Barion Pixel
Connect with us

Határtalan Színjátszás

Hírek

Határtalan Színjátszás

Zárónyilatkozatot fogadtak el a Magyar Szín-Játékos Szövetség Határtalan Színjátszás címmel megrendezett zentai konferenciáján, amelyben a résztvevők kinyilvánítják a hálózat továbbépítésének szándékát Ukrajna, Horvátország és Ausztria magyar anyanyelvű színjátszói körében.

A Magyar Szín-Játékos Szövetség (MSz-JSz), amely a Kárpát-medencében működő, magyar nyelven játszó, amatőr színházak ernyőszervezete és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) január 18. és 20. között rendezte meg Zentán a Határtalan Színjátszás című konferenciát, amely kapcsolódott a magyar kultúra napja rendezvényeihez, és amely része volt az MSz-JSz hálózatépítési programjának – olvasható az MSz-JSz MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, a magyarországi régiók képviselőin kívül a meghívást elfogadták Szlovákia, Románia, Szlovénia, Montenegró, valamint Szerbia magyar nyelvű színjátszói is.

A zentai konferencia feladata volt, hogy az azt megelőző regionális megbeszélések felvetéseit összegezze, hogy találkozzanak egymással azok, akik a jövőben koordináló szerepet tudnak vállalni régiójuk színjátszóinak, csoportjainak szakmai életében, hogy közelebb hozzák a csoportokat egymáshoz és a más régiókban működő társulatokhoz.

Cél volt az is, hogy eszmecserére hívják a terület állami, önkormányzati és kisebbségpolitikai felelőseit, az amatőr színjátszással hivatásból foglalkozókat határon innen és túl.

A résztvevők által elfogadott zárónyilatkozat szerint a konferencián megjelent magyarországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és macedóniai magyar színjátszók, rendezők, színházi szakemberek, valamint színjátszó szervezetek, közművelődési szervezetek és intézmények képviselői kinyilvánítják azon szándékukat, hogy együttműködésüket a jövőben szorosabbra fűzik.

A konferencia résztvevői szeretnék, ha a romániai és szlovákiai magyar színjátszók újjászerveznék országos szervezetüket. A résztvevők megbízták a Magyar Szín-Játékos Szövetséget, hogy hívja össze a Kárpát-medencei magyar színjátszás helyzetét, aktuális feladatait számba vevő következő Határtalan Találkozót. Helyszínnek javasolják Kolozsvárt, szervezőpartnernek az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületet (EMKE).

A feladatok megvalósítása érdekében elvárják az egyetemes magyar színjátszás támogatását a kulturális szféra döntéshozóitól, szerveitől. A nyilatkozatot a konferencia mind a 42 résztvevője elfogadta.

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a szöveget.

Zentai Zárónyilatkozat

A vajdasági Zentán 2013. január 18-20. között megtartott Határtalan Színjátszás Konferencián megjelent magyarországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és macedóniai magyar színjátszók, rendezők, színházi szakemberek, valamint színjátszó szervezetek, közművelődési szervezetek és intézmények képviselői kinyilvánítják azon szándékukat, hogy együttműködésüket a jövőben szorosabbra fűzzék az alábbi területeken:

– az információk kölcsönös cseréje
– szakmai képzés és továbbképzés
– szakmai programok
– fesztiválmeghívások, produkciók kiajánlása és forgalmazása
– egymás programjainak kölcsönös támogatása
– közös pályázás a programok megvalósítására

A konferencia kívánatosnak tartja a hálózat továbbépítését Ukrajna, Horvátország és Ausztria magyar anyanyelvű színjátszói körében.

A Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet és a Magyar Népművelők Egyesülete jelen lévő képviselői a civil szervezetek ezen törekvéseiben együttműködnek és támogatják.

A konferencia résztvevői ismételten megfogalmazzák: kívánatosnak tartják, hogy a romániai és szlovákiai magyar színjátszók újjászervezzék országos szervezetüket. Ehhez a Magyar Szín-Játékos Szövetség felajánlja konzultációs segítségét, hogy lehetőséget teremtsen a Kárpát-medencében élő, magyar nyelvű színjátszók közös érdekképviseletére.
A konferencia résztvevői megbízzák a Magyar Szín-Játékos Szövetséget, hogy a füleki konferencián megkezdetteket folytatva, a szilágycsehi és a zentai konferencia tapasztalatait felhasználva hívja össze a Kárpát-medencei magyar színjátszás helyzetét, aktuális feladatait számba vevő következő Határtalan Találkozót. Helyszínnek javasoljuk Kolozsvárt, szervezőpartnernek az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületet (EMKE).

A fenti feladatok megvalósítása érdekében elvárjuk az egyetemes magyar színjátszás támogatását a kulturális szféra döntéshozóitól, szerveitől. Azt várjuk a kormányoktól, hogy az amatőr művészeti tevékenységet, mint a legnemesebb közösségi művelődési formát – azon belül a színjátszást – jelentőségének megfelelően kezeljék az egyetemes magyar játékszíni kultúra fennmaradása érdekében.
A fenti nyilatkozatot a konferencia valamennyi résztvevője (42 fő) egyetértően elfogadta.

Kelt: Zenta, 2013. január 20-án, a Magyar Kultúra Napján

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

To Top