Barion Pixel
Connect with us

Elhunyt Iglódi István

Hírek

Elhunyt Iglódi István

Életének 66. évében elhunyt Iglódi István Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Magyar Színház igazgató-főrendezője. A Nemzeti Színház örökös tagjának választott Iglódit az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.

A művész épp Szolnokon rendezte a Szigligeti Színházban a Vízkereszt vagy amit akartok című Shakespeare-darabot, amikor rosszul lett, és mentővel az egyik budapesti kórházba kellett szállítani.

Iglódi István 1944. április 29-én született Magyarbólyon. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán színészként 1966-ban, rendezőként 1968-ban végzett. Pályáját a Nemzeti Színházban kezdte, itt 1973-ig volt a tag. Ezt követően a 25. Színházban dolgozott, majd a Népszínház színész-rendezője lett. 1982 és 1990 között a József Attila Színház főrendezője, majd ismét a Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol 1999-től igazgató-főrendező lett. Közben a Művész Színházban és a Thália Színházban is játszott. 2000-től töltötte be a Magyar Színház igazgató-főrendezői posztját. Évekig tanított a Színház és Filmművészeti Főiskolán, ahol egyetemi docenssé nevezték ki.

Iglódi számos tévéfilmben és színdarabban szerepelt. Legemlékezetesebb szerepei között volt a 69-es kosztümös film, a Beszélő köntös Lestyák Mihálya, de szerepelt A koppányi aga testamentumában és a Bors című kalandfilm-sorozatban is. A mozinézők később a Riasztólövésben és a Titánia, Titániában láthatták, de Iglódi az utolsó éveiben is aktívan filmezett: 2005-ben megrendezte A gyertyák csonkig égneket, 2006-ban szerepet kapott az Emeletben.

A Shakespeare-darabok mellett Rejtő Jenő Néma revolverek városa című regényét és a Macskafogót is színpadra vitte, és ő rendezte a Szörényi-Bródy páros Veled, uram! című rockoperáját, Kaszás Attilával a főszerepben.

A szolnoki Szigligeti Színház faültetéssel emlékezik Iglódi Istvánra utolsó rendezésének bemutatója előtt.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

 • Hírek

  Elhunyt Czakó Gábor, a nemzet művésze

  By

  Családja jelentette be, hogy szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg Czakó Gábor. 82 éves volt.

 • Hírek

  Átadták az idei Balassi Bálint-emlékkardot

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve huszonnyolcadik alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot, melyet idén Fekete Vince költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed...

 • Hírek

  Meghalt Szurdi Miklós

  By

  73 éves korában meghalt Szurdi Miklós, a magyar művészvilág egyik meghatározó alakja. Halálhírét Pásztor László erdőkertesi polgármester jelentette be.

 • Hírek

  Meghalt Grétsy László

  By

  Az ország legismertebb és legkedveltebb nyelvésze 91 éves volt. Grétsyt országon ismertté és népszerűvé a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra című nyelvművelő műsor tette híressé.

To Top