Connect with us

Határtalan Színjátszás

Hírek

Határtalan Színjátszás

Zárónyilatkozatot fogadtak el a Magyar Szín-Játékos Szövetség Határtalan Színjátszás címmel megrendezett zentai konferenciáján, amelyben a résztvevők kinyilvánítják a hálózat továbbépítésének szándékát Ukrajna, Horvátország és Ausztria magyar anyanyelvű színjátszói körében.

A Magyar Szín-Játékos Szövetség (MSz-JSz), amely a Kárpát-medencében működő, magyar nyelven játszó, amatőr színházak ernyőszervezete és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) január 18. és 20. között rendezte meg Zentán a Határtalan Színjátszás című konferenciát, amely kapcsolódott a magyar kultúra napja rendezvényeihez, és amely része volt az MSz-JSz hálózatépítési programjának – olvasható az MSz-JSz MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, a magyarországi régiók képviselőin kívül a meghívást elfogadták Szlovákia, Románia, Szlovénia, Montenegró, valamint Szerbia magyar nyelvű színjátszói is.

A zentai konferencia feladata volt, hogy az azt megelőző regionális megbeszélések felvetéseit összegezze, hogy találkozzanak egymással azok, akik a jövőben koordináló szerepet tudnak vállalni régiójuk színjátszóinak, csoportjainak szakmai életében, hogy közelebb hozzák a csoportokat egymáshoz és a más régiókban működő társulatokhoz.

Cél volt az is, hogy eszmecserére hívják a terület állami, önkormányzati és kisebbségpolitikai felelőseit, az amatőr színjátszással hivatásból foglalkozókat határon innen és túl.

A résztvevők által elfogadott zárónyilatkozat szerint a konferencián megjelent magyarországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és macedóniai magyar színjátszók, rendezők, színházi szakemberek, valamint színjátszó szervezetek, közművelődési szervezetek és intézmények képviselői kinyilvánítják azon szándékukat, hogy együttműködésüket a jövőben szorosabbra fűzik.

A konferencia résztvevői szeretnék, ha a romániai és szlovákiai magyar színjátszók újjászerveznék országos szervezetüket. A résztvevők megbízták a Magyar Szín-Játékos Szövetséget, hogy hívja össze a Kárpát-medencei magyar színjátszás helyzetét, aktuális feladatait számba vevő következő Határtalan Találkozót. Helyszínnek javasolják Kolozsvárt, szervezőpartnernek az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületet (EMKE).

A feladatok megvalósítása érdekében elvárják az egyetemes magyar színjátszás támogatását a kulturális szféra döntéshozóitól, szerveitől. A nyilatkozatot a konferencia mind a 42 résztvevője elfogadta.

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a szöveget.

Zentai Zárónyilatkozat

A vajdasági Zentán 2013. január 18-20. között megtartott Határtalan Színjátszás Konferencián megjelent magyarországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és macedóniai magyar színjátszók, rendezők, színházi szakemberek, valamint színjátszó szervezetek, közművelődési szervezetek és intézmények képviselői kinyilvánítják azon szándékukat, hogy együttműködésüket a jövőben szorosabbra fűzzék az alábbi területeken:

– az információk kölcsönös cseréje
– szakmai képzés és továbbképzés
– szakmai programok
– fesztiválmeghívások, produkciók kiajánlása és forgalmazása
– egymás programjainak kölcsönös támogatása
– közös pályázás a programok megvalósítására

A konferencia kívánatosnak tartja a hálózat továbbépítését Ukrajna, Horvátország és Ausztria magyar anyanyelvű színjátszói körében.

A Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet és a Magyar Népművelők Egyesülete jelen lévő képviselői a civil szervezetek ezen törekvéseiben együttműködnek és támogatják.

A konferencia résztvevői ismételten megfogalmazzák: kívánatosnak tartják, hogy a romániai és szlovákiai magyar színjátszók újjászervezzék országos szervezetüket. Ehhez a Magyar Szín-Játékos Szövetség felajánlja konzultációs segítségét, hogy lehetőséget teremtsen a Kárpát-medencében élő, magyar nyelvű színjátszók közös érdekképviseletére.
A konferencia résztvevői megbízzák a Magyar Szín-Játékos Szövetséget, hogy a füleki konferencián megkezdetteket folytatva, a szilágycsehi és a zentai konferencia tapasztalatait felhasználva hívja össze a Kárpát-medencei magyar színjátszás helyzetét, aktuális feladatait számba vevő következő Határtalan Találkozót. Helyszínnek javasoljuk Kolozsvárt, szervezőpartnernek az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületet (EMKE).

A fenti feladatok megvalósítása érdekében elvárjuk az egyetemes magyar színjátszás támogatását a kulturális szféra döntéshozóitól, szerveitől. Azt várjuk a kormányoktól, hogy az amatőr művészeti tevékenységet, mint a legnemesebb közösségi művelődési formát – azon belül a színjátszást – jelentőségének megfelelően kezeljék az egyetemes magyar játékszíni kultúra fennmaradása érdekében.
A fenti nyilatkozatot a konferencia valamennyi résztvevője (42 fő) egyetértően elfogadta.

Kelt: Zenta, 2013. január 20-án, a Magyar Kultúra Napján

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top