Connect with us

Indulnak az idei versmondó versenyek

Hírek

Indulnak az idei versmondó versenyek

Tizenegyedszer mérik össze előadó-képességüket a magyarországi és határon túli középiskolások az Arany János Balladamondó Versenyen Nagykőrösön. Közben a Magyar Versmondók Egyesülete több hagyományos, és szezonális versenyt hirdet és támogat.

Az Így mondjátok Ti! elnevezésű országos prózamondó verseny alighanem az egyik legizgalmasabb találkozónak ígérkezik, az évfordulóját ünneplő két felejthetetlen humorú alkotóra, Örkény Istvánra és Karinthy Frigyesre emlékezve.

Ismét itt a kétévente megrendezett Illyés Gyula Nemzeti Vers- és Prózamondó Verseny, ahogy már szervezik Latinovits Versenyt is, utóbbi megújult környezetben, de a régi helyén, a felújított Balatonszemesi Latinovits Művelődési Házban várja majd a hazai és a határon túli versenyzőket.

Bővül az ország legnagyobb általános iskolai versmondó versenyének elődöntő sora. A Regösök Húrján regionális selejtezői között immár Nagyatád is részt vesz 2012-ben.

Márai Sándorra és kortársaira a Magyar írószövetség a Magyar Versmondók Egyesülete szakmai közreműködésével emlékezik, szavalóverseny keretében.

A tavaly indult, az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület és az Eszterházy Károly Főiskola által szervezett Kálnoky László regionális versmondó verseny ezúttal is Egerben lesz, idén különösen aktuális, hiszen a költő pont 100 éve született.

Egy ciklus kihagyása után visszatér végre a Magyar Művelődési Intézettel közösen szervezett, országos József Attila vers-, próza- és énekmondó verseny is. A nagy múltú találkozó korábban a hagyományos tatabányai helyszín felújítási munkálatainak elhúzódása miatt volt kénytelen szünetelni.

A Nagy László versmondó verseny a költő fia, Nagy András grafikusművész autentikus felügyeletével és a Versmondók Egyesületének támogatásával 2012-ben is vája a versenyzőket.

Ám a sor itt nem ér véget: a repertoárban helyet kap a hazafias költészet versenye, a Csengey Dénes, a Tompa Mihály, a Vajda János, és később az MVE Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete rendezésében a Radnóti Miklós versmondó verseny is.

Idén sem maradnak saját találkozó nélkül a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének körében élők, több verseny előkészülete is zajlik.

A 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál 2012-ben, a hagyományokhoz híven hivatásos és amatőr versenyzőket, társulatokat és együtteseket is fogad, több kategóriában. Újdonság, hogy bár a több napos rendezvény októberben lesz, a jelentkezés hamarosan megnyílik, és még a nyári időszak előtt be is zárul.

A versenyek felhívásai a vers.hu oldal Versmondó versenyek linkjén találhatók.

(fotó: fidelio)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top