Barion Pixel
Connect with us

Határtalan Színjátszás

Hírek

Határtalan Színjátszás

Zárónyilatkozatot fogadtak el a Magyar Szín-Játékos Szövetség Határtalan Színjátszás címmel megrendezett zentai konferenciáján, amelyben a résztvevők kinyilvánítják a hálózat továbbépítésének szándékát Ukrajna, Horvátország és Ausztria magyar anyanyelvű színjátszói körében.

A Magyar Szín-Játékos Szövetség (MSz-JSz), amely a Kárpát-medencében működő, magyar nyelven játszó, amatőr színházak ernyőszervezete és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) január 18. és 20. között rendezte meg Zentán a Határtalan Színjátszás című konferenciát, amely kapcsolódott a magyar kultúra napja rendezvényeihez, és amely része volt az MSz-JSz hálózatépítési programjának – olvasható az MSz-JSz MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, a magyarországi régiók képviselőin kívül a meghívást elfogadták Szlovákia, Románia, Szlovénia, Montenegró, valamint Szerbia magyar nyelvű színjátszói is.

A zentai konferencia feladata volt, hogy az azt megelőző regionális megbeszélések felvetéseit összegezze, hogy találkozzanak egymással azok, akik a jövőben koordináló szerepet tudnak vállalni régiójuk színjátszóinak, csoportjainak szakmai életében, hogy közelebb hozzák a csoportokat egymáshoz és a más régiókban működő társulatokhoz.

Cél volt az is, hogy eszmecserére hívják a terület állami, önkormányzati és kisebbségpolitikai felelőseit, az amatőr színjátszással hivatásból foglalkozókat határon innen és túl.

A résztvevők által elfogadott zárónyilatkozat szerint a konferencián megjelent magyarországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és macedóniai magyar színjátszók, rendezők, színházi szakemberek, valamint színjátszó szervezetek, közművelődési szervezetek és intézmények képviselői kinyilvánítják azon szándékukat, hogy együttműködésüket a jövőben szorosabbra fűzik.

A konferencia résztvevői szeretnék, ha a romániai és szlovákiai magyar színjátszók újjászerveznék országos szervezetüket. A résztvevők megbízták a Magyar Szín-Játékos Szövetséget, hogy hívja össze a Kárpát-medencei magyar színjátszás helyzetét, aktuális feladatait számba vevő következő Határtalan Találkozót. Helyszínnek javasolják Kolozsvárt, szervezőpartnernek az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületet (EMKE).

A feladatok megvalósítása érdekében elvárják az egyetemes magyar színjátszás támogatását a kulturális szféra döntéshozóitól, szerveitől. A nyilatkozatot a konferencia mind a 42 résztvevője elfogadta.

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a szöveget.

Zentai Zárónyilatkozat

A vajdasági Zentán 2013. január 18-20. között megtartott Határtalan Színjátszás Konferencián megjelent magyarországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és macedóniai magyar színjátszók, rendezők, színházi szakemberek, valamint színjátszó szervezetek, közművelődési szervezetek és intézmények képviselői kinyilvánítják azon szándékukat, hogy együttműködésüket a jövőben szorosabbra fűzzék az alábbi területeken:

– az információk kölcsönös cseréje
– szakmai képzés és továbbképzés
– szakmai programok
– fesztiválmeghívások, produkciók kiajánlása és forgalmazása
– egymás programjainak kölcsönös támogatása
– közös pályázás a programok megvalósítására

A konferencia kívánatosnak tartja a hálózat továbbépítését Ukrajna, Horvátország és Ausztria magyar anyanyelvű színjátszói körében.

A Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet és a Magyar Népművelők Egyesülete jelen lévő képviselői a civil szervezetek ezen törekvéseiben együttműködnek és támogatják.

A konferencia résztvevői ismételten megfogalmazzák: kívánatosnak tartják, hogy a romániai és szlovákiai magyar színjátszók újjászervezzék országos szervezetüket. Ehhez a Magyar Szín-Játékos Szövetség felajánlja konzultációs segítségét, hogy lehetőséget teremtsen a Kárpát-medencében élő, magyar nyelvű színjátszók közös érdekképviseletére.
A konferencia résztvevői megbízzák a Magyar Szín-Játékos Szövetséget, hogy a füleki konferencián megkezdetteket folytatva, a szilágycsehi és a zentai konferencia tapasztalatait felhasználva hívja össze a Kárpát-medencei magyar színjátszás helyzetét, aktuális feladatait számba vevő következő Határtalan Találkozót. Helyszínnek javasoljuk Kolozsvárt, szervezőpartnernek az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületet (EMKE).

A fenti feladatok megvalósítása érdekében elvárjuk az egyetemes magyar színjátszás támogatását a kulturális szféra döntéshozóitól, szerveitől. Azt várjuk a kormányoktól, hogy az amatőr művészeti tevékenységet, mint a legnemesebb közösségi művelődési formát – azon belül a színjátszást – jelentőségének megfelelően kezeljék az egyetemes magyar játékszíni kultúra fennmaradása érdekében.
A fenti nyilatkozatot a konferencia valamennyi résztvevője (42 fő) egyetértően elfogadta.

Kelt: Zenta, 2013. január 20-án, a Magyar Kultúra Napján

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Balassi-emlékkardot kapott Zalán Tibor

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve 27. alkalommal adták át Bálint napján a Balassi Bálint-emlékkardot Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd termében. Az emlékkarddal a magyar...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete

  By

  Mi a közös Geszti Péter, Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Balázs Klári, Szabó Győző és Miklósa Erika életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete …

  By

  Mi a közös Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Geszti Péter, Balázs Klári, Sváby András és Szabó Győző életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Ismeretlen Kölcsey-verset tett közzé az OSZK

  By

  A költő a szöveget igyekezett olvashatatlanná tenni, de ez nem sikerült. Eddig ismeretlen vers is szerepel Kölcsey Ferenc azon digitalizált kéziratai között, amelyeket a Hymnus című költemény bicentenáriuma alkalmából tett közzé az Országos...

 • Hírek

  Közös évzáró, díjátadó gála

  By

  Közös évzáró díjátadó gálát tartott a hazai színház- és pódiumművészet, valamint a drámapedagógia alapjait gondozó négy országos szakmai szervezet, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Versmondók Egyesülete és...

To Top