Barion Pixel
Connect with us

Elhunyt Iglódi István

Hírek

Elhunyt Iglódi István

Életének 66. évében elhunyt Iglódi István Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Magyar Színház igazgató-főrendezője. A Nemzeti Színház örökös tagjának választott Iglódit az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.

A művész épp Szolnokon rendezte a Szigligeti Színházban a Vízkereszt vagy amit akartok című Shakespeare-darabot, amikor rosszul lett, és mentővel az egyik budapesti kórházba kellett szállítani.

Iglódi István 1944. április 29-én született Magyarbólyon. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán színészként 1966-ban, rendezőként 1968-ban végzett. Pályáját a Nemzeti Színházban kezdte, itt 1973-ig volt a tag. Ezt követően a 25. Színházban dolgozott, majd a Népszínház színész-rendezője lett. 1982 és 1990 között a József Attila Színház főrendezője, majd ismét a Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol 1999-től igazgató-főrendező lett. Közben a Művész Színházban és a Thália Színházban is játszott. 2000-től töltötte be a Magyar Színház igazgató-főrendezői posztját. Évekig tanított a Színház és Filmművészeti Főiskolán, ahol egyetemi docenssé nevezték ki.

Iglódi számos tévéfilmben és színdarabban szerepelt. Legemlékezetesebb szerepei között volt a 69-es kosztümös film, a Beszélő köntös Lestyák Mihálya, de szerepelt A koppányi aga testamentumában és a Bors című kalandfilm-sorozatban is. A mozinézők később a Riasztólövésben és a Titánia, Titániában láthatták, de Iglódi az utolsó éveiben is aktívan filmezett: 2005-ben megrendezte A gyertyák csonkig égneket, 2006-ban szerepet kapott az Emeletben.

A Shakespeare-darabok mellett Rejtő Jenő Néma revolverek városa című regényét és a Macskafogót is színpadra vitte, és ő rendezte a Szörényi-Bródy páros Veled, uram! című rockoperáját, Kaszás Attilával a főszerepben.

A szolnoki Szigligeti Színház faültetéssel emlékezik Iglódi Istvánra utolsó rendezésének bemutatója előtt.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

To Top