Barion Pixel
Connect with us

Indulnak az idei versmondó versenyek

Hírek

Indulnak az idei versmondó versenyek

Tizenegyedszer mérik össze előadó-képességüket a magyarországi és határon túli középiskolások az Arany János Balladamondó Versenyen Nagykőrösön. Közben a Magyar Versmondók Egyesülete több hagyományos, és szezonális versenyt hirdet és támogat.

Az Így mondjátok Ti! elnevezésű országos prózamondó verseny alighanem az egyik legizgalmasabb találkozónak ígérkezik, az évfordulóját ünneplő két felejthetetlen humorú alkotóra, Örkény Istvánra és Karinthy Frigyesre emlékezve.

Ismét itt a kétévente megrendezett Illyés Gyula Nemzeti Vers- és Prózamondó Verseny, ahogy már szervezik Latinovits Versenyt is, utóbbi megújult környezetben, de a régi helyén, a felújított Balatonszemesi Latinovits Művelődési Házban várja majd a hazai és a határon túli versenyzőket.

Bővül az ország legnagyobb általános iskolai versmondó versenyének elődöntő sora. A Regösök Húrján regionális selejtezői között immár Nagyatád is részt vesz 2012-ben.

Márai Sándorra és kortársaira a Magyar írószövetség a Magyar Versmondók Egyesülete szakmai közreműködésével emlékezik, szavalóverseny keretében.

A tavaly indult, az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület és az Eszterházy Károly Főiskola által szervezett Kálnoky László regionális versmondó verseny ezúttal is Egerben lesz, idén különösen aktuális, hiszen a költő pont 100 éve született.

Egy ciklus kihagyása után visszatér végre a Magyar Művelődési Intézettel közösen szervezett, országos József Attila vers-, próza- és énekmondó verseny is. A nagy múltú találkozó korábban a hagyományos tatabányai helyszín felújítási munkálatainak elhúzódása miatt volt kénytelen szünetelni.

A Nagy László versmondó verseny a költő fia, Nagy András grafikusművész autentikus felügyeletével és a Versmondók Egyesületének támogatásával 2012-ben is vája a versenyzőket.

Ám a sor itt nem ér véget: a repertoárban helyet kap a hazafias költészet versenye, a Csengey Dénes, a Tompa Mihály, a Vajda János, és később az MVE Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete rendezésében a Radnóti Miklós versmondó verseny is.

Idén sem maradnak saját találkozó nélkül a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének körében élők, több verseny előkészülete is zajlik.

A 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál 2012-ben, a hagyományokhoz híven hivatásos és amatőr versenyzőket, társulatokat és együtteseket is fogad, több kategóriában. Újdonság, hogy bár a több napos rendezvény októberben lesz, a jelentkezés hamarosan megnyílik, és még a nyári időszak előtt be is zárul.

A versenyek felhívásai a vers.hu oldal Versmondó versenyek linkjén találhatók.

(fotó: fidelio)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

To Top