Barion Pixel
Connect with us

Indulnak az idei versmondó versenyek

Hírek

Indulnak az idei versmondó versenyek

Tizenegyedszer mérik össze előadó-képességüket a magyarországi és határon túli középiskolások az Arany János Balladamondó Versenyen Nagykőrösön. Közben a Magyar Versmondók Egyesülete több hagyományos, és szezonális versenyt hirdet és támogat.

Az Így mondjátok Ti! elnevezésű országos prózamondó verseny alighanem az egyik legizgalmasabb találkozónak ígérkezik, az évfordulóját ünneplő két felejthetetlen humorú alkotóra, Örkény Istvánra és Karinthy Frigyesre emlékezve.

Ismét itt a kétévente megrendezett Illyés Gyula Nemzeti Vers- és Prózamondó Verseny, ahogy már szervezik Latinovits Versenyt is, utóbbi megújult környezetben, de a régi helyén, a felújított Balatonszemesi Latinovits Művelődési Házban várja majd a hazai és a határon túli versenyzőket.

Bővül az ország legnagyobb általános iskolai versmondó versenyének elődöntő sora. A Regösök Húrján regionális selejtezői között immár Nagyatád is részt vesz 2012-ben.

Márai Sándorra és kortársaira a Magyar írószövetség a Magyar Versmondók Egyesülete szakmai közreműködésével emlékezik, szavalóverseny keretében.

A tavaly indult, az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület és az Eszterházy Károly Főiskola által szervezett Kálnoky László regionális versmondó verseny ezúttal is Egerben lesz, idén különösen aktuális, hiszen a költő pont 100 éve született.

Egy ciklus kihagyása után visszatér végre a Magyar Művelődési Intézettel közösen szervezett, országos József Attila vers-, próza- és énekmondó verseny is. A nagy múltú találkozó korábban a hagyományos tatabányai helyszín felújítási munkálatainak elhúzódása miatt volt kénytelen szünetelni.

A Nagy László versmondó verseny a költő fia, Nagy András grafikusművész autentikus felügyeletével és a Versmondók Egyesületének támogatásával 2012-ben is vája a versenyzőket.

Ám a sor itt nem ér véget: a repertoárban helyet kap a hazafias költészet versenye, a Csengey Dénes, a Tompa Mihály, a Vajda János, és később az MVE Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete rendezésében a Radnóti Miklós versmondó verseny is.

Idén sem maradnak saját találkozó nélkül a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének körében élők, több verseny előkészülete is zajlik.

A 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál 2012-ben, a hagyományokhoz híven hivatásos és amatőr versenyzőket, társulatokat és együtteseket is fogad, több kategóriában. Újdonság, hogy bár a több napos rendezvény októberben lesz, a jelentkezés hamarosan megnyílik, és még a nyári időszak előtt be is zárul.

A versenyek felhívásai a vers.hu oldal Versmondó versenyek linkjén találhatók.

(fotó: fidelio)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Verses hétvége Latinovits és Petőfi emlékére

  By

  47 évvel ezelőtt, 1976. június 4-én hunyt el Latinovits Zoltán, a „színészkirály”. A posztumusz Kossuth-díjas művész emlékére a Latinovits Emlékmű Alapítvány 28. alkalommal rendezi meg nagyszabású, kétnapos Kárpát-medencei verstalálkozóját Balatonszemesen, ahol a...

 • Hírek

  Folytatódik a színész- és versmondó képzés

  By

  Idén megújult struktúrában várja a táborozókat a Magyar Versmondók Egyesülete nyári egyetemének számító Színház- és Versművészeti Tábor, amely a Neszmélyi Hajóskanzent és a környező közösségi tereket veszi birtokba július 8. és 15....

 • Hírek

  Sajtóközlemény

  By

  Öt új tag, az előadóművészeti törvény módosítása, kulturális államtitkári tájékoztató – közgyűlést tartott a Magyar Teátrumi Társaság

 • Hírek

  Vámos Miklós új mesekönyve

  By

  Vámos Miklós először beszélt készülő mesekönyvéről a Jazzy Rádió reggeli műsorában. Az író elmondta, Szív és Lélek című könyve úttörő kezdeményezés, hiszen a kötet illusztrációit a Midjourney nevű mesterséges intelligencia tervezte.

 • Hírek

  Színészpalánták fellépése Bácsfeketehegyen

  By

  Az immáron tizenötödik szemlét a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezte. 

To Top