Barion Pixel
Connect with us

Irodalom, zene és színház a Szigeten

Hírek

Irodalom, zene és színház a Szigeten

Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című regényét rejtették el a Sziget fesztivál területén száz darab számozott példányban. Az irodalmi kincskeresés mellett is sok a kulturális program. A Magyar Teátrum Porondszínház Cseh Tamás emlékesttel nyitott.

Az irodalmi kincskeresésben részt vevők egy újabb Grecsó-kötettel lehetnek gazdagabbak.  A jutalomköteteket a Sziget Múzeumi Negyedében kialakított Olvasóligetben vehetik át a könyvvadászok. Az irodalmi helyszínen Grecsó Krisztiánnal is találkozhatnak az olvasók, akivel Winkler Nóra beszélget pénteken idén Aegon Művészeti Díjjal jutalmazott könyvről, “a sikerről, a Szigetről és arról, vajon milyen programokat ajánl egy József Attila-díjas szerző a Sziget látogatóinak”.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény felidézi, hogy a Hungarofest már harmadik alkalommal teszi “láblógatós, olvasgatós helyszínné a fesztivál legzöldebb pontját – nyugágyakkal, babzsákokkal és a sok-sok jó könyvvel”.

Az idei Sziget fesztiválon a Petőfi Irodalmi Múzeum társprogramjaként, a Múzeumi Negyed sátrai mellett kap helyet az Olvasóliget. A Hungarofest idei kínálatában a 100. születésnapját ünneplő Örkény István teljes életműve, kortárs hazai irodalom és mesekönyvek szerepelnek, magyar, angol, német, francia, spanyol és olasz nyelven.

A Hungarofest kiemelte: a Sziget fesztivál után sem marad senki olvasnivaló nélkül – az Örkény centenáriumi évben ugyanis az Olvasóligetek az “Örkény-szigetekre” költöznek. A szigetek kávéházakban és két fővárosi múzeumban, az Iparművészetiben és a Petőfi Irodalmi Múzeumban találhatók.

A Magyar Teátrumi Társaság és a Thália Színház együttműködésének köszönhetően tegnap este a Hajógyári szigeten a Születtem Magyarországon – Cseh Tamás emlékest sikeresen otthonra talált.
A Porondszínház pillanatok alatt megtelt: nézők ültek a lépcsőn, álltak a korlát mellett vagy a bejáratnál, és volt olyan, aki a Porondszínház sátra előtt állva-ülve hallgatta a dalokat. Több, mint 600 néző volt kíváncsi Udvaros Dorottya, Cserhalmi György, Tompos Kátya, Für Anikó, Holecskó Orsolya, Nagy Péter, Szegezdi Róbert, Kálloy Molnár Péter, Szemenyei János valamint Hrutka Róbert zenekarának előadására.

A Fidelio KultúrZóna Összművészeti Helyszín fogja össze a 20. Sziget fesztivál színházi és tánc-, képzőművészeti, dizájn-, klasszikus zenei, irodalmi, stand-up és cirkuszi programjait; a kortárs kulturális és művészeti találkozóhely ad otthont idén többek között a Múzeumi Negyednek, a Porondszínháznak és a Kelet-Európa Vurstlinak is.

A helyszín központi eleme a már említett Porondszínház, amely szerdától vasárnapig többek között komolyzenei, irodalmi és táncprogramok otthonául szolgál. A látogatók itt találkozhatnak például a Four Bones Harsonakvartettel, a Hócipő Kabaréval, Gergye Krisztián Társulatának Feltépett múlt című előadásával, a Budapesti Fesztiválzenekar ütőseivel vagy a Szépírók Társasága és a Fiatal Írók Szövetségének rendezvényeivel.

A Múzeumi Negyedben ezúttal is a vezető fővárosi és vidéki kiállítóhelyek jelentkeznek rendhagyó programokkal. Az Aquincumi Múzeum sátra az ókori olimpia jegyében hívja szellemi és testi erőpróbára a vállalkozó kedvűeket, a Békés megyei Munkácsy Mihály Múzeum egy fényfestő csapat segítségével mutatja be gyűjteményét, míg az Iparművészeti Múzeum kreatív műhelyt nyit az art deco jegyében.
A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház a Sziget mindennapjait 1993 óta dokumentáló, World Press Photo-díjas fotográfus, Benkő Imre fotóesszéjét viszi ki a fesztiválra, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös sátrában pedig múzeumi társasjátékokkal várnak minden érdeklődőt.

A Kelet-Európa Vurstli 2011 után másodszor nyitja meg “határátkelőjét”, melynek túloldalán mindenkit a 60-as, 70-es évek Kelet-Európája vár: a betérőket ugyanaz a felejthetetlen, rettegéssel és titkos összekacsintásokkal feszített vidám hangulat fogadja, mint a negyven-ötven évvel ezelőtti Magyarországon. A vurstli Karzat Színházának beavató előadásába játékos-nézőnek bejutni idén is csak útlevél kiváltása és tételes vámvizsgálat után lehet.
A Medence Csoport szervezésében egyetemi hallgatókkal és alkotótársakkal közös workshopon alakul ki az elmúlt évek fesztiválja során a helyszínen felhalmozódott anyagok újrahasznosításával a Kreatív Workshop Zóna. Egy nagyméretű bambuszsárkány-installáció körül az udvaron körben stencil üzenő- és galéria fal, három sátorban többféle kreatív foglalkozás, esemény várja a szigetlakókat.

A húsz éve Budapesten életre hívott nemzetközi képzőművészeti találkozó, az Agora állandó helyszíne 1996 óta a Sziget. A különböző képzőművészeti irányzatokat és technikákat bemutató rendezvény célja, hogy az alkotói sokszínűség lehetőségeinek felhasználásával egymásra reflektáló művek jöjjenek létre. Idén a fiatal művészek és hallgatók mellett olyan ismertebb alkotók vesznek részt az Agora munkájában, mint Hans Bauer, Berei Zoltán, Michael Bliem, Peter Contra, Cseszlay György, Kacsó István vagy Szurcsik József.

Hello Wood néven összművészeti alkotótábor is helyet kap a KultúrZónában: itt építész, formatervező, filmes, fotós, tipográfus, animációs, tájépítész és új médiás diákok dolgoznak egy hétig a szakma nagyjaival. Csakúgy, mint tavaly, a Hello Wood csapata óriási meglepetés-installációkkal készült a Szigetre.

(forrás: MTI)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

 • Hírek

  Elhunyt Czakó Gábor, a nemzet művésze

  By

  Családja jelentette be, hogy szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg Czakó Gábor. 82 éves volt.

 • Hírek

  Átadták az idei Balassi Bálint-emlékkardot

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve huszonnyolcadik alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot, melyet idén Fekete Vince költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed...

 • Hírek

  Meghalt Szurdi Miklós

  By

  73 éves korában meghalt Szurdi Miklós, a magyar művészvilág egyik meghatározó alakja. Halálhírét Pásztor László erdőkertesi polgármester jelentette be.

 • Hírek

  Meghalt Grétsy László

  By

  Az ország legismertebb és legkedveltebb nyelvésze 91 éves volt. Grétsyt országon ismertté és népszerűvé a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra című nyelvművelő műsor tette híressé.

To Top