Várnegyed Galériájában. A látogató 31 fotón keresztül követheti nyomon Kosztolányi életét a kisgyermekkortól a halála előtti év nyaráig.

A terem két falán két filmcsík szalad végig, bemutatva Kosztolányi mindennapjait a Tábor utcai lakásban, például az íróasztalánál gépelve, baráti társaságban, a kertben üldögélve.

A tárlaton látható az a levél, amelyet Thomas Manntól kapott 1923-ban. A világhírű német író ebben a Néró, a véres költő című Kosztolányi-regényről értekezik, méltatva a szerző magyarságát és egyben európaiságát – magyarázta Gyurkovics Györgyi, a kiállítás kurátora. Hozzátette: Thomas Mann 1916-ban, majd 1922-ben is váltott leveleket Kosztolányi Dezsővel.

Fotográfián látható a Francia Becsületrend, amelyet 1932-ben kapott és fotók Kosztolányiról a Pesti Hírlapban abból az alkalomból, hogy telefonkapcsolat létesült Magyarország és az Egyesült Államok között. A kiállítási terem egyik sarkában egy kis enteriőr is található, egy kárpitozott ülőkére hajított csokornyakkendő, Kosztolányi jellegzetes öltözék-kiegészítő viselete.

A kiállításra 100 darab Kosztolányi-névjegyet nyomtattak a Tábor utca 12. alatti címre, a kártya hátoldalán 100 különböző idézet olvasható Kosztolányitól, és a névjegyet hazaviheti a látogató.

Az április 14-ig nyitva tartó tárlaton levetítik a Kosztolányi Dezső regényeiből készült Pacsirta és az Édes Anna című filmet is.

A Szabadkán március 29-én született író, költő, műfordító, újságíró, a Nyugat folyóirat első nemzedékének meghatározó tagja 1903-ban érkezett Budapestre. A bölcsészkarra iratkozott magyar-német szakra, majd Bécsben is tanult, és amikor visszatért, a tanulmányai bejezése helyett újságíró lett, közben írta verseit, regényeit.

1913-ban feleségül vette Harmos Ilona színésznőt, 1915-ben született meg Ádám fia. A gégerák jelei 1933-ban mutatkoztak rajta először, műtötték, Stockholmban kezelték, majd 1935-ben, halála előtt alig egy évvel Visegrádon beleszeretett Radákovich Máriába. Ennek a szerelmi fellángolásnak a gyümölcse többek között a Röpima és a Szeptemberi áhitat című vers. Kosztolányi Dezső 1936 novemberében hunyt el Budapesten.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top