Barion Pixel
Connect with us

De ki árasztotta el versekkel a Facebookot?

Hírek

De ki árasztotta el versekkel a Facebookot?

 

De ki árasztotta el versekkel a Facebookot?

Napok óta tombol az új őrület a Facebookon: mindenki arra kéri az ismerőseit, hogy macskás képek és fárasztó szóviccek helyett a kedvenc magyar versüket posztolják, és kérjék ugyanerre az ismerőseiket is.

A felkérés durvábban söpört végig a Facebook-falakon, mint a ’90-es években az “Andrea Dominikán 20 példányban továbbküldte a levelet, másnap nyert a lottón. Howard Providence-ben megszakította a láncot, másnap ráesett egy zongora”-típusú, kéretlen lánclevelek.

A lánc elindítója Szabó Balázs irodalmár és világutazó volt egy héttel ezelőtt. Az Index a Facebookon keresztül kereste meg őt, hogy mesélje el, miért hirdetett a közösségi médiában mini kulturális forradalmat:

“Valójában nem is hirdettem mini kulturális forradalmat, ezt csak az egyik ismerősöm mondta rólam, mivel évek óta rakok ki verseket és regényrészleteket a Facebookra.”

Kiderült, Szabó Balázs azért indította el ezt a kezdeményezést, mert szerinte:

“sajnos még egy olyan csodának is, mint a magyar költészet, szüksége van marketingre. De az elmúlt napok példája azt mutatja, el lehet adni a magyar verset.”

Mit kell tudni Szabó Balázsról?

A verses Facebook-őrületet elszabadító Szabó Balázs az ELTE BTK Amerikanisztika Tanszékének oktatója, aki mindig rendhagyó módszerekkel igyekszik népszerűsíteni az irodalmat. Nem tartja magát szokványos tanárnak: például ilyen fotókkal illusztrálva beszél a közösségi oldalakon a költészet szépségéről és a jó színvonalú irodalomoktatás fontosságáról.

A hol oroszlánokkal, hol edzőteremben pózoló irodalmár szerint ugyanis alapvető bajok vannak a hazai irodalomoktatásban:

“Itthon legtöbbször rosszul tanítják, különösen igaz ez a versekre. Nem lenne szabad elemezni a verseket, nem azért írták őket. A verseket érezni kell. Itt szúrja el nagyon sok tanár, akik miatt ha nem is utálják meg az emberek az irodalmat, semleges lesz a számukra. Persze ez egy mélyebb probléma, 100 ezer forintért ne várjon senki csodát egy középiskolai tanártól, nem fog úgy irodalmat tanítani, mint Robin Williams a Holt költők társaságában. Azt látom viszont, hogy az emberek 95 százaléka valahol mélyen, az iskolából hozott emlékei alapján szereti a magyar költészetet, kötődik hozzá, csak nem tud róla.”

De vajon mennyi ideig lesznek érdekesek a versek a Facebook-falakon? Nem unnak rá az emberek egy idő után? Szabó Balázs szerint nem ez a lényeges kérdés:

“Azt akartam, hogy az emberekben realizálódjon, hogy a magyar vers mekkora csoda. Nem feltétlenül az a célom, hogy hónapokon keresztül tomboljon a Facebookon a “11 vers”. De ha van néhány ember, aki emiatt előveszi Vörösmartyt vagy Kosztolányit, már megérte az egész.”

Ez a Szabó Balázs akkor a Szabó Balázs Bandájában zenélő Szabó Balázs?

Nem, de mivel egyre többen ezt hiszik, és neki köszönik meg, hogy ilyen gerillaakciókkal emeli magasba a magyar költészet lobogóját, közleményben reagált névrokona Facebook-kampányára:

“Megtisztelő, hogy az emberek nekem tulajdonítják ezt a kezdeményezést, de nincs közöm hozzá – egyszerű névazonosságról van szó. Jómagam is igyekszem ápolni a költészetet és igyekszem tisztelettel tenni, bár egy egészen más formáját választottam a versek népszerűsítésének: élőben viszem, és játszom, mondom és éneklem a verses élményeimet. De minden olyan kezdeményezésnek nagyon örülök, ami népszerűsíti a költészetet.”

A zenész-dalszerző Szabó Balázs 2005-ben FankaDeli rapperrel beribizlipálinkázva alapított egy sajátosan magyaros-jazzes hiphop bandát Suhancos néven, ez azonban 2009-ben a tagok közt feszülő politikai ellentétek miatt feloszlott.  Szabó szólóban folytatta, szövegcentrikus, versszerű dalokkal, és a hazai könnyűzenéből az utóbbi években kitörölhetetlen hegedűkísérettel, amivel az Index zenei szakújságírója szerint simán lehet, hogy Szabó Balázs Bandája lesz pár éven belül az új Csík Zenekar.

Érdekesség, hogy Szabó Balázs legnépszerűbb dala szintén a magyar költészethez kötődik: Radnóti Miklós Bájoló című versének feldolgozása már majdnem egymillió letöltésnél jár a Youtube-on.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

 • Hírek

  Elhunyt Czakó Gábor, a nemzet művésze

  By

  Családja jelentette be, hogy szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg Czakó Gábor. 82 éves volt.

 • Hírek

  Átadták az idei Balassi Bálint-emlékkardot

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve huszonnyolcadik alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot, melyet idén Fekete Vince költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed...

 • Hírek

  Meghalt Szurdi Miklós

  By

  73 éves korában meghalt Szurdi Miklós, a magyar művészvilág egyik meghatározó alakja. Halálhírét Pásztor László erdőkertesi polgármester jelentette be.

 • Hírek

  Meghalt Grétsy László

  By

  Az ország legismertebb és legkedveltebb nyelvésze 91 éves volt. Grétsyt országon ismertté és népszerűvé a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra című nyelvművelő műsor tette híressé.

To Top