Connect with us

Elveszettnek hitt Ady kézirat az Akadémián

Hírek

Elveszettnek hitt Ady kézirat az Akadémián

Ady Endre Vallomás a patriotizmusról című kéziratát mutatta be pénteken az Agora program keretében a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára (MTAK).

Babus Antal, az MTAK Kézirattárának és Régi Könyvek Gyűjteményének osztályvezető-helyettese az MTI-hez eljuttatott írásos ismertetőjében az Ady Endre összes prózai művei kritikai kiadásának XI. kötetében a Vallomás a patriotizmusról című cikkhez fűzött jegyzetekből idéz, amely szerint “a cikknek 1924-ben Székely Artúr birtokában megvolt még a kézirata is. Ez azonban nem került be közgyűjteményeinkbe, csupán első oldalának fénymásolatát őrzi a Petőfi Irodalmi Múzeum kézirattára. Az eredeti és teljes kézirat vagy megsemmisült, vagy lappang valahol.”

Mint Babus Antal kiemeli, 2009 decemberének vége óta nem lappang, hanem a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Kézirattárának tulajdona. Ezért a Zürichben élő Eri Székelynek, a fentebb említett Székely Artúr menyének tartozik köszönettel a könyvtár, tőle kapta ajándékba a Vallomás öt fóliónyi kéziratát. A dokumentum a kézirattár “K”, azaz különösen értékes gyűjteményébe, a többi Ady-dokumentum mellé került.

Ismertetőjében az osztályvezető-helyettes kitér arra, hogy 1906-ban jelent meg Adynak a magyar irodalom történetében mérföldkőnek számító Új versek című verseskötete. “Egy nyelvésznek és irodalmárnak készülő nyolcadikos gimnazista, akire az előző években felszabadítóan hatottak a költőnek a Budapesti Naplóban megjelent versei – például A Hortobágy poétája, A magyar Ugaron, A Tisza parton – kitörő örömmel fogadta a verseskötet, és rögvest rajongó kritikában méltatta” – jegyzi meg Babus Antal.

Mivel a Jövendő, Bródy Sándor hajdani lapja, ígérete ellenére nem közölte – a szerző saját szavai szerint – “a lelkes, de elég gyönge” cikket, a diák magától Adytól kért segítséget. Ady azonnal válaszolt az ismeretlen diáknak, Székely Artúrnak.

“Ady levele eddig csak fénymásolatban volt hozzáférhető. Vitályos László, az Ady kritikai kiadás doyenje ez alapján jelentette meg az Ady Endre levelezése I. (1895-1907) kötetében. A levél rövid, udvarias, és az benne a meglepő, hogy Ady a Tolnai Világlapját (Adynál: Tolnay) javasolja Székely Artúrnak kritikája közlésére, jóllehet a lap nem közölt recenziókat. Székely Artúr ismertetője végül a Világosságban látott napvilágot. Ady levelének betűhív átiratát immár az eredeti kézirat alapján közöljük” – írja Babus.

Tájékoztatása szerint Székely Artúr (1887-1952) szép pályát futott be: 1908 és 1913 között a Galilei Kör főtitkári, illetve elnöki tisztét töltötte be, majd jeles kereskedelmi szakíróvá képezte magát, és fontos gazdasági állásokba került.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top