Barion Pixel
Connect with us

Indulnak az idei versmondó versenyek

Hírek

Indulnak az idei versmondó versenyek

Tizenegyedszer mérik össze előadó-képességüket a magyarországi és határon túli középiskolások az Arany János Balladamondó Versenyen Nagykőrösön. Közben a Magyar Versmondók Egyesülete több hagyományos, és szezonális versenyt hirdet és támogat.

Az Így mondjátok Ti! elnevezésű országos prózamondó verseny alighanem az egyik legizgalmasabb találkozónak ígérkezik, az évfordulóját ünneplő két felejthetetlen humorú alkotóra, Örkény Istvánra és Karinthy Frigyesre emlékezve.

Ismét itt a kétévente megrendezett Illyés Gyula Nemzeti Vers- és Prózamondó Verseny, ahogy már szervezik Latinovits Versenyt is, utóbbi megújult környezetben, de a régi helyén, a felújított Balatonszemesi Latinovits Művelődési Házban várja majd a hazai és a határon túli versenyzőket.

Bővül az ország legnagyobb általános iskolai versmondó versenyének elődöntő sora. A Regösök Húrján regionális selejtezői között immár Nagyatád is részt vesz 2012-ben.

Márai Sándorra és kortársaira a Magyar írószövetség a Magyar Versmondók Egyesülete szakmai közreműködésével emlékezik, szavalóverseny keretében.

A tavaly indult, az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület és az Eszterházy Károly Főiskola által szervezett Kálnoky László regionális versmondó verseny ezúttal is Egerben lesz, idén különösen aktuális, hiszen a költő pont 100 éve született.

Egy ciklus kihagyása után visszatér végre a Magyar Művelődési Intézettel közösen szervezett, országos József Attila vers-, próza- és énekmondó verseny is. A nagy múltú találkozó korábban a hagyományos tatabányai helyszín felújítási munkálatainak elhúzódása miatt volt kénytelen szünetelni.

A Nagy László versmondó verseny a költő fia, Nagy András grafikusművész autentikus felügyeletével és a Versmondók Egyesületének támogatásával 2012-ben is vája a versenyzőket.

Ám a sor itt nem ér véget: a repertoárban helyet kap a hazafias költészet versenye, a Csengey Dénes, a Tompa Mihály, a Vajda János, és később az MVE Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete rendezésében a Radnóti Miklós versmondó verseny is.

Idén sem maradnak saját találkozó nélkül a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének körében élők, több verseny előkészülete is zajlik.

A 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál 2012-ben, a hagyományokhoz híven hivatásos és amatőr versenyzőket, társulatokat és együtteseket is fogad, több kategóriában. Újdonság, hogy bár a több napos rendezvény októberben lesz, a jelentkezés hamarosan megnyílik, és még a nyári időszak előtt be is zárul.

A versenyek felhívásai a vers.hu oldal Versmondó versenyek linkjén találhatók.

(fotó: fidelio)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

 • Hírek

  Elhunyt Czakó Gábor, a nemzet művésze

  By

  Családja jelentette be, hogy szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg Czakó Gábor. 82 éves volt.

 • Hírek

  Átadták az idei Balassi Bálint-emlékkardot

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve huszonnyolcadik alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot, melyet idén Fekete Vince költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed...

 • Hírek

  Meghalt Szurdi Miklós

  By

  73 éves korában meghalt Szurdi Miklós, a magyar művészvilág egyik meghatározó alakja. Halálhírét Pásztor László erdőkertesi polgármester jelentette be.

 • Hírek

  Meghalt Grétsy László

  By

  Az ország legismertebb és legkedveltebb nyelvésze 91 éves volt. Grétsyt országon ismertté és népszerűvé a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra című nyelvművelő műsor tette híressé.

To Top