Connect with us

Gát utca: Szép Szó Versműhely

Hírek

Gát utca: Szép Szó Versműhely

„Nem szükséges, hogy én írjak verset, de úgy látszik, szükséges hogy vers irassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye”.

2017. január 24-én indul a Szép Szó Versműhely.
Szeretettel vár minden kedves látogatót megújult külsővel és kiteljesedett tartalommal bíró József Attila Emlékhelyen, a 2017. január 24-én induló, a Magyar Versmondók Egyesületével közösen alapított Szép Szó Versműhelyen, amely a versmondók legújabb fóruma.

Az első foglakozás január 24-én 16 órától várja az érdeklődőket.
Mottónk: Szép Szó – hét évszázadon át – az első magyar nyelvemléktől… Az induló versműhely kettős célt tűzött maga elé. Egyrészt támogatást kíván adni a versmondó fiataloknak versenyekre való felkészüléshez, illetve általában a pódiumi előadáshoz szakmai tanácsokkal, a versközelítés, szövegelemzés különféle megközelítési lehetőségeivel. Az interaktivitást feltételező találkozások a második foglalkozástól előzetesen kiadott szövegekre épülnek. A műhely másrészt szeretné felhívni a fiatalok figyelmét a magyar költészet sokszínűségére, gazdagságára, változatosformáira.
Az első alkalommal a résztvevők a magyar költészet forrásaihoz nyúlnak vissza, a költészet elemeire – eszközeire, formáira, játékaira – fókuszálnak, drámapedagógiai módszerek segítségével.

A program házigazdája:
Tóth Zsuzsanna előadóművész, színházpedagógus

Helyszín: JÓZSEF ATTILA EMLÉKHELY

1093 Budapest, Gát utca 3.

József Attila a Ferencváros szívében, a Gát utca 3.-ban született 1905. április 11-én, akinek költői zsenialítása elismeréseként 1964-ben e napot a magyar költészet iránti tisztelgés időpontjává tették.

 

E ház és a kiállítótér nem hagyományos múzeum, hanem emlékhely. Az itt látható zsebóra, töltőceruza, cigaretta-, levél- és pénztárca kivételével semmi sem ereklye, mégis mély benyomást hagy a hely szelleme a látogatókban.

Időutazás ez a tér, amely magával ragad, átröpít a múlt század elejére, amelynek szinte minden ízét, szeletjét – a szegénytől a polgáriig, a társadalmi mélységtől a hírességig – megismerhetjük egyetlen ember életén át. A proletár gyermek családi viszontagságaitól induló történet a kamaszkori ébredés Tanácsköztársaságra eső időszakán és a gazdasági világválsággal egybeeső ifjúkoron át a „fortélyos félelem” időszakáig terjed. És a szerelemben sincs megnyugvás.

Kapcsolódó kép

A minden korosztály számára érthető, interaktív kiállítótérben a kézzel fogható makettől és korhű tárgyaktól a híres előadók tolmácsolásában meghallgatható verseken, dokumentum-másolatokon, régi híradókból összeállított filmeken keresztül ismerhető meg a költő élettörténete, szellemisége. Mindezt kiegészítik Jelenczky István: Eszmélet után című filmjének részletei.

Bezárult a kör, melynek közepén e súlyos életút befogadására, mintegy levezetésül a szellemi erőpróba után, összetett játék várja a látogatókat.
Az emlékhelyet befogadó háztömb udvarán mini-amfiteátrumra emlékeztető előadótér biztosítja a szabadtéri programok lehetőségét. Az emlékhely teljes mértékben akadálymentesített.

Képtalálat a következőre: „józsef attila emlékhely

A minden tekintetben 21. századi kiállítást – túl az általános műveltséghez tartozó ismereten kívül – azért is merjük ajánlani, mert segíti a diákokat a tananyag megértésében és visszatalálhatnak a költészet igazi értelméhez.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

 • Hírek

  Strok Natasa lett a legjobb színésznő

  By

  Stork Natasának, a Veszélyes lehet a fagyi című film főszereplőjének ítélték a legjobb színésznőnek járó díjat a New York-i Filmhéten – közölte a Nemzeti Filmintézet.

 • Hírek

  Bujtor-díjas film a Berlini filmfesztiválon

  By

  Idén huszadik alkalommal kerül megrendezésre a berlini ZEBRA, a legnagyobb múlttal rendelkező nemzetközi versfilm fesztivál.

To Top