Barion Pixel
Connect with us

Hollywood és San Diego keringője

Hírek

Hollywood és San Diego keringője

A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 14-én San Diegoban, január 21-én Los Angelesben, West Hollywoodban lép fel önálló estjével Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész. Az előadás anyaga CD-n is megjelenik, méghozzá a Kávészünet zenekarral közösen.

A Magyarországon több helyütt sikerrel játszott Ócska keringő című versszínházi előadásban a magyar és az amerikai költészet gyöngyszemei kapnak helyet, többek között Kölcsey Ferenc, Arany János, Vörösmarty Mihály, Ady Endre, Karinthy Frigyes, Örkény István, Nagy László, József Attila, Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor és Gregory Corso tollából. A kortárs magyar költészetet Buda Ferenc, Szabó Éva, Séra Gábor, Adamis Anna, Turczi István és Illés Zoltán képviselik.

Az előadás anyagát elsőként Kaliforniában hallgathatja meg a közönség hangoskönyv formájában. A most megjelenő lemezen Lutter Imre a Kávészünet zenekarral közösen szerepel, az előadás ívét megtartó szórakoztató, de mély irodalmi anyaggal, Radnóti Miklós, Juhász Gyula, Petőfi Sándor és Juhász Magda műveivel kiegészítve.

A San Diego-i Magyar Ház és a Los Angeles-i United Hungarian House által meghívott produkció a születés, a szerelem, a felnőtté válás, a hit, a haza és az elmúlás tematikáját táncolja végig, sajátos dramaturgia mentén. Az ember életének legfontosabb momentumait örökíti meg a pódiumon, amiktől a megelevenített hangulatok, élethelyzetek éreztetik, hogy a líra nem elvont, sokkal inkább maga az élet. A szövegek egy része közismert, más része szinte ismeretlen vers vagy próza. A dramaturgiailag felépített előadásban a költeményeket az előadás szerves részeként zongorán kísért dalbetétek egészítik ki, amelyek közül több az előadó szerzeménye. A jelenetek, a színész által alakított karakterek és a rendkívül erős szövegek meghökkentően mulatságos, máskor nagyon mély és tiszta pillanatokat szülnek, hogy a néző az előadás végén eljusson a katarzisig.

Lutter Imre több sikeres előadást mutatott már be Los Angelesben. Közel két évtizede maghatározó szereplője a magyar előadóművészetet és nem utolsó sorban a magyar nyelvű versmondást összefogó és koordináló Magyar Versmondók Egyesületének. Kiválóan ismeri a pódiumi színpad törvényszerűségeit, hitelesen és sokoldalúan szólal meg műsoraiban, mind a klasszikus, mind a kortársirodalom tolmácsolójaként.

A művész 2004-ben kapott “Ki viszi át a Szerelmet” emlékplakettet, 2007-ben állami kitüntetésben részesült, Wlassics Gyula-díjjal tüntették ki, 2012-ben pedig az eddigi legfiatalabb kitüntetettként vehette át a Radnóti-díjat, Radnóti özvegyével, Gyarmati Fannival együtt. Ezzel olyan díjazott alkotók sorába lépett, mint Juhász Ferenc, Nagy László, Ratkó József, Nagy Gáspár, Kormos István és Szécsi Margit.

Az elmúlt bő egy évben három versszínházi turnét bonyolított le sikeresen az Észak-Amerikai földrészen a Magyar Versmondók Egyesülete, egy alkalommal a Nemzeti Színház művészeivel közösen. 2015 végén New Yorkban, Los Angelesben és San Diegoban lépett fel Pankotay Péter és Lutter Imre a Szabadnak születtem… című versszínházi előadással, 2016-ban is két rendkívül jelentős ünnep, az Államalapítás Ünnepe, valamint az 1956. október 23-i forradalom 60. évfordulója alkalmából két különböző tematikájú, területileg és szereplőiben is más előadással járult hozzá a méltó megemlékezésekhez az anyaországtól távol élő, kivándorolt magyarság és leszármazottaik, illetve az érdeklődő amerikaiak körében.

2016 nyarán és szeptemberben Kaliforniában mutatta be a Bíbor parázson című, Bakos-Kiss Gáborral közös előadását Lutter Imre és Olt Tamás, akikkel Debrecenyi Csilla, a produkció technikai rendezője utazott. A Bíbor parázson eredetileg Radnóti Miklós és a kortárs költészet jeles alakjainak verseiből összeállított hangoskönyv élő bemutatója volt, amit a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, a Soproni Petőfi Színházban, valamint Neszmélyben, a református templomban is bemutatták már a közreműködő művészek.

Az Egyesült Államokban közönség elé tárt produkció ennek egy jelentős bővítése volt, így Radnóti Miklós mellett Petőfi Sándor, Ady Endre, Karinthy Frigyes, és persze a kortársak, Turczi István, Vass Tibor és Kovács-Cohner Róbert versei is szerepeltek. Az előadás alapját képező alkotók között Olajos Gábor, Jávori Ferenc ‘Fegya’, a Budapest Klezmer Band vezetője,  Földes László Hobo és a Ghymes egyik frontembere, Szarka Tamás neve is ott van.

Október 5-én aztán újabb előadás indult Magyarországról. Pankotay Péter és Lutter Imre három hetes kanadai és amerikai körútján a Szabadnak születtem… kibővített előadásával fellépett Hamiltonban, Chicagóban, Lethbridgeben, Kellownában, Vancouverben, Victoriában, Nanaimoban, Brantfordban, Londonban és Windsorban, miközben a Boldog szomorú dal című vidám hangulatú előadásukat is láthatta a közönség egyes helyszíneken, miközben érintették Detroitot, Clevelandet, Seattle-t és Torontót is. Az októberi turnén a Magyarokért Kanadában Egyesület vezetője mellett Szennik Éva, az Első Magyar Versszínház képviselője is a delegációval tartott. Az előadássorozatot a Kulturális Államtitkárság, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. Minden helyszínen tartalmas beszélgetéseket folytattak a magyarországi kulturális delegáció tagjai a kint élő magyarokkal, a magyar szervezetek képviselőivel, a közönséggel.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Balassi-emlékkardot kapott Zalán Tibor

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve 27. alkalommal adták át Bálint napján a Balassi Bálint-emlékkardot Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd termében. Az emlékkarddal a magyar...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete

  By

  Mi a közös Geszti Péter, Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Balázs Klári, Szabó Győző és Miklósa Erika életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete …

  By

  Mi a közös Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Geszti Péter, Balázs Klári, Sváby András és Szabó Győző életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Ismeretlen Kölcsey-verset tett közzé az OSZK

  By

  A költő a szöveget igyekezett olvashatatlanná tenni, de ez nem sikerült. Eddig ismeretlen vers is szerepel Kölcsey Ferenc azon digitalizált kéziratai között, amelyeket a Hymnus című költemény bicentenáriuma alkalmából tett közzé az Országos...

 • Hírek

  Közös évzáró, díjátadó gála

  By

  Közös évzáró díjátadó gálát tartott a hazai színház- és pódiumművészet, valamint a drámapedagógia alapjait gondozó négy országos szakmai szervezet, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Versmondók Egyesülete és...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top