Barion Pixel
Connect with us

Elhunyt Iglódi István

Hírek

Elhunyt Iglódi István

Életének 66. évében elhunyt Iglódi István Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Magyar Színház igazgató-főrendezője. A Nemzeti Színház örökös tagjának választott Iglódit az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.

A művész épp Szolnokon rendezte a Szigligeti Színházban a Vízkereszt vagy amit akartok című Shakespeare-darabot, amikor rosszul lett, és mentővel az egyik budapesti kórházba kellett szállítani.

Iglódi István 1944. április 29-én született Magyarbólyon. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán színészként 1966-ban, rendezőként 1968-ban végzett. Pályáját a Nemzeti Színházban kezdte, itt 1973-ig volt a tag. Ezt követően a 25. Színházban dolgozott, majd a Népszínház színész-rendezője lett. 1982 és 1990 között a József Attila Színház főrendezője, majd ismét a Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol 1999-től igazgató-főrendező lett. Közben a Művész Színházban és a Thália Színházban is játszott. 2000-től töltötte be a Magyar Színház igazgató-főrendezői posztját. Évekig tanított a Színház és Filmművészeti Főiskolán, ahol egyetemi docenssé nevezték ki.

Iglódi számos tévéfilmben és színdarabban szerepelt. Legemlékezetesebb szerepei között volt a 69-es kosztümös film, a Beszélő köntös Lestyák Mihálya, de szerepelt A koppányi aga testamentumában és a Bors című kalandfilm-sorozatban is. A mozinézők később a Riasztólövésben és a Titánia, Titániában láthatták, de Iglódi az utolsó éveiben is aktívan filmezett: 2005-ben megrendezte A gyertyák csonkig égneket, 2006-ban szerepet kapott az Emeletben.

A Shakespeare-darabok mellett Rejtő Jenő Néma revolverek városa című regényét és a Macskafogót is színpadra vitte, és ő rendezte a Szörényi-Bródy páros Veled, uram! című rockoperáját, Kaszás Attilával a főszerepben.

A szolnoki Szigligeti Színház faültetéssel emlékezik Iglódi Istvánra utolsó rendezésének bemutatója előtt.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Verses hétvége Latinovits és Petőfi emlékére

  By

  47 évvel ezelőtt, 1976. június 4-én hunyt el Latinovits Zoltán, a „színészkirály”. A posztumusz Kossuth-díjas művész emlékére a Latinovits Emlékmű Alapítvány 28. alkalommal rendezi meg nagyszabású, kétnapos Kárpát-medencei verstalálkozóját Balatonszemesen, ahol a...

 • Hírek

  Folytatódik a színész- és versmondó képzés

  By

  Idén megújult struktúrában várja a táborozókat a Magyar Versmondók Egyesülete nyári egyetemének számító Színház- és Versművészeti Tábor, amely a Neszmélyi Hajóskanzent és a környező közösségi tereket veszi birtokba július 8. és 15....

 • Hírek

  Sajtóközlemény

  By

  Öt új tag, az előadóművészeti törvény módosítása, kulturális államtitkári tájékoztató – közgyűlést tartott a Magyar Teátrumi Társaság

 • Hírek

  Vámos Miklós új mesekönyve

  By

  Vámos Miklós először beszélt készülő mesekönyvéről a Jazzy Rádió reggeli műsorában. Az író elmondta, Szív és Lélek című könyve úttörő kezdeményezés, hiszen a kötet illusztrációit a Midjourney nevű mesterséges intelligencia tervezte.

 • Hírek

  Színészpalánták fellépése Bácsfeketehegyen

  By

  Az immáron tizenötödik szemlét a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezte. 

To Top