Barion Pixel
Connect with us

De ki árasztotta el versekkel a Facebookot?

Hírek

De ki árasztotta el versekkel a Facebookot?

 

De ki árasztotta el versekkel a Facebookot?

Napok óta tombol az új őrület a Facebookon: mindenki arra kéri az ismerőseit, hogy macskás képek és fárasztó szóviccek helyett a kedvenc magyar versüket posztolják, és kérjék ugyanerre az ismerőseiket is.

A felkérés durvábban söpört végig a Facebook-falakon, mint a ’90-es években az “Andrea Dominikán 20 példányban továbbküldte a levelet, másnap nyert a lottón. Howard Providence-ben megszakította a láncot, másnap ráesett egy zongora”-típusú, kéretlen lánclevelek.

A lánc elindítója Szabó Balázs irodalmár és világutazó volt egy héttel ezelőtt. Az Index a Facebookon keresztül kereste meg őt, hogy mesélje el, miért hirdetett a közösségi médiában mini kulturális forradalmat:

“Valójában nem is hirdettem mini kulturális forradalmat, ezt csak az egyik ismerősöm mondta rólam, mivel évek óta rakok ki verseket és regényrészleteket a Facebookra.”

Kiderült, Szabó Balázs azért indította el ezt a kezdeményezést, mert szerinte:

“sajnos még egy olyan csodának is, mint a magyar költészet, szüksége van marketingre. De az elmúlt napok példája azt mutatja, el lehet adni a magyar verset.”

Mit kell tudni Szabó Balázsról?

A verses Facebook-őrületet elszabadító Szabó Balázs az ELTE BTK Amerikanisztika Tanszékének oktatója, aki mindig rendhagyó módszerekkel igyekszik népszerűsíteni az irodalmat. Nem tartja magát szokványos tanárnak: például ilyen fotókkal illusztrálva beszél a közösségi oldalakon a költészet szépségéről és a jó színvonalú irodalomoktatás fontosságáról.

A hol oroszlánokkal, hol edzőteremben pózoló irodalmár szerint ugyanis alapvető bajok vannak a hazai irodalomoktatásban:

“Itthon legtöbbször rosszul tanítják, különösen igaz ez a versekre. Nem lenne szabad elemezni a verseket, nem azért írták őket. A verseket érezni kell. Itt szúrja el nagyon sok tanár, akik miatt ha nem is utálják meg az emberek az irodalmat, semleges lesz a számukra. Persze ez egy mélyebb probléma, 100 ezer forintért ne várjon senki csodát egy középiskolai tanártól, nem fog úgy irodalmat tanítani, mint Robin Williams a Holt költők társaságában. Azt látom viszont, hogy az emberek 95 százaléka valahol mélyen, az iskolából hozott emlékei alapján szereti a magyar költészetet, kötődik hozzá, csak nem tud róla.”

De vajon mennyi ideig lesznek érdekesek a versek a Facebook-falakon? Nem unnak rá az emberek egy idő után? Szabó Balázs szerint nem ez a lényeges kérdés:

“Azt akartam, hogy az emberekben realizálódjon, hogy a magyar vers mekkora csoda. Nem feltétlenül az a célom, hogy hónapokon keresztül tomboljon a Facebookon a “11 vers”. De ha van néhány ember, aki emiatt előveszi Vörösmartyt vagy Kosztolányit, már megérte az egész.”

Ez a Szabó Balázs akkor a Szabó Balázs Bandájában zenélő Szabó Balázs?

Nem, de mivel egyre többen ezt hiszik, és neki köszönik meg, hogy ilyen gerillaakciókkal emeli magasba a magyar költészet lobogóját, közleményben reagált névrokona Facebook-kampányára:

“Megtisztelő, hogy az emberek nekem tulajdonítják ezt a kezdeményezést, de nincs közöm hozzá – egyszerű névazonosságról van szó. Jómagam is igyekszem ápolni a költészetet és igyekszem tisztelettel tenni, bár egy egészen más formáját választottam a versek népszerűsítésének: élőben viszem, és játszom, mondom és éneklem a verses élményeimet. De minden olyan kezdeményezésnek nagyon örülök, ami népszerűsíti a költészetet.”

A zenész-dalszerző Szabó Balázs 2005-ben FankaDeli rapperrel beribizlipálinkázva alapított egy sajátosan magyaros-jazzes hiphop bandát Suhancos néven, ez azonban 2009-ben a tagok közt feszülő politikai ellentétek miatt feloszlott.  Szabó szólóban folytatta, szövegcentrikus, versszerű dalokkal, és a hazai könnyűzenéből az utóbbi években kitörölhetetlen hegedűkísérettel, amivel az Index zenei szakújságírója szerint simán lehet, hogy Szabó Balázs Bandája lesz pár éven belül az új Csík Zenekar.

Érdekesség, hogy Szabó Balázs legnépszerűbb dala szintén a magyar költészethez kötődik: Radnóti Miklós Bájoló című versének feldolgozása már majdnem egymillió letöltésnél jár a Youtube-on.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Balassi-emlékkardot kapott Zalán Tibor

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve 27. alkalommal adták át Bálint napján a Balassi Bálint-emlékkardot Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd termében. Az emlékkarddal a magyar...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete

  By

  Mi a közös Geszti Péter, Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Balázs Klári, Szabó Győző és Miklósa Erika életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete …

  By

  Mi a közös Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Geszti Péter, Balázs Klári, Sváby András és Szabó Győző életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Ismeretlen Kölcsey-verset tett közzé az OSZK

  By

  A költő a szöveget igyekezett olvashatatlanná tenni, de ez nem sikerült. Eddig ismeretlen vers is szerepel Kölcsey Ferenc azon digitalizált kéziratai között, amelyeket a Hymnus című költemény bicentenáriuma alkalmából tett közzé az Országos...

 • Hírek

  Közös évzáró, díjátadó gála

  By

  Közös évzáró díjátadó gálát tartott a hazai színház- és pódiumművészet, valamint a drámapedagógia alapjait gondozó négy országos szakmai szervezet, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Versmondók Egyesülete és...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top